Fotograf z Osvětimi
Luca Crippa , Maurizio Onnis
Historická biografie na pomezí biografického románu vypráví osudy Wilhelma Brasse, který byl v létě 1940 internován v Osvětimi. Tam se mu podařilo přežívat díky tomu, že byl šikovný fotograf, a pro nacistickou mašinerii, libující si v přesné evidenci a dokumentaci, fotografoval vězně, ale i popravy a lékařské pokusy na lidech. Dohromady zhotovil přes 50.000 snímků. Kniha rekonstruuje pět let, které Wilhelm Brasse strávil ve vyhlazovacím táboře, a vychází z historických dokumentů a ze vzpomínek samotného autora, který zemřel v roce 2012 ve věku 94 let.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2016 , Ikar (CZ)Originální název:
Il fotografo di Auschwitz, 2013
![Olous1 Olous1](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183362/m_olous1-aH5.jpg?v=1599983959)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Těžké čtení, silný příběh. Co všechno dokáže udělat člověk člověku je opravdu neskutečný. Pro citlivé jedince tuto knihu nedoporučuji číst.
![Mosek Mosek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi silný příběh,ještě teď mám husí kůži,když si na něj vzpomenu.Člověk nemá vůbec představu,co všechno si lidé museli během války vytrpět. Všem lidem,kterým se nakonec podařilo přežít a mohli o té hrůzostrašné době podat své svědectví patří velký obdiv a úcta.
![Katana83 Katana83](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/244167/m_katana83-Jg9.jpg?v=1609086345)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem přečetla jedním(zatajeným) dechem. Jsem ráda, že jsou lidé, kteří se dostali ven aby mohli vyprávět. Kdo vyhledává toto téma, mohu jen doporučit.
![Nedomova.em Nedomova.em](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/119658/m_119658-h8Q.jpg?v=1459855105)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Další z knih o životě v koncentračním táboře, nyní z pohledu fotografa, který pracoval pro pracovníky SS. Kniha nebyla špatná, ale neoslovila mě tolik, jako jiné přečtené knihy s tématikou holocaustu.
![S.Nicole93 S.Nicole93](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako všechny tyhle knihy i tahle zachycuje zvěrstva páchaná na lidech a bezbranných dětech z pohledu vězně - přeživšího. Vidět denně zbídačené lidi s obrovským strachem v očích, fotit zvěrstva a pokusy lékařů....chce to sílu. V tomhle světě bohužel ale pro slabé není místo. Fotografie ještě umocnily silnou zpověď. Doporučuji!!
![TerezaJágrová TerezaJágrová](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/199261/m_terezajagrova-650d3c0ee9678.jpg?v=1695366160)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mě asi nejlepší kniha, kterou jsem o Osvětimi četla, ale kniha Tatér z Osvětimi je také super a rozhodně stojí za přečtení. Zpět k této knize... Nemám slov.. úplně dokonalá je. Mohu ji všem jedině doporučit. Za přečtení určitě stojí.
![MiriamF. MiriamF.](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/254078/m_miriamf-DQ4.png?v=1542193391)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásně napsaná kniha o těžké době. Fotky z knihy mám neustále před očima, přesto doporučuji.
![Banelsa Banelsa](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc hezky zpracovaná knížka o sikovnosti ve své práci, uměti využít aspon malé pomoci, udělat maličkosti v tu otřesnou chvili ve které se nacházeli.
Přiložené fotografie tomu přidávají velkou hrůzu, škoda, že se fotografií nedochovalo více, ty jejich pohledy volající o pomoc, něco neskutečného co dokázal na tu dobu zachytit.
![radus radus](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co dodat? Knížka popisuje takovou hrůzu, kterou si nikdo z nás nedokáže ani představit. A ty fotky fotky zubožených, hubených a sotva na nohách stojících dívenek mě dostaly asi nejvíc...
Knížka je určitě lépe napsaná než Tatér z Osvětimi.
![Veru.Viti Veru.Viti](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/237153/m_veru-viti-wtq.jpg?v=1540820274)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knih na toto téma jsem četla už několik. Nikdy se nejsem tak úplně jistá co k tomu vlastně napsat. Je to napsané čtivě i přes hrůzy, které tam jsou popisovány. Fotografie, které jsou v knize dávají knize další rozměr. Pohled té dívky, která je uvedená i na obálce, oči všech těch vyfocených lidí. To je něco, po čem vám do smíchu nemůže být. Toto by mělo patřit do povinné četby. Všichni by měli vědět, jaké hrůzy se děly a nedopustit, aby se něco takového opakovalo.
Kniha o smutném období, o zrůdnosti režimu, o snaze přežít, nicméně styl psaní mě tolik neoslovil, jako jiné knihy na téma holocaust.