Katarze
Yrsa Sigurðardóttir
Freyja & Huldar série
Policie se o tom brutálním útoku dozví stejným způsobem jako ostatní: přes Snapchat. Na videozáznamu prosí vyděšená oběť o odpuštění. Když se najde její tělo, je označené číslem 2. Detektiv Huldar se připojí k vyšetřování a požádá psycholožku Freyju, aby policii pomohla s vyslýcháním kamarádů zavražděné dospívající dívky. Brzy odhalí, že Stella měla do anděla, za jakého ji dospělí považovali, opravdu hodně daleko. Ale přesto, kdo by ji mohl nenávidět až tak, že by ji chtěl zavraždit? Jenže pak zmizí další teenager a na internetu se objeví nové nahrávky. Freyja s Huldarem se shodnou přinejmenším na dvou věcech: Pravda není ani zdaleka jednoduchá. A vrah ještě neskončil. Chce jediné – aby litovali… V dalším thrilleru královny islandské krimi tentokrát jde o vztahy mezi dospívajícími a odvrácenou tvář sociálních sítí.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2019 , MetaforaOriginální název:
Aflausn, 2016
Já snad Huldarovi a Freyje přijdu na chuť :) tento díl vůbec nebyl špatný, četl se dobře, nějaké to překvápko pro mě a já jsem spokojená a zkusím ráda i další díl :)
Třetí díl serie se nečetl vůbec špatně. Oproti první dillu autorka zkrátila kapitoly a přidala více dialogů. Katarze mě ale bohužel neoslovila tolik jako předchozí díl Černá díra.
Líbí se mi, že autorka v každém díle poukazuje na nějakou problematiku ohledně dětí. Nyní bylo zprácováno téma šikany.
Bohužel mi u této serie stále chybí nějaké bližší seznámení s Huldarem a Freyou. Mám pocit, že ani jednoho z nich pořádně neznám a velmi mi to chybí v tom, abych se na další příběh těchto dvou postav těšila.
Celé rozuzlení knihy mi navíc přišelo poměrně složité, zmatené a překombinované.
Po přečtení třetího dílu musím říct,že autorka píše podle stejné šablony. Složité téma, vrazi, které můžeme částečně pochopit a oběti, které je někdy těžké litovat. Do toho záměrné nápovědy autorky, díky kterým od začátku tušíte, odkud vítr vane. Přesto vás to nutí číst dál a to i kvůli opakujícím se postavám. Tentokrát mě překvapil lehce otevřený konec.
Tady jsem trošku v rozpacích. Do děje jsem se dostala během pár kapitol a strašně mě zajímalo jak že to teda vlastně bude. Ale někde ve 3/4 knížky jsem se začala ztrácet. Se jmény bojuju od začátku, takže to tomu taky nepřidalo, ale tak nějak jsem prostě od toho konce čekala něco jiného, něco víc. Ale i tak celkový dojem víc než dobrý a jdu číst dál :)
(SPOILER)
Skvele napsano, ale narozdil od prvnich dvou dilu me tady par veci iritovalo. Zaprve otresne chovani Erly v prvni polovine knihy, to mi proste prislo neadekvatni. Zapletka je sama o sobe dost otresna, tema sikany je hrozne syrove a vykreslene dost barevne… Konecne vyreseni a osvetleni pripadu mi prislo prekombikovane a zaver otevreny. Vetsine postav bych s chuti jednu vrazila, naprosto otresne lidske bytosti.
A presne pro tu syrovost je Yrsa vyborna autorka. Nebahni se zbytecne v popisu vrazd, nalezu tela, ale nechava pusobit atmosferu.
Ode me jasne plny pocet hvezd.
Opět prima kniha od oblíbené autorky, velmi napínavá, ke konci již docela
překombinovaná, tím trochu ztratila dech...
Další skvělý díl od této autorky. Téma šikany bylo opravdu zajímavé a docela i děsivé zvlášť v dnešní internetové době. Myslím si, že šikana je stále trochu opomíjené téma a moc se o něm nemluví, ale mělo by se. V téhle knize je pěkně popsáno, co vše může způsobit a jaké to může mít i následky, jak pro ty co šikanují nebo jsou šikanováni.
Knihu doporučuji a jsem zvědavá na další knihy této autorky.
Díl, který mě zatím zaujal nejvíc. Nejspíš kvůli tématu šikany, kterému bylo věnováno hodně místa a z toho mi šel mráz po zádech. Více než z těch vražd. Pátrání mě bavilo a vztah mezi Freyjou a Huldarem mi zatím nekazí požitek z krimi, protože mu není (naštěští) věnovaná přemíra stránek.
Yrsa prostě umí psát. Další její povedená detektivka. Čtu vždycky jedním dechem. A už se těším na další díl s Freyjou a Huldarem ...
Yrsa je výborná paní spisovatelka, její knihy si mě získaly a Katarze byla fakt doslova katarzní :))). Dávám jasných pět stars a jede se dál! :)
Yrsa je fakt dobrá! Její Freyja, Huldar a vlastně i Erla jsou skvěle propracované postavy, které se samy profilují dál a dál.
A téma této knihy...šikana a odveta. Ta bude, buhužel, aktuální věčně...Napětí a bolest se zde objevují velice silně a atmmosféra je opět mrazivá.
Jo, super čtení...celá série je musttoread!
Netvrdím, že to bylo špatné, jen se mi kniha DNA líbila víc. Během poslouchání jsem měl několik tipů, kdo by to mohl být, ale na konci se to tak zamotalo, že jsem už ani netušil. Konce Yrsa umí. Určitě dám další. Dávám solidních 70%
Téma zajímavé, ale bylo to vlastně docela předvídatelné a dějová linka s Huldarem, Erlou a Freyou mi také nepřišla nijak převratná. Ale jako letní oddechovka to nebylo špatné.
Výborná a dobře napsaná kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Téma bylo zajímavé a tato paní spisovatelka umí psát.
Temný ale veľmi aktuálny motív šikany. Ako nadchadzajúci otec som mal nad čím premýšľať, ako sa zachovam v pripade šikany môjho potomka.
Skvělá krimi.
Z této knihy mám větší mrazení, než z ostatních. Zřejmě na tom má největší podíl téma šikany a kyberšikany, které se oběti nemohou téměř nijak ubránit. Ta bezmoc a neschopnost tohle týrání zastavit je daleko děsivější než nějaký krvelačný psychopat.
Se zavražděnými jsem soucit neměla, podle mě si to zasloužili.
2017 | DNA |
2015 | Pamatuji si vás všechny |
2018 | Černá díra |
2007 | Poslední rituál |
2019 | Katarze |
Sjíždím knihy od Yrsy, je to tedy jilzda. Až si někdy říkám, že ten Island je tedy pěkně divokej. Tenhle díl byl výborný, je tedy děsné, co děti dovedou dělat druhým dětem, bohužel nejen v knihách. Tady ten konec mi ale připadal už hodně nesrozumitelný.