Ocelový alchymista 1

Ocelový alchymista 1
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347795/bmid_fullmetal-alchemist-1-ocelovy-alchy-zOc-347795.jpg 5 221 221

Fullmetal Alchemist série

1. díl >

Když si dva bratři, Edward a Alphonse Elricovi, zahrávali s mocnými silami, aby si splnili své největší přání, přišel jeden z nich o ruku a nohu a z druhého nezůstalo nic jiného než duše, uvězněná v mohutném brnění. A teď je Edward ve službách vlády - slouží vojensko-alchymistické organizaci, která jeho síly používá na řešení nebezpečných problémů... a občas i zabíjení. Jenže není sám, kdo má tyto schopnosti. Díky zneužívání alchymie je svět v troskách a všichni, jak hrdinové, tak jejich nelítostní protivníci, hledají ten největší poklad - mýtický Kámen mudrců.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew

Hagane no Renkinjutsushi, 2001

Wojta777
10.03.2019 5 z 5

Výborný pilotní díl této mangy. Budu zde dosti srovnávat s Tokijským ghúlem. Byli jste varováni.
První svazek Fullmetal Alchemist mi přišel dokonce lepší než první svazek Tokijského ghúla. Nevím jestli to dělala kresba, v které se dle mne více zorientujete, nebo jestli to dělají postavy, které jsou velmi sympatické. Jdeme si to rozebrat.
Děj je vcelku jednoduchý, ale to vůbec neznamená, že je špatný, ba naopak. Příběh je srozumitelný, lehce pochopitelný a poutavý. Fullmetal Alchemist vypráví o dvou bratrech, kteří jsou alchymisté. Umí třeba z kamení proměnit ve zlato a naopak. Ti jsou určitým způsobem zohaveni, kvůli nepovedenému vzkříšení jejich zesnulé matky. A proto se bratři snaží najít způsob, jak vše navrátit zpátky. Příběh mě opravdu bavil.
Kresba je, jak už jsem dříve zmiňoval srozumitelnější, než u jiných mang. Kresba nemá nic, co bych vytknul.
Postavy jsou velmi sympatické a vskutku vtipné. Obzvláště Edward (jeden z bratrů), který je vždy nahláškovaný k prasknutí. Na svůj věk je velmi chytrý a má nejlepší interpretaci emocí, kterou jsem kdy v komiksech viděl. Druhý bratr Alphons je poněkud klidnější a méně zbrklý. Při již zmíněné nehodě přišel o celé své tělo, proto jeho duše byla uložena do velké zbroje. Obě postavy naprosto zbožňuji a už teď patří o mým nejoblíbenějším postavám v manze.
Když to shrnu, tak nemám žádné výtky, ba jsem nadmile potěšen a už se těším na další pokračování této výborné mangy.
Dávám 5 ocelových hvězdiček.

Roux
05.02.2019 5 z 5

Úžasná manga. Rozhodně si koupím i ostatní díly. Doporučuji ❤️

kiwizak
11.12.2018 5 z 5

Jelikož mám za sebou obě verze anime, věděla jsem do čeho jdu. Nemám co vytknout, je to opravdu zábavné, ale zároveň i rozumné. Perfektní kombinace! :)

SkillJam
19.11.2018 4 z 5

Pro mě jedna z prvních mang co jsem četl a musím říct, že jsem se u toho velmi pobavil, velmi sympatičtí hlavní hrdinové. Moc hezký setting, zajímavý svět a dost vtipu. Určitě budu pokračovat dál a vřele doporučuji.

sola_lupa
12.10.2018 5 z 5

Už nikdy nikomu neřeknu, že je prcek. Co kdyby byl alchymista?! :D Tento kousek je dost akční i vtipný. Podle mě by se neměli pokoušet získat svá těla zpátky, protože kdyby je měli, byli by dost namydlení.

KillHurt
02.07.2018 5 z 5

Tahle manga dostála u mě svého jména. Odehrává se v zajímavém světě, který skýtá mnoho možností. Není nouze o vtip a možná trochu naškodu i dětskou hravost. I přesto je svět alchymistů prolezlý temnotou a hnusem. Příběh je hodně epizodický, ale silná hlavní linka se line celým dějem.

Fantasysvet
01.07.2018 4 z 5

Humorné podanie inak dramaticko-akčného príbehu je dvojsečnou zbraňou. Pre niekoho je komické odľahčenie vítaným prvkom, pre iného je to spôsob, ako pokaziť dokonalú „cool“ situáciu. Pretože je ale séria FMA braná ako jedna z najlepších manga sérií vôbec, asi je vám jasné, že tento „nedostatok“ bude jednoducho prehliadaný.

Kresba je príjemná, aj keď pomerne jednoduchá, hlavne čo sa týka práce s exteriérmi. Ak mi neveríte, porovnajte si s FMA napríklad Čarodejovu nevestou alebo Alitu. Treba ale vziať do úvahy, že FMA patrí do žánru šónen (v japončine chlapec, tento žáner sa zameriava na chlapcov v rozmedzí 12 až 19 rokov), kam patrí napríklad aj Naruto. Jednoduchosť však neznamená to, že je kresba škaredá. Práve naopak, autorkin štýl je na prvý pohľad rozoznateľný od iných diel a každý vie, kto túto mangu nakreslil. Aj keď sa s exteriérom autorka veľmi nevyhrala, jej postavy sú zhmotnené o niečo detailnejšie.

Absenciou detailnejších exteriérov trpí aj samotná atmosféra sveta. Čitateľ nemá možnosť utvoriť si predstavu celistvejšieho prostredia, a tak pôsobí práca s týmto prvkom v komiksovom scenári dojmom, ako keby bol svet prázdny a bez duše. Občas sa nejakého detailu dočkáme, ale stále mu čosi chýba. Pred sebou máme, našťastie, ešte 25 dielov. Tie nám teda ponúkajú priestor na to, aby sa príbeh poriadne rozvinul a odhalil všetky tajomstvá pravidiel alchýmie.

DadaRac
28.06.2018 5 z 5

Fullmetal Alchemist jsem si koupila protože anime jsem viděla nejen první verzi, ale též i tu druhou a nemohla jsem se příběhu nabažit. Možná proto mě ani manga nezklamala. Je prostě stejně úchvatná jako anime. Příběh je překrásný a napínavý a hlavně zábavný. Děkuji za český překlad

yaoiyuri
19.06.2018 4 z 5

Anime šlo tenkrát mimo mě, ale s překvapením zjišťuji, že manga mě po těch letech baví. A hodně. Samozřejmě to není žádné myšlenkové veledílo (obzvlášt pro lidi 15+), ale je to takové milé, místy vtipné a pojetí alchymie je tak... japonské a originální :D

LordSnape
28.05.2018 3 z 5

V podstatě konzumní fantasy manga pro mládež. Ústřední motiv hledání něčeho, co by hlavní hrdiny pomohlo zas vrátit do normálu je prostě jen nástroj k tomu, aby mohlo vycházet nekonečně dílů. Možná je to klasika, ale ve výsledku jde jen o průměrnou zábavu, kde se v jednotlivých kapitolách objeví nějaké morální poselství.

Lenka.Vílka
22.05.2018 4 z 5

Jestli něco příběhu nelze upřít, je to jeho originalita. Děj mě bavil, kresba byla dobrá a moc se mi líbila, ale být mi o pár let méně, jásám určitě víc. Bylo to strašně dětské. Nemyslím přehnané, to u žánru čekám, ale tohle bylo (na mě už až moc) dětinské.
Příběh mě ale chytil, tak jsem z hlavy vyhodila hlavní mínus knihy a užila si to. A byla zvědavá, co bude dál.
2024: Čteno podruhé. Dala bych hvězdu navíc a vynadala bych si, proč si moje mladší já (ironie, co?) myslelo, že je to moc dětský :D :D :D

BeyondHorizon
14.05.2018 5 z 5

Konečně se Crewu podařilo trhnout další klasiku z oblasti mang. Už také bylo na čase.
Fullmetal Alchemist má své právoplatné místo mezi top anime sériemi a teď konečně nemám důvod proč dál oddalovat čtení mangy, u které to všechno začalo.
Začátek je trochu pomalejší a první svazek zahrnuje několik "epizodických" příběhů, které na sebe zdánlivě nenavazují a později v příběhu nebudou zrovna důležité. Vlastně je to ale tak trochu seznámení s hlavními postavami.
Trošku jsem se bála českého překladu, ale nakonec musím překladatelku pochválit, protože je to super a také se nebála nadávek. Některé se ale moc opakovaly a tak bych uvítala větší variaci, protože přece jen na ně čeština není zrovna chudá.

Covenant
16.03.2018 4 z 5

Tak tady to bylo jasné. Jedno z mých nejoblíbenějších anime, vychází jako manga i u nás. Nemohl jsem to nemít a v zápětí jsem si musel objednat i druhý díl a budu s tím pokračovat, dokud budou další vycházet. I když musím říct, že první příběh mě nenadchl, jelikož byl plný doslovného vysvětlování všeho a bylo to až trapné. Matně si, ale vzpomínám, že tak to bylo i v anime a pak se to rozjelo v lepší příběh. Jelikož je manga, samozřejmě předlohou pro anime, je tomu tak i zde a sága bratrů Elriců se odvíjí v tom pravém duchu...

mangagirl
11.03.2018 4 z 5

K manze jsem se sice dokopala až za nesmírně dlouhou dobu, přesto stála rozhodně za přečtení. Fullmetal Alchemist, neboli v cz Ocelový alchymista je mangou jednou z nejznámějších, proto se taky nedivím, že jí Crew začalo nakonec taky překládat. Tato manga rozhodně zabírá hlavně prostor u komedie a adventure - dobrodružné. Je taky pěkné, že prostředí je často jiné a mění se hlavně cestováním a dobrodružstvím, kterým hlavní hrdinové procházejí.
Rozhodně stojí za přečtení. Aspoň ten první díl ;)

silvara
05.12.2017 5 z 5

Sourozenci Elricovi dorazili i do Česka! ANO! KONEČNĚ! :)
První díl série se nese na rozpustilé vlně, která nám představí vzrůstem sice malého (o to je větší jeho osobnost) státního alchymistu Edwarda a jeho mladšího a tiššího bratra Alphonse, ale je zcela patrné, že tohle je jen začátek dlouhé jízdy plné dobrodružství, napětí a nebezpečí. Máme se na co těšit a věřte mi, že po přečtení prvního dílu budete netrpělivě očekávat měsíc únor (to máš totiž vyjít další svazek) :)

SedllY
03.12.2017 5 z 5

Po delší době se mi do rukou opět dostal manga klenot. Společně s Narutem a Death Note má top3! :)

Hiromu Arakawa (p)
japonská, 1973