Fimfárum
Jan Werich
Nově zpracované vydání půvabných pohádek plných humoru, jazykového vtipu i poučení. Jejich autor si v nich vzal na mušku některé lidské vlastnosti a zlořády. Knížka okouzluje krásou češtiny, hravostí a moudrostí vypravěče a potěší děti i dospělé. Mnohé z Werichových pohádek se dočkaly i filmové či televizní podoby (Tři veteráni, Lakomá Barka nebo Královna Koloběžka První).... celý text
Krásná knížka pohádek od klasika minulého století, hlavně jednoslabičná pohádka dokazuje, jak si Werich hraje s jazykem i humorem
Vždycky mi četla máma, strašně se mi to líbilo a filmové zpracování je taky loutkový úspěch. Doporučuji!
Přiběhy od úžasného vypravěče. Co na tom, že jde o pohádky. Ve všech Werichových knihách se odráží jeho humor i intelekt. Prostě nádhera.
Určitě zajímavá kniha s osobitou poetikou a humorem Jana Wericha. Mě osobně však některé pohádky zaujaly a pochopila jsem jejich podstatu až v pozdějším věku a jako dítě jsem je nedokázala naplno docenit
Moc hezké čtení.
Ukázka - Čupera: "Co byste chtěli po chudákovi? Nejsem-liž, vzhledem k neutěšené hospodářské situaci své, oprávněn očekávat uvážené poshovění?" - Chasník: "Jste-liž, totiž jste. Pro klienty v zaviněném úpadku máme zvláště výhodné termíny." Jak aktuální!
Soubor autorských pohádek Jana Wericha, z nichž řada je nám známa z filmovo-loutkového zpracování. Četba zábavná, poučná, zajímavé prolínání pohádkového světa se světem moderním, kde se objevují automobily, motocykly apod. Významnou je především pohádka Tři veteráni, která byla kvalitně filmově adaptována. Z hlediska jazykového vyčnívá pohádka poslední – Chlap, děd, vnuk, pes a hrob, v níž jsou užita pouze slova jednoslabičná.
Jsem starší a starší a přesto nikdy nepřestanu stejně ráda číst opakovaně pohádky Jana Wericha ve Fimfáru. Proč? Protože tyto jednoduché, krásné příběhy dokole vystihují náš svět, společnost a vlastnosti lidí jako je chamtivost, lakota a zloba, které je provázejí od počátku věků. Co je ovšem skutečně nejlepší - u věcí, nad kterými by nejeden člověk zaplakal, se díky panu Werichovi opravdu od srdce směju. Díky za něj, díky za Fimfárum. :)
Originální a jedinečné pohádky, které vykouzlí úsměvy na tvářích jak dětí, tak i dospělých.
Fimfárum je sice kniha pohádek, ale myslím, že skutečnou hloubku příběhů ocení hlavně dospělí. Obdivuji Werichovy slovní obraty, jeho texty ukazují krásu českého jazyka v plné síle. Nesnáším pojem "povinná četba", ale Wericha by si asi měl přečíst každý :O)
Werichovy kouzelné pohádky ... O lakomé Barce, Královna koloběžka První, Fimfárum. Mám ji moc ráda, Werich si uměl hrát se slovíčky a to já mám ráda.
Kniha se mi líbila, Werichovy pohádky jsou zkrátka kategorie sama, jsou originální i poučné, líbí se malým dětem před spaním, ti starší v nich také najdou něco pro sebe. :) Je to prostě krásný :)
Podle Lakomé Barky jsme dokonce hráli hru na dramaťáku. Vlastně tam jsem ke knize FIMFÁRUM přišla. Miluju Werichovo styl psaní, a k tomu tu pořádnou dávku humoru.:)
Dostali jsme to se ségrou od babčy jako děti jsme to milovali tu knihu,zas někdy přečtu znova:o)
pohádky přátelství láska zfilmováno česká literatura rodina mezilidské vztahy Jan Werich české pohádky Národní knihovna ČR dobro a zloČást díla
Až opadá listí z dubu
1960
Chlap, děd, vnuk, pes a hrob
Fimfárum
František Nebojsa / Franta Nebojsa
Jak na Šumavě obři vyhynuli
2008 | Fimfárum |
1957 | Balada z hadrů |
1965 | Osel a stín |
1965 | Italské prázdniny |
1980 | Kat a blázen |
Moudrost Pana Wericha je neskutečná a tato knížka to dokazuje. Kdysi jsem ji koupila v antikvariátu, vydání z roku 1963 a spoustu večerů jsem strávila se svými dětmi, Čuperou, Lakomou Barkou nebo Frantou Nebojsou.Jako bonus jsem letos dostala nejnovější vydání a jsem nadšená. Nádherná kniha nádherných pohádek, které se jenom tváří, že nejsou pro dospělé.