Gejša
Arthur Golden
Příběh malé Čijo, která se má stát slavnou gejšou Sajuri, začíná v chudé japonské rybářské vesnici, kde Čijo do smrti své matky vyrůstala, a to ve velké chudobě. Když ji jako devítiletou prodají do Gionu, kjótské čtvrti gejš, dívenka rázem přijde o rodiče i starší sestru. Díky svému půvabu a nezvyklým šedomodrým očím se nestane obyčejnou prostitutkou, ale nastupuje nelehkou cestu k postavení profesionální gejši. Pro osamělé děvčátku z venkova je předválečné Kjóto s nádhernými čajovnami a divadly, úzkými postranními uličkami, zdobnými chrámy a příbytky umělců světem plným nástrah a nebezpečí. Zatímco se učí umění gejš - tanci a zpěvu, nošení kimona, složité úpravě líčení a účesu či svůdnému nalévání saké -, podstupuje zároveň nelítostný souboj se žárlivou starší gejšou Hacumomo, která ji zuřivě nenávidí. Čijo zvolna proniká do urputného soupeření o přízeň mužů a peníze, které z ní plynou - a tento boj se nezastaví před žádnou podlostí či intrikami. Když však Čijo překoná všechny překážky a stane se z ní gejša Sajuri, zradí ji vlastní srdce. Navzdory tomu, že v životě gejši není místo pro opravdový milostný cit, je Sajuri rozhodnutá vzdát se všeho, aby získala jediného muže, po němž kdy v životě zatoužila...... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2023 , Ikar (CZ)Originální název:
Memoirs of a Geisha, 1997
![tabaluga tabaluga](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nejprve jsem viděla filmové zpracování, ale musím říci, že kniha je velmi ctiva...malá Cijo se mi velmi libila, jelikož byla velmi statečná a v našem civilizovaném světě si ani nedokážeme představit, že by nás někdo jenom tak odtrhl od rodiny a prodal do otroctví... krásný příběh lásky a naplněného osudu s bonusem navíc- možnost nahlédnout do dřívějšího umění samotných gejs(konverzace, tance)...doporucuji
![Allys Allys](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/263168/m_allys-dLV.jpg?v=1624520144)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásne napísaná kniha od ktorej sa nedalo odtrhnúť. Je to zaujímavý náhľad do japonskej kultúry, života a zvykov. Čitateľ je vtiahnutý do deja a daného obdobia bez dlhých nudných popisov. Má možnosť nahliadnuť do zákulisia, v ktorom vidno aj odvrátenú stránku života gejš a nielen na verejnosti prezentované pozlátko. Príbeh je podaný veľmi realisticky, no napriek tomu si zachováva istý nadhľad a jemnosť. Je až priam neuveriteľné, čím všetkým si v živote Sajuri prešla. Je to kniha, na ktorú sa po prečítaní nezabúda. Určite odporúčam.
![Aliii Aliii](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25813/aliii-XxI.jpg?v=1590928358)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavý pohled na japonskou kulturu (nebo alespoň její část), který mi pomohl lépe porozumět světu gejš. Neříkám, že mu rozumím úplně (dražení mizuage apod.), ale příběh byl čtivý a rozhodně mě obohatil.
Líbilo se mi, že se Čijo a poté Sajuri nenechala zlomit osudem a šla si za svým i přes tlak okolí, aby se podřídila.
![MichelleS MichelleS](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46552/m_46552.jpg?v=1459854933)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Autor je dobrý vypravěč, mistrovsky zachytil japonské zvyky. Zaujala mě poetická přirovnání a popis oblečení gejši, které v sobě skrývá malý příběh a pro zasvěcené i další informace.
Bohužel přes všechny řeči o umění nedokážu gejši vnímat jinak než jako luxusní prostitutky. Krása, vzdělání, sláva, a přece jsou to pořád jen panenky na hraní. Celý příběh je plný ženských intrik, podlosti, závisti a vypočítavosti. POZOR SPOILER: Navíc cukrový závěr ala "Pretty woman"...
![Pett Pett](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/632/m_pett-GrW.jpg?v=1540824117)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mé posečkání v okouzlujícím Japonsku nabralo trochu jiný rozměr... malá Čijo mi nejednou rozmasakrovala duši na camprcimpr... ta atmosféra je zkrátka srdcervoucí...
A pak přijde Sajuri a ta rozmetá všechny zbývající sakury vaší mysli na kousíčky kousíčků těch kousíčků... bez dechu sledujete její boj o své místo na světě... až jsem se přichytila při touze nahlížet přes stránky jejího osudu, abych si ušetřila ten břichobol z napětí momentálně sdíleného okamžiku... jednoduše skvostně odvyprávěno a já fakt nevím, na co jsem tak dlouho čekala... ありがとう !
![Dubas Dubas](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/206731/m_dubas-fFd.jpg?v=1550835734)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nevím jestli to byl autorův záměr, ale přemýšlim už dva dny co si myslet o této knize.
Přiběh poutavý až na pudu okie...
Hlavni hrdinka se podle mě na konci knihy zachovala dětinsky, snilkovksy a nevděčně. Jen diky kotrmelci zvratu od autora z toho nakonec vyšla relativně dobře...ikdyž přiběh, potažmo kniha se na poslednich stránkách znehodnotila na uroveň červené knihovny...
![anetttik anetttik](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58972/m_58972-RiN.jpg?v=1459854939)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Oproti filmu kniha lépe vysvětluje motivace Sayuri a její pohled na svět a zážitky, že má člověk chvílemi pocit, že tento příběh pomalu sám prožil. Kniha, ke které se určitě ráda za pár let vrátím.
![AgnesChoi AgnesChoi](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/224955/m_agneschoi-65ff7439bbc82.jpg?v=1711240249)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako malá jsem viděla film a pokaždé jsem žasla nad krásou japonských žen. Samozřejmě jsem si musela přečíst i knihu. Vysvětluje mnoho věcí, které jsem nechápala ve filmu. Každopádně kniha je nádherná. Nádherně odvyprávěný příběh ženy, jež byla elegantní, chytrá a krásná.
![Annabelka Annabelka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opravdu krásná kniha, která lehce vtáhne do děje. Viděla jsem i film, který patří k mým oblíbeným. A jako jedna z mála považuji jak knihu, tak i film za vynikající dílo
![a.k a.k](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Životní příběh malé dívenky Čijo, která se z chudé rybářské vesnice nedobrovolně dostane do dalekého Gionu, kde se má stát gejšou.
Moc pěkně napsaný příběh. Tempo vyprávění je sice v pomalejším rytmu, ale o to víc vynikají výborně zachycené detaily. Ať už jde o ukázku života v kjótské vesnici, praktiky ve školách pro gejši, rituály, zvyky, nebo postavení gejš před a po světové válce.
![SmallLucia SmallLucia](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69320/m_smalllucia-QDp.jpg?v=1541185423)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nemohu hodnotit jinak, než plným počtem hvězd a na začátek chci říct: DĚKUJI.
Děkuji za tak nádherný příběh, který mi dal spoustu krásných myšlenek a pocitů, že se od něj prostě nedalo odtrhnout.
Každé trápení malé Čijo jsem prožívala stejně jako ona a každý nezdar a pád starší Sajuri jsem cítila také tak.
Někdy je až neuvěřitelné, jak nás některé příběhy dokáží pohltit a vzít sebou, abychom byli jejich součástí a prožívali ho spolu s postavami a jaké emoce v nás umí vyvolat.
Snad v životě najdu ještě nějakou takovou knihu.
![flyingandie flyingandie](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je až s podivem, že jednu z nejkrásnějších japonských knížek napsal Američan. Už od prvních stránek vás vyprávění malé Čijo vtáhne. Nikdy jsem v Japonsku nebyla, ale po dočtení mě japonská kultura naprosto pohltila. Přitom děj je celkem jednoduchý. Malou Čiju prodají, aby se stala Gejšou. Trocha intrikaření, trocha skryté lásky a trocha japonské kultury z ní dělají nezapomenutelný příběh, který ve mě přetrvá ještě dlouho. Je to jako pohlazení po duši a v mé knihovně mistrů zaujme společně s knihami Kmotr a Zvířetovi lidé to nejprominentnější místo.
![MóňaVíšJak MóňaVíšJak](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/72073/m_monavisjak.jpg?v=1727007497)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poutavý příběh z jiného světa. Ze světa gejš, společnic bohatých a vlivných lidí. Ze světa lží, přetvářky a nenaplněných snů.
![boxas boxas](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15699/m_boxas.jpg?v=1730547927)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Asi v jedné třetině jsem si uvědomila, že jsem tuto knihu už kdysi, možná tak před dvaceti lety, četla. Jenže narozdíl od Sajuri se mi to úplně vykouřilo z hlavy. Sajuri však na své dětství, kdy byla jen malou dívenkou Čijo s výjimečnýma modrýma očima, nikdy nezapomněla. Kniha mě lehce vtáhla do zvláštního světa čajoven, kde se tiše pohybují dívky, jejichž jediným přáním a jedinou povinností bylo potěšit muže. Svět, který zmizel tak jako většina dalších věcí z té doby. Je moc dobře, že něco z tohoto zmizelého světa dokázal autor v knize zachytit. V jednom okamžiku přirovnává Sajuri samu sebe k cibuli, pod každou slupkou je další a další vrstva. Myslím, že je to moc hezký příměr a že se týká mnohých z nás.
Obsahuje spoilery: První dvě třetiny knihy mě nadchly. Holčička se prala s osudem, se vším okolo. Udivilo mě, když viděla, jak se gejši v podání Hacumomo dřou, že se rozhodla, že bude gejšou. Gejši nebyly ani chytré, ani vzdělané, stačilo, že byly hezké. a jestli opravdu bavily muže tak, jak je popsáno v knize, tak u mě Japonsko hodně kleslo. Čekala jsem výpověď gejši, která něco dokázala. Ale ona byla jen jako všechny ostatní živena a sponzorována muži. Nikdy neměla žádný svůj majetek. Až do konce života žila z peněz svého milence. Nedokázala jsem se do ní vžít, cca od 12 let neudělala nic sama, dělala to, co se po ní vyžadovalo. IMHO, být gejšou není žádné umění.