Gaštanko
Søren Sveistrup
Na predmestí Kodane nájdu zavraždenú ženu. Na mieste činu polícia objaví panáčika z gaštanov, na ktorom je odtlačok prsta patriaci zmiznutej dievčine, ktorej prípad bol dávno uzavretý. Krátko nato sa stane ďalšia vražda. Ďalšie znetvorené telo, ďalšia gaštanová figúrka. Vyšetrovatelia bojujú s časom, nepoznajú však motív a páchateľ sa s nimi neľútostne zahráva. Dokážu ho zastaviť, skôr než sa objaví ďalší panáčik? A ako s vraždami súvisí prípad zmiznutej školáčky?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
Kastanjemanden, 2018
Tak bohužel já půjdu proti proudu,odkládám, nemohu se začíst. Asi mi nesedí styl psaní nebo už jsem moc náročná.Třeba za čas se ke knize vrátím a vyjde to.
Po delší době jsem se dostala opět k severské detektivce a spolkla jsem ji jako bonbónek vynikající chuti. Autor stojí za seriálem Zločin, který se mi taky líbil.
Kniha mi byla doporučena, ale vůbec mě nezaujala. Dočetl jsem ji jen s velkým přemáháním. S ohledem na zdejší hodnocení jsem čekal, že mě začne bavit, takže jsem jí šanci dal. Bohužel horší průměr. Překlad byl dost špatný.
Jsem asi dost zhýčkaný čtenář detektivek, thrillerů a psychothrillerů, protože tady plný počet dát nemůžu. Chvilkama mně to bavilo, chvilkama méně. Prolog sliboval drsnou jízdu, ta se konala. Občas to ale bylo za hranou. Nechápu, proč se vrah mstil matkám, já bych oddělala někoho jiného. Ti kaštánci mi pravda vrtali hlavou a nakonec to bylo tak, jak jsem doufala. Pravdou je, že zločinec pro mě byl překvapením. Takže krásné čtyři *
Výborná detektivka - z poslední doby to nejlepší z tohoto žánru, co jsem četl. Detektiv ze Skandinávie asi musí být umanutý, aby překonal všechny překážky, které mu staví do cesty jeho nadřízení a samozřejmě, že i superpachatel. Scény jsou drsné, pátrání zamotané, pachatel opravdu nezvyklý a závěr drastický - co si přát více!
Dobrá detektivka severského střihu, s pořádně šíleným vrahem, slušně komplikovanou zápletkou, dostatečným množství podezřelých a uspokojivým vyústěním. Detektivové nejsou zoufalci, potácející se na pokraji společnosti a celá ta zápletka je celkem uvěřitelná. Tedy pokud až tak moc nenakukujete pod pokličku a nebudete se v příčinách a důvodech chování jednotlivých postav moc šťourat. Je vidět, že autor je kovaný v psaní scénářů – děj plyne rychle, krátké kapitoly vás nutí číst dál a dál, žádné zbytečné popisy ani dějové odbočky. Už se těším na pokračování.
Přišlo mi to trochu překombinované, nicméně se mi kniha četla dobře. Občas mi vadil policejní postup. Jsem zvědavá na další.
Musím jen chválit, nový autor, nová kniha a skvělé, napínavé, dobře napsané, hlavní postavy mě zaujaly … prostě a jednoduše plných 5* a doufám, že bude ještě nějaké pokračování.
Velice slušná detektivka, zajímavý příběh, přijatelní vyšetřovatelé. Pachatelovo odhalení mi přišlo lehce přitažené za vlasy, ale proč ne.
Schválně nepíšu, že se mi kniha dobře četla. To totiž není pravda. Nevím, jestli je to vina překladatele, nebo je to tak i v originále, ale proč se v textu střídají dva časy? Kus je v minulém čase, kus v přítomném. To je přece základní poučka pro spisovatele, že se mají držet jednoho stylu. Celé to působilo rušivě a vždy, když tahle změna přišla, kopla mne mezi oči.
Dovedu si představit, že se z Kaštánka stane úvodní díl série, na druhou stranu, nemáme detektivních severských sérií už dost?
Ted v 1:14 rano docteno:) Taky se budu opakovat, knihu jsem nepravem odkladal ( je jich na trhu prehrsl ) a po dloooouhe dobe jsem vraha netipoval.
Že začátku mě knížka moc nebavila, nelíbí se mi styl psaní a je tam moc jmen, ale od poloviny se to pěkně rozjelo a pak už mě zajímal jen vrah.
Po pomalejším začátku, ke kterému se mi moc nechtělo vracet, skvělá druhá polovina knihy. Tu jsem zvládl tak za týden. Když byl vyzrazen pachatel, vůbec jsem tomu nechtěl věřit. A to je známka dobře napsané detektivky. Tato kniha dokáže konkurovat dle mého názoru topce Jo Nesba Levhartovi a Snelěhulákovi. Klasicky jsem měl chvíli problém se jmény, ale to mám vždycky u audioknih a ještě k tomu severských jmen. Přečteno ve formě audioknihy, výborná Zuzana Kajnarová.
Po delší době thriller/detektivka, který mě opravdu vtáhl. Napínavý, propracovaný. Byla jsem napnutá až do konce.
Poměrně dlouho jsem tuto knihu vynechávala. Vždycky jsem nakonec dala přednost jiné a vůbec nevím proč. Možná čekala na ten den, kdy mi přesně sedne. A to nyní přišlo. Poslední dobou jsem vyhledávala hodně tvrdé detektivky a thrillery a nic mi nebylo dost dobré. Ale Kaštánek mi sedl.
Myslela jsem, že po Sněhulákovi už na tak dobře promyšlený thriller nenarazím, ale Kaštánek se mu dle mého názoru vyrovnal! Vřele doporučuji a já budu tajně doufat, že má autor už rozepsanou knihu další!
Jedna z nejlepších detektivek za posledních x let. Propracovaná, napínavá, do poslední chvíle netušíte, kdo je pachatelem. Doporučuji!
Líbila se, nechybělo napětí a konec měl velké překvapeni. Těším se na další knihu od autora :)
Dánsko dánská literatura napětí sérioví vrazi severská krimi únosy dětí Kodaň dánské detektivky zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery
Nejlepší detektivka! Kdy bude další?