Fimfárum
Jan Werich
Soubor moderních pohádek, které mají pečeť autorova osobitého humoru a vypravěčského umění. (Dotisk r. 1978, též 25000 výtisků)
Skvělá kniha. Jan Werich nikdy nezklame. Poslouchá jsem od něho různé audioknihy a četla citáty. Mohu říct, že takový člověk se jen tak na světě nenajde.
Moc milé a moudré čtení, nádherná čeština a inteligentní humor. Špatné není ani filmové zpracování (tedy první díl. druhý už mě tak nebral). A samotní Tři veteráni i film- nezapomenutelné.
Moje oblíbená kniha pohádek nejen pro děti. Líbí se mi též dvoudílné filmové zpracování. Krásně napsáno a vymyšleno.
Prostě klasika. Werichovy pohádky miluji a ráda se k nim vracím. Osobitý humor a vytříbený jazyk, jisté poselství a kritika některých lidských vlastností. Jeden z pokladů české autorské pohádky.
Nádherné pohádky, které jsem prvně slyšel jako mluvené slovo. Když je čtu, stále slyším pana Wericha v hlavě. Krásná čeština, krásný humor, moudro nad moudro.
krásné pohádky které jsme hltala na prvním stupni ZŠ , nejvíce se mi tenkrát líbila lakomá barka :)
Jedinečný Werichovský humor a originální pohádky zaručují skvělý zážitek při čtení, i při sledování filmu. Možná spíš pro dospělé, ale já tohle milovala už jako dítě.
Zopár dobrých rozprávok interpretovaných starým jedinečným komikom. Potešili moje srdce, pookrial mi pri nich rozum. Pretože túto knihu mi do ucha čítal sám autor, najmä v autobuse som mala problém udržať vážnu tvár. Taký Čochtan vypravuje, alebo Až opadá listí z dubu, ale aj Tri sestry a jeden prsteň... :)
Krásně a s nadhledem, Werichovi vlastním, je tato knížka krásnou odpočinkovou četbou, podle mě spíš pro starší děti i dospěláky. Potěšila mě povídka O líném království, kde všichni byli líní i umřít, kterou znám z dětství z jiné knížky.
Svérázná, originální Werichova čeština a jeho neotřelý vypravěčský talent dodaly této zvláštní knize nevšední půvab. Jsou to pohádky spíš pro dospělé nebo spíš pro děti? To je otázka. Možná tak i tak, některé příběhy už chtějí dospělejšího čtenáře. Ale kupříkladu mě Fimfárum uchvátilo už někdy v deseti letech.
Werichovy poťouchle vtipné pohádky, z jejichž pohádkovosti zatraceně svěže čiší životní realita, jsem četla několikrát. A nikdy nezklamaly. Navíc ta čeština … nádhera! Líbí se mi i filmové zpracování, hlavně ta první várka.
pohádky zfilmováno české pohádky
1957 | Balada z hadrů |
1965 | Osel a stín |
1965 | Italské prázdniny |
1980 | Kat a blázen |
Velice krásná knížka z mého dětství.