Firma
John Grisham
Memphiská právnická firma Bendini, Lambert a Locke se specializuje na daňovou problematiku - je malá, nenápadná, ale velice úspěšná. Svým zaměstnancům nabízí možnost rychle zbohatnout, ale také si je pečlivě vybírá. Na seznamu kandidátů se objeví i mladý, chytrý a ctižádostivý Mitch McDeere. Ten nezaváhá a s novým firemním BMW, novým domem a krásnou manželkou Abby se vydá vstříc hvězdné kariéře. Jednoho dne ho však vyhledá FBI a naznačí mu, že velké firemní zisky neplynou jen z legálních obchodů a všichni právníci, kteří chtěli z firmy odejít, zahynuli za podivných okolností… Kultovní právnický thriller Johna Grishama nabízí i po dvaceti letech od vydání stále žhavé téma - svědčí o tom také americký dvaadvacetidílný televizní seriál, natočený společností AXN (Sony Pictures Entertainment) v roce 2011: třetí vydání knižní podoby Firmy vychází u příležitosti uvedení tohoto seriálu na české obrazovky (od 19. února 2012 na AXN). -... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2012 , Knižní klubOriginální název:
The Firm, 1991
Už loni jsem si říkala, že jsem dlouho nečetla nic z právnického prostředí, tak jsem si vzala dvě knížky od Grishama. Z Vyvolávače deště jsem byla opravdu nadšená a tak jsem se pustila do čtení této knihy.
A musím říct, že jsem zklamaná. Prvních asi 150 stran se jenom řešil nástup do firmy, nuda. Pak to začalo být zajímavé, ale ztrácela jsem přehled, když utíkali před ... vlastně všemi. Nejlépe číst s mapou nebo přeskakovat, kde kdo kam jede. Trochu jsem čekala, že na konci bude nějaký nečekaný zvrat, který ale nepřišel, no asi mi to nevadilo.
Re-reading po mnoha a mnoha letech. Poprvé jsem ji nadšeně četla někdy po miléniu jako teenager (a tenkrát tedy ty technologie nepůsobily jako za krále Klacka) a moc se mi líbila i dnes. Za mě nejzdařilejší Grishamovo dílo. Cca půlku knihy jsem měla jako audio, Martin Písařík to namluvil úžasně a fakt jsem si to skvěle užila. Pro mě je to srdcovka️
Moji rodiče Grishama milují a doporučovali mi ho už na gymplu. Já ho objevila až teď po čtyřicítce, ale musím jim dát za pravdu. Poslouchala jsem jako audioknihu a okamžitě jí propadla. Pokud se oprostím od toho, že je to trochu moc americké, nereálné, supermanské, a budu se věnovat jen dojmu z knihy, která je extrémně napínavá, skvěle napsaná a čtenáře úplně pohltí, musím dát pět hvězd :-)
Film jsem neviděl, začal jsem s knihou. Příjemná, velmi čtivá oddychovka, ovšem neškodilo by trochu příklonu k realitě a ubrat supermanských schopností hlavnímu hrdinovi. Ale jinak zdařilé, musím zkusit další kus.
Teda, dostat se do takové situace, děkuji pěkně !! A teď babo raď ! Napětí po celou dobu. Kdo se chce bát, čtěte!!
Kniha je o trochu lepší, než film, který jsem kdysi viděla, protože tam byly změny.
Je o tom, jak grázli si myslí, že jsou nedotknutelní a jak je všechny převeze mladičký právníček po škole.
Tentokrát jsem poslouchala audioknihu ,která byla moc dobře načtená
výborne sa číta, ale berte to ako oddychovku - pretože dej je predvídateľný ale i tak lákavý
Audiokniha: Perfektně čteno, naprostá paráda. Příběh takový průměr, hezká oddechovka - žádné prudké zvraty nebo napětí, ale příběh sám o sobě zajímavý.
Knížku jsem našel v knihovně, četl jsem ji cca před patnácti lety, kdy se mi opravdu líbila a dlouho jsem ji měl v žebříčku hodně nahoře. Teď s odstupem času to zas taková hitparáda nebyla, ale stejně má něco do sebe. Chudý, mladý právník je vtažen mezi ostřílené dinosaury, kteří se neštítí ničeho. Nakonec je rád, že se z toho dostane se zdravou kůží. Zajímavé je zamyslet se, co je víc, jestli peníze nebo život :-).
Audio s Martinem Písaříkem bylo fajn, pěkné civilní zpracování. Ze začátku mě příběh dost bavil, nicméně jsem sama sebe nachytala, že v poslední třetině už jsem tak nějak ztrácela pozornost. Za mě by to možná chtělo trochu zkrátit a udělat svižnější, nicméně pořád je to velmi slušná kniha. Od Grishama to byla moje druhá, první byla Vyvolávač deště, která mě bavila o něco víc. Ale myslím, že mu určitě dám ještě další šanci.
Výborně napsaná kniha z právnického prostředí, ostatně jako většina autorových knih. Velice si mi to líbilo.
Tuto třicet let starou knížku jsem objevila ve veřejné knihovničce. Přečetla jsem těch 400 stránek jedním dechem. Ctižádost, pracovitost, velké prachy a velké prozření... Bezva čtení na dovolenou.
