Fimfárum
Jan Werich
Soubor moderních pohádek, které mají pečeť autorova osobitého humoru a vypravěčského umění. (Dotisk r. 1978, též 25000 výtisků)
Werich je zkrátka super a určitě to byl bezva chlap. Nejvíc se mi na čtení nejen jeho pohádek, ale všech jeho literárních výtvorů líbí to, že si utahuje z člověka, odhaluje naši člověčí duši do morku kostí, až se člověk lekne, jak ho mohl Werich znát a je mi občas i nepříjemné, že odhalí mou povahovou vlastnost, o které vím, že mám, ale domnívám se, že je "neviditelná "a že o ni nikdo na světě neví, a ono ejhle objeví se Werichova pohádka a já koukám sama na sebe- no hrůůůza.
Výborná - skvěle jsem se bavila. Myslím, že děti tyto pohádky nemůžou docenit. To přijde až s věkem a zkušenostmi. Jako by se řada z nich udála dnes. Lidi jsou asi pořád stejní:-(
Pohádky mého dětství. Mám doma asi tři vydání a pohádku Rozum a štěstí jsem uměla na z paměť asi od pěti let. A jestli bych si s sebou na pustý ostrov měla vzít nějakou knížku, bylo by to právě Fimfárum, které vás (a je jedno, kolik vám je) vtáhne do pohádkového světa, co je úplně jiný než svět jiných pohádek. Pohádky rozesmějí a zahřejí u srdce, přesně tyhle pohádky chci jednou číst svým dětem! :)
Pohádky mého dětství s humorem pana Wericha. Měla jsem ji moc ráda. Nevím kam se poděla, ráda si ji přečtu i teď.
Fimfárum jsem přečetla znova v rámci čtenářské výzvy a opět jsem se dobře bavila.....Příběhy jsou vtipné a nadčasové.
Poslouchali jsme s bratrem jako pohadku na usinani. Tak kouzelne, pohadky meho detstvi. Je, tak me napada, prectusito znova na vyzvu.
Jsem naprosto okouzlená Werichovým naprosto osobitým a nepřehlédnutelným způsobem psaní ... jeho upřímností až "drzostí" s jakou kritizuje a "posmívá se" lidským neduhům, jeho lidskostí a především jeho pozitivní energií, kterou v každé větě předává. Pro Wericha je tou nejvyšší hodnotou, kterou nám může předat - smích - proto jsou jeho příběhy (pohádky) vtipné, zábavné, vlídné, dobře končící ... prostě kouzelné :-).
Fantazie pana Wericha mě naprosto fascinuje a jeho inteligentní humor je mi "kořením života" :-).
Tenhle poklad jsem si jako malý nechával předčítat, a když jsem se naučil obstojně číst, tak jsem každou pohádku musel přečíst ještě několikrát sám. Sice jsem těm pohádkám tehdy nerozuměl, ale vyvolávaly ve mně spoustu krásných pocitů, a později jsem i zjistil proč. Werich byl opravdu génius, tolik moudrosti v jedné knížce, to se jen tak nevidí. ^^
Jsou to pohádky a pohádky bývají určeny dětem. Jenže do jedné z nich pan Werich napsal:
Dělat jako blázen a do úmoru jen proto, abych se dopracoval zaslouženého odpočinku v pohodlí, to není chytré; ovšem nechtít mít pohodlí k odpočinku a nepracovat tudíž vůbec, to rovněž není chytré. A být pořád jenom chytrý a chtít všechno vědět a mít všechno, to je vlastně hloupost. Největší hloupost pak jest chtít být hloupý. To je ovšem divná hloupost, protože vědět, co chtít, to je vůbec největší chytrost. Čili, ono se stalo uměním už jenom být živ po svém.
Bylo by fajn, kdyby děti tohle přečetly a pochopily. Jenže pokud vůbec něco přečtou, zrovna tohle nejspíš přeskočí. Ach jo...
Kniha plná nádherných pohádek, a musím přiznat že i jejich filmové zpracování se mi hodně líbí, ty loutky jsou tak ošklivé až je to krásné... Každá z těch pohádek má něco do sebe, ale můj favorit je pohádka Lakomá Barka, jak knižní, tak filmová.
Werichova čeština... když už Vám ani tohle neřekne, jak úžasná je ta naše řeč a proč ji zachovat pro budoucí, tak už nevím....
V těch pár pohádkách od Wericha jsem našla 100x víc moudrosti než ve dvou různých vydáních Bible pro děti, a že jsem je četla celé od začátku do konce. Doporučuji malinkým dětem, dětem, školákům, vysokoškolákům, pracujícím, dělníkům i inteligenci, aktivním důchodcům i těm neaktivním.
pohádky zfilmováno české pohádky
1957 | Balada z hadrů |
1965 | Osel a stín |
1965 | Italské prázdniny |
1980 | Kat a blázen |
Čtu, poslouchám a dívám se pořád, i v hluboké dospělosti. Baví mě originální situace, baví mě úžasná čeština (prolínání typicky pohádkové a zcela moderní), hotová studnice hlášek. Lakomá Barka (A aby nežrala žížaly!), Až opadá listí z dubu (ta se mi moc líbí v animovaném filmu), O rybáři a jeho ženě (láhev od octa), František Nebojsa (Nebyl dosud žádný důvod ke stížnostem.), ...