Poprava
Yrsa Sigurðardóttir
Freyja & Huldar série
Mladý a bohatý investor je nalezen oběšený na starém popravišti v lávovém poli Gálgahraun poblíž Rejkjavíku. Je ale zřejmé, že nejde o sebevraždu. Do hrudi má zabodnutý čtyřpalcový hřebík a k jeho tělu je připevněn útržek papíru. Případ je spojen s opuštěným čtyřletým chlapcem, kterého najdou v bytě zavražděného a který ví jen to, že jeho mamince se má brzy narodit další dítě...Vyšetřování dvojice Freyja & Huldar pokračuje 4. dílem série.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , MetaforaOriginální název:
Gatið, 2017
Líbí se mi, jak Yrsa dokáže do každé krimi dostat i spoustu společenských problémů jako domácí násilí nebo sexuální videa natočená bez souhlasu, šikanu v Katarzi apod. Trochu mě mrzelo, že tentokrát nedostala víc prostoru Freyja. Přesto je Poprava výborná krimi s ještě lepším koncem. A na koho se vždycky ve vyprávění těším, je malá Saga. :-)
Moje první setkání s autorkou a docela jsem si to užívala.Dokonce natolik,abych se pustila do přečtení celé série a uvidíme,jak mě chytne.
Prostě bomba! Yrsa se nezdá, ale její knihy se nedají přestat číst :). Ode mě určitě velké doporučení! :)
Kniha se mi líbila, přečetla jsem ji jedním dechem. Nemám co vytknout a dávám pět hvězd.
V tomhle dílu Freya nedostala moc prostoru... škoda, ale zase moc fajnová detektivka, zápletka a super rozuzlení! Budu pokračovat v sérii...snad další díl bude o trošku víc rychlejší a propracovanější, ne že by byl špatný, ale spíš pomalejší.
Yrsu jsem si oblibila už s první sérií s pravničkou Torou. Freyja a Huldar jsou skvělí, tenhle díl se mi hodně líbil. Především úplný konec překvapil....
Dejovo zvládnuté majstrovsky. Dottihosom teda netipoval. Som zvedavy na zapletku s Joelom.
Tento díl se mi líbil víc, než předcházející Katarze, snad jen ten závěr mi připadal už maličko překombinovaný. Celá série Freyja & Huldar mě ale baví a líbí se mi, jak Yrsa píše.
(SPOILER)
Moje milovaná Yrsa tentokrát v mírném oslabení. Rozhodně to není špatná detektivka, ale co si budeme namlouvat, už autorka napsala i lepší.
Zápletka není špatná, opět je originální a netradičně zpracovaná, zamotaná a s nečekaným rozuzlením. Nicméně dynamika knihy mi přišla extrémně nevyrovnaná. Začátek zajímavý, neotřelý a čtenáře nakopne. Pak ale vyšetřovatelé hrozně dlouho (150, 200 stran?!) tápali bez toho, aniž bych měla pocit, že se něco zajímavého děje. Freya neměla moc prostoru a celá zápletka se Siggim mi přišla v knize jenom proto, aby Freya dostala svou epizodní roličku. A k tomu Erla, protivná až do morku kostí, že i osinu v zadku by si člověk oproti ní užil. Sice se nám objevuje i další mrtvola, ale až v závěru knihy, kdy už příběh sviští do cílové rovinky. Konec je dobrý a proti rozuzlení nic nemám, navíc s třešničkou na závěr, ale i tak se mi díl jeví jako zatím nejslabší ze série. Doufám, že se Yrsa jenom nadechovala a další kniha mě opět odzbrojí. Nic to ale nemění na tom, že i toto dílo vřele doporučuji k přečtení. Bezesporu za to stojí a fanoušků má nemálo.
Čtvrtý díl nové Yrsiny série se mi líbil moc. Od začátku mě chytl a hrozně mě zajímalo, jak to všechno vlastně bylo. Povedená kniha a navíc plusové body za osobní linku Freyji a Huldara.
S nadšením a očekáváním jsem se vrhla na další díl téhle islandské série a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Tento díl měl malinko pomalejši tempo než předešlé, nicméně jako všechny předchozí díly byl opět velmi napínavý a čtivý. Děj se točí kolem domácího násili, porna a dark webu . Jako vedlejší linku sledujeme i další vztah mezi Freyou a Huldarem, která mi vůbec nevadí a obě postavy mě baví.
Tahle série mě opravdu chytla a už se těším na další díl.
Tenhle díl považuji zatím za nejslabší, takový vyčpělý a nijaký. Potenciál by byl, děj začal dobře a parta kamarádů byla zajímavá, ale... ale pak se to nějak zastavilo, přešlapovalo na místě a já se vlastně vůbec netěšila na večer, kdy budu ve čtení pokračovat. Čtení se táhlo a já myšlenkami neustále odbíhala. To by se u dobré knihy, navíc detektivky, stávat nemělo.
Audiokniha super.
Případ "Poprava" má všechny známky pomsty, ale proč ? Vzorná oběť, stopy minimální, tlak na nepatřičnost v obraze politického zájmu, osobní trable vyšetřovatelů, nadějný svědek se slibem mlčení, všechno velmi dobře zamuchlované.
Tolerance všeho dříve zakázaného se vymstí, neboť právo na slušný život je v člověku nevykořitelný.
Značka Yrsa je už pojem a tento příběh je zrcadlem společnosti mistrně vyprávěn.
Má to sílu a avízo.
Čtvrtý díl série a laťka je pořád hodně vysoko. Vražda mladého, bohatého muže odkrývá hodně zajímavé pozadí případu. Policie se opět za pomoci Freyji dává do práce, objevují se další zajímavé postavy a děj se pěkně zamotává, aby na konci do sebe mohlo všechno zapadnout. Yrsa opět nezklamala.
2017 | DNA |
2015 | Pamatuji si vás všechny |
2018 | Černá díra |
2007 | Poslední rituál |
2008 | Mrazivé světlo |
Úvod, na to že je docela drastický, se i přesto dobře čte. Šéfová stále protivná a šikanuje, koho může. Jeden policajt se pořád znechucuje, jak někdo může zveřejnit porno bez souhlasu obou aktérů. To, že oběť někdo prošpikoval hřebíkem, než ho zavraždil, mu morálně pochybné nepřijde... Pak je tam ještě jeden protivný kolega a další, který se bojí, že praskne, že je homosexuál. Pak další hrdinka ze sociálky - proč tam ta straší, ani moc nechápu, snad proto, aby vysvětlovala, že úřad, který rozhoduje o svěření dětí do péče, to myslí dobře, a ta zas hlídá věčně protivnou holčičku. Je na tom Islandu někdo milý a dobře naložený? A na závěr docela zajímavé rozuzlení. Bohužel ten začátek a konec dají dokupy tak 10% knihy, zbytek jsou lidé protivní, řeší něco, co se zločinem nemá co dělat, a co je bohužel zcela nezajímavé.
Nějaké autorčiny knihy se mi líbily, ale tahle to tedy není.