Nočný vták
Brian Freeman
Frost Easton série
1. díl >
Keď niekoľko žien po nevysvetliteľnom nervovom kolapse spácha samovraždu, Frost Easton zo sanfranciskej polície má pred sebou záhadný prípad. Na prvý pohľad nesúvisiace obete majú jedno spoločné. Všetky boli pacientkami renomovanej psychiatričky Francescy Steinovej, ktorá pomocou spornej terapie vymazáva pacientom z pamäti traumatické spomienky. Okrem Eastona vedie vyšetrovanie na vlastnú päsť aj Steinová. Keď obaja začnú dostávať tajuplné správy od kohosi, kto sa podpisuje ako Nočný vták, prípad postupne nadobudne osobný charakter a na povrch vyplávajú dávne tajomstvá. Steinová musí čeliť záhadným výpadkom pamäti a Easton zasa vrahovi, ktorý pozná jeho najhoršiu spomienku. Počet obetí rastie a Nočný vták sťahuje slučku okolo Eastona a Steinovej čoraz tesnejšie. Na všetko odhodlaný policajt a brilantná psychiatričke musia zastaviť rafinovaného vraha, skôr ako ovládne myseľ ďalšej mladej ženy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
The Night Bird, 2017
Příběh začíná zvláštní a nečekanou sebevraždou dvou žen, které podlehly panickému záchvatu. Všechny stopy vedou k psychiatričce Frankie , která oběma ženám vymazala z paměti události, jež v nich vyvolávaly tyto panické stavy. Má s tím něco společného tato léčba? A kdo je Noční pták, který ví o těchto případech až moc informací?
Velice dobrá detektivka. Téma manipuklace s pamětí je neobvyklé a zajímavé . Celý příběh je velmi napínavý od první stránky až do poslední. Detektiv Frost byl velmi sympatický a lidský. Za mě opravdu skvělý první díl nové série , další díly si určitě pořídím.
Do poslední stránky jsem byla napnutá jak kšandy, sice jsem vraha neuhádla, měla jsem pifku na někoho jiného, ale kniha se mi líbila, Frost se mi líbil. A námět pohrávání si s myslí, se vzpomínkami, nedovedu si to představit, docela psycho nevědět či tápat co je pravda a co ne.
Každopádně se těším na další Frostovo případ...
Krásná knížka. Velmi se mi líbila a přečetl jsem ji jedním dechem. Děj je sice lehce předvídatelný, ale to nic neubírá na dramatičnosti a čtivosti.
Trochu psychologie, hodně hrůzy, dobrá zápletka. Určitě si koupím další díl. Od knížky se nedá odejít. Doporučuji.
Kniha mě příjemně překvapila. Zajímavě vystavěná zápletka, hlavní postavy vylíčeny plasticky i s jejich 13.komnatami. Děj pěkně gradoval a i když pachatel se dal celkem snadno odhadnout, závěr byl docela dramatický. Zřejmě se pustím i do dalších autorových knížek.
Opravdu zajímavá kniha, hned od začátku mě chytla, ani se mi od ní nechtělo odcházet...výborné a skvěle zpracované téma, líbilo...
Zajímavé a neotřelé téma. Velmi čtivá kniha. Psychologie, hypnóza, mazání paměti, manipulace ... Jste si jistí, že si pamatujete opravdu jak a co se stalo? Jsou naše vzpomínky opravdu pravdivé? Může nám někdo naše vzpomínky vzít? Překroutit? ... Kniha určitě stojí za to si ji přečíst :) .
Velice zajímavá knížka, nad kterou jsem musela hodně přemýšlet...ale ne zase moc, aby se člověk nezbláznil :) za mě určitě 5 hvězdiček, nemohla jsem se odtrhnout.
Opravdu udělá člověk vždy pravý opak toho, co mu někdo řekne? A je to pak jeho vina, že se mu stane něco špatného, nebo toho, co ho to nechal udělat? Super, po delší době konečně něco. Kniha má spád, dobře se čte, ne se všemi rozhodnutími souhlasím, v některých chvílích byly některé postavy dost otravné, ale tak to mělo být a proto je to tak super. Vřele doporučuji a těším se na přečtení další knihy!
Tuto knihu jsem vyhrála v soutěží a jsem za ní opravdu ráda. Snad každý člověk má ve vzpomínce nějakou písničku s nějakým dějem, kde zrovna byl nebo něco dělal, tancoval s prvním klukem a pod. Takových vzpomínek mám plno a díky za ně. Jsou to krásné vzpomínky. Nejhorší opravdu může být spojený s něčím hrůzným, člověk se brání to vytěsnit z mozku, ale někde to zapadne a zase to vypluje na povrch. Nikdo nikdy neví co se tam ukrývá, ani žádná doktorka, vše se mění od minuty. Mozek je úžasná věc, ale i zároveň zbraň k hrůzným myšlenkám a činům.
Asi budu muset změnit na chvíli žánr, už mi příběhy trochu splývají. I když nezklamal soukromý život hlavního detektiva...:-)
Každý z nás má minimálně jednu vzpomínku, kterou by nejraději vymazal. Je to ale opravdu dobrý nápad? Tuhle otázku jsem si při čtení kladla nesčetněkrát. Příběh mě bavil od začátku až do konce. Za mě plný počet.
Kniha začala opravdu skvěle, ani jsem se od ní nemohla odtrhnout, ale jakmile měla ''vyvrcholit'' už zas tak zajímavá nebyla. Každopádně vůbec nelituji, že jsem si ji přečetla, ale znovu ji číst neplánuji...
Super myšlenka, celkem zajímavé postavy. Četlo se to dobře, ale mé emoce to nechalo bohužel v klidu. 75%
Spíš průměrná detektivka, nemohu říct, že by se mi příběh nebo některý z hrdinů vryl pod kůži. Dočetla jsem ji před několika dny a už pomalu nevím, o čem byla. Docela dobře se četla, ani nápad nebyl špatný, ale něco tomu chybělo.
Nenadchne ani neurazí, takový mám pocit po dočtení a za týden nebudu vědět o čem byla. Neohrožený detektiv a láska. Doporučuji na dovolenou !
První třetina mě chytla, pak to trochu stagnovalo. Očekávala jsem asi větší přiblížení hlavního hrdiny, protože jsem si k němu nedokázala vyvinout vztah. Ani jsem nebyla tolik napjatá, jak bych očekávala, ale posledních pár stránek a odhalení nečekaného vraha to zachránilo. Rovněž námět byl originální. Určitě zkusím další díl.
sebevražda sérioví vrazi ztráta paměti, amnézie San Francisco
2018 | Noční pták |
2019 | Vnitřní hlas |
2020 | Klikatá cesta |
2021 | Sama proti všem |
2006 | Zkaženost |
Solidní tři hvězdy, především za druhou půlku knihy, rozuzlení příběhu a taky sympatického detektiva s kocourem (dost nezvyklé)...