Filosofská historie

Filosofská historie
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373759/bmid_filosofska-historie-0d9-373759.jpg 4 641 641

Studentská historie zachycuje litomyšlskou mládež z let 1847 a 1848 tj. v době, kdy celá Evropa vřela revolučním kvasem. Má dvě části: první je domácí revoluce a slavné majáles v Nedošínského háji, druhou revoluce za politickou svobodu. Touto revolucí novela vrcholí.

eraserhead
26.07.2011 4 z 5

Docela přesně to ve svém komentáři vystihla Domenica. Ten název je silně odrazující, já sám jsem už několikrát tu knihu měl v ruce, ale pak ji zase zandal zpátky do knihovny. Až jednou jsem se odhodlal a zažil skoro stejný pocit, jako u mého prvního setkání s Jiráskem, s knihou Poklad. Lehká četba, o jednom majálesu, zákazech, revoltě, mladické vzpouře, kterou by od Jiráska snad nikdo nečekal. Je to taková jednohubka, jak se do ní člověk jednou zakousne, nejradši by to rozkousal a spolkl najednou, což malý rozsah umožňuje. Pokud by se chtěl někdo neznalý seznámit s Jiráskovým dílem a stylem, asi bych mu doporučil právě tohle.

Georgianna
11.04.2011

Tato knížka se mi líbila

Domenica
03.03.2011 5 z 5

Kniha mě svým názvem nejednou odradila, ale když už jsem se do ní pustila, přecetla jsem ji jedním dechem. Velmi povedené dílo.

Breburda
22.02.2011 3 z 5