Gump – pes, který naučil lidi žít

Gump – pes, který naučil lidi žít
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436029/bmid_gump-pes-ktery-naucil-lidi-zit-faq-436029.jpg 4 1910 1910

Gump série

1. díl >

Srdceryvné vyprávění očima toulavého psa Gumpa. Příběh o cestě plné překážek a pastí, o lásce, která má sílu dosáhnout až za duhový most, o neochvějné psí obětavosti položit život za svého páníčka, o naději, kterou nespoutá ani ten nejpevnější řetěz, ale také o zvířecí moudrosti, která nám lidem otevírá oči.

PeťulaV.
20.05.2023 5 z 5

Srdcervoucí, ale i přesto jinak nádherný příběh o životě z pohledu pejska Gumpa, který ten jeho život neměl vůbec jednoduