Katarze
Yrsa Sigurðardóttir
Freyja & Huldar série
Policie se o tom brutálním útoku dozví stejným způsobem jako ostatní: přes Snapchat. Na videozáznamu prosí vyděšená oběť o odpuštění. Když se najde její tělo, je označené číslem 2. Detektiv Huldar se připojí k vyšetřování a požádá psycholožku Freyju, aby policii pomohla s vyslýcháním kamarádů zavražděné dospívající dívky. Brzy odhalí, že Stella měla do anděla, za jakého ji dospělí považovali, opravdu hodně daleko. Ale přesto, kdo by ji mohl nenávidět až tak, že by ji chtěl zavraždit? Jenže pak zmizí další teenager a na internetu se objeví nové nahrávky. Freyja s Huldarem se shodnou přinejmenším na dvou věcech: Pravda není ani zdaleka jednoduchá. A vrah ještě neskončil. Chce jediné – aby litovali… V dalším thrilleru královny islandské krimi tentokrát jde o vztahy mezi dospívajícími a odvrácenou tvář sociálních sítí.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2019 , MetaforaOriginální název:
Aflausn, 2016
Šikana ve škole, co k tomu dodat. Strašlivé téma a každý rodič se ho bojí. Výborně napsaná kniha, Yrsu miluju. Četla jsem od ní snad skoro všechno. Freyja a Huldar, těším se jak se bude jejich vztah vyvíjet dál. Islandská TOPka !
Autorce se opět povedlo vytvořit mrazivou atmosféru, kterou umocnilo islandské mrazivé počasí, jež v příběhu panovalo. Její zápletky jsou vždy promyšlené do každičkého detailu a natolik věrohodné a reálné, až vám kolikrát spadne brada úžasem. Popisy vražd teenagerů jsou velmi brutální a servírovány čtenářům bez jakýchkoliv příkras. Konečné rozuzlení bylo překvapivé a vedlo k jedinému možnému závěru. Pomsta je totiž nejsilnější motivace. Kniha je napínavá od první do poslední stránky a nenechá vás ani na okamžik vydechnout. Vaše teorie o pachateli se budou neustále rozvíjet a měnit a vy budete chtít zjistit, kdo za těmi odpornými zločiny stojí. Gradace napětí je opět zvládnuta na výbornou a promyšlenost zločinů vám vytře zrak.
Celá tahle série mi přijde divná. Uznávám, že šikana na sociálních sítích je vážný problém, na který zatím neexistuje řešení. Ani v náznaku. Nicméně směr, kterým se příběh ubírá mi přišel naprosto nepravděpodobný. Yrsa prostě psávala o dva řády lépe.
Je mi vážně líto, že nemám čtvrtý díl.
Série Freyja & Huldar mě baví. Oceňuji, že hrdinové nejsou jen kladni a postavy mají vývoj.
Zápletka této části je současná a celkem závažná. Myslím, že dobře zpracována. Obětí a vinici nemají jednoznačně vymezení.
Díky přečteným předchozím dílům jsem měla vysoká očekávání. Knížka nezklamala - svižný děj, zajímavá zápletka, dialogy, vztahy mezi hrdiny.
Další napínavý díl série Freyja & Huldar, tentokrát na téma, které zůstane i po dočtení knížky rezonovat v hlavě ...
Opět dobře promyšlená zápletka s pěkným stylem autorky přináší skvělé čtení. Tentokrát, myslím si, že to je něco více než krimi román. Má to širší dosah - nutí to k přemýšlení, jaké druhy šikany mohou být - a navíc - není šikana v mém okolí? Těším se na další knihu autorky.
Napínavý příběh, velmi mne zaujal :) ... Téma je bohužel velmi aktuální, snad se tyto věci jednou zlepší :( ... Nechci nic prozrazovat, ale kdo má rád napětí, tuto knihu si určitě přečtěte :) ... Paní autorce ráda dám 5* a budu moc ráda, když se mi do rukou dostane i "Černá díra" a "DNA" :) :) ...
Dobrý příběh, promyšlená zápletka, aktuální téma..., ale celou dobu jsem měla pocit, jako bych spíš četla společenský román, než detektivku. Nějak mi tam chybělo to naléhavé napětí, které by mě nutilo doslova hltat každou stránku.