Grishama považuji za zavedeného autora a jeho romány z právnického prostředí se mi docela zamlouvají. Firma není v tomto směru výjimkou a čtení jsem si celkem užíval.
Klasický Grisham, ale takový nadupaný. Celou dobu člověk trne a na konci jsem občas byla napnutá k prasknutí! Film jsem neviděla, takže jsem opravdu byla zvědavá, jak se všechno vyřeší. --- Po nějaké době jsem se podívala na film. No, vlastně s knihou má společná jen jména postav, jinak se děj ubírá úplně jiným směrem, postavy se chovají naprosto jinak a konec je úúúúplně jiný. Takže pokud jste film viděli, kniha vás stále může překvapit.
Knihy pana Grishama jsou si podobné jako vejce vejci. A tak když sahám po jeho knize nejsem nikdy překvapená, zklamaná, nebo zaskočená tím jak příběh nakonec skončí. Jsou to takové pohádky z právnického prostředí. Ve skutečnosti, by se podobný příběh mohl odehrát jenom velmi těžko. Ale v románu je dovoleno téměř cokoliv. Uměla bych si představit jiný závěr příběhu, ale jinak jsem celkově velmi spokojená. Audioknihu čte pan Martin Písařík. Čte v rychlejším tempu, což se k této knize znamenitě hodilo. Také bych chtěla pochválit hudební podkres.
Autor si mě získal svou prvotinou ...Je čas zabíjet. Přišel s novou modernější formou psaní "románů o právu". Již to není dříve tolik oblíbený Perry Mason, ale mladí hoši, kteří přicházejí zejména z Harvardu, k velkým advokátním firmám s nadšením a očekáváním zadání úžasných i složitých právních případů. Ale brzy pocítí onu "druhou stranu mince". Ta spočívá v nadměrném množství odpracovaných hodin, běžné a únavné právní rutině, přesčasy neexistují, musí se makat. Kdo to ve firmě nezvládá, jde z kola ven. Tak je to i hlavním hrdinou příběhu Mitchem. Po zapracování je pozván k jednomu ze společníků firmy, kde se mu dostane poučení :
"Panika je běžný způsob existence velké právnické firmy a naši významní klienti nám mohou způsobit i žaludeční vředy. Leč jsou jedinými aktivy a tak se snažíme si pro ně srazit vaz."
V jedné větě zásadní poučení jak to v takové firmě chodí.
Mistrovství Johna Grishama spočívá od jeho prvotiny v mistrovsky zvládnuté konstrukci příběhu, který pomalu graduje. Zejména kvůli těmto jeho prvním knihám jsem si autora oblíbil.
Ano tento příběh je čtivý, svým způsobem napínavý, i když v mém případě vrcholu ještě nedosáhl.
Ale Hollywood to bral (tak jako další příběhy J.G.) a zfilmovaný se mi líbil.
zfilmováno napětí USA (Spojené státy americké) advokacie podniky, firmy daně právníci zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery právnické prostředí
2012 | Amatéři |
2000 | Firma |
1997 | Vyvolávač deště |
2018 | Obchodník |
1998 | Advokát chudých |
(SPOILER) Velice doporučuji tuto knihu (faktická poznámka - delší dobu čtu - možná lze říci studuji -vydání této knihy v angličtině - tedy nejsem nějaký odborník, ani nejsem znalec českého překladu této knihy, ale ...). Domnívám se, že tato kniha může zaujmout nejen nadšené čtenáře napínavých příběhů. Když se člověk zamyslí na straně jedné nad tím, co ta kniha popisuje a na straně druhé nad tím, co vidí kolem sebe - např. jako občan České republiky ..., tak může dospět ke zjištěním, resp. úvahám (analogiím), ze kterých se mu možná udělá až nevolno.
Těch zajímavých momentů je více (možná zvláště - ale nejen - pro právníky), nicméně pokud si mohu dovolit uvést příklady - SPOILER:
1) Třeba nástup nadšeného pracovitého nováčka do kolektivu, kde se zaměstnavatelé tváří seriózně, jsou nároční, ale zároveň laskaví a slibují úspěch a bohatou odměnu za velké pracovní nasazení (v tomto případě v právnické firmě), přitom však poctivá a zároveň náročná práce není to, na čem je fungování daného kolektivu (firmy) založeno.
2) Dále je zajímavé zamyšlení nad tím, zda některá právnická povolání (nikoho se nechci dotknout, to jen přemýšlím), a to třeba i ve státních službách, nenabízejí (tady v ČR například nebo i jinde) hromadu peněz lidem ochotným přivřít oči nad kdovíčím, resp. podílet se na kdovíčem, výměnou za to, že tito lidé budou ochotní budovat spíše iluzi než realitu fungujícího práva a spravedlnosti...
3) Také je zajímavá úvaha (analogie), že člověk může někdy nastoupit do určitého zaměstnání, kde s ním určití lidé jednají zdánlivě narovinu a zároveň ho tito lidé a celý "regiment" kdovíkomu sloužících přisluhovačů všemožně špehují, odposlouchávají a snaží se ovládat pro účely, které nejsou - z velké části - ani legální, ani morální (prostě špína).
Na závěr si dovoluji vyjádřit názor, že předmětná kniha je opravdu zajímavá, a že analogií a podnětů k zamyšlení je tam celá řada.