Opět super četba, napětí rozloženo až do posledních stránek. Jsem zvědavá, jak se dále bude vyvíjet vztah Freji a Huldara a těším se na další knihu této autorky.
Yrsa opět dokázala, že prostě umí. Čekala jsem, že se vztah Freyi a Huldara bude v tomto díle vyvíjet, ale moc se toho nestalo, díky případu byl jejich vztah upozaděný. Nevadí, nejdůležitější je pro mě krimi zápletka a to vám povím, to byla tedy síla. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách
Šikana - aktuální téma, moje občasná noční můra. Uměla bych ji odhalit a bojovat s ní? Nevyskytuje se jen ve školním prostředí, což autorka naznačuje i líčením vztahů mezi vyšetřovateli. Přivítala jsem knihu na toto téma, doporučuji.
I když mám po přečtení této knihy v hlavě pořád několik otazníků, a samotný konec mi přišel nějaký nedotažený a nedořešený (proto o jednu hvězdičku méně), můžu s čistým svědomím prohlásit: "Yrsa opravdu umí! Kniha mě neskutečně bavila!"
Téma šikany a vztahů mezi adolescenty je aktuální stále a možná se při čtení této knihy leckterý rodič chytí za nos.
Nicméně vyšetřovatelé se v tomto díle sami chovají velmi nezodpovědně a hloupě. Huldar s Freyou předvádí jednu trapnost za druhou a tak jen doufám, že nám do příště opět dospějí a s novým případem se z nich stanou opět profesionálové.
Přestože autorka patří mezi mé oblíbenkyně a přečetla jsem od ní téměř všechny její knihy, které byly dokonalé, tato mě velice zklamala. Téma bylo skvělé, zajímavé, aktuální. Huldara a Freyju zbožňuju, ale tentokrát na mě oba působili nějak přiblbe, stejně jako ostatní hrdinové příběhu včetně Erly, která jakožto šéfka byla úplně mimo, což v reálném světě nehrozí. Konec mě také nezaujal. V této knize jsem úžasnou Yrsu, opravdu nenašla. Nicméně to nemění na tom, že na další příběhy se už moc těším. Poprvé uděluji pouze 3 hvězdy:(
Od Yrsy Sigurdardottir jsem přečetla všechny knihy, které u nás vyšly a autorka mě nikdy nezklamala. I tentokrát dávám zasloužené nejvyšší hodnocení. Téma šikany je bohužel stále aktuální a kyberšikana je novější forma, která je ještě záludnější a nebezpečnější. Proto je dobré upozornit na ni třeba i takto prostřednictvím knihy Katarze. Hlavní postavy jsou mi sympatické, série Freyja & Huldar je velmi povedená, těším se na pokračování. Doporučuji.
Další pokračování nezklamalo, vztah hlavních hrdinů je v této knize trochu v pozadí. Ničemu nevadí, opět dávám 5*. Knihy Yrsy se čtou samy, nikdy je nedokáži odložit. Už aby byl další díl.
Ze tří dílů této autorčiny série pro mě nejméně povedený: jednoduchá, neuvěřitelná a podivná zápletka, ještě ohavnější chování policistů mezi sebou. O napětí se nedalo mluvit. Nakonec mi vlastně není jasné, kdo jakou část zločinu spáchal. I další nelogičnosti se našly. 50%
Šikana je určitě strašlivá věc a chápu případnou neadekvátní obranu ze strany trpících, když pohár trpělivosti přeteče. Hůř je to pochopitelné, pokud pomsta přichází po letech, ale zde v podobě rodičů aktuálně či dávno takto postižených dětí to je k neuvěření. Šikanu to samozřejmě neřeší ani v nejmenším.
2017 | DNA |
2015 | Pamatuji si vás všechny |
2018 | Černá díra |
2007 | Poslední rituál |
2019 | Katarze |
O trochu horší než Černá díra (asi na stejné úrovni jako DNA). Téma dost aktuální. Knížka se snadno čte, děj postupuje plynule. Potud vše OK. V téhle knize už mi ale začal celkem dost lézt krkem vztah hlavních postav. Po přečtení všech třech dílů musím říct, že by autorka už mohla přehoupnout jejich vztah do nějaké stabilní polohy a opustit současné schéma, které se táhne už nějakých 1200 stran celé série a v podstatě jen ukazuje že Huldar i Freyja jsou pitomci, kteří se chovají jak děti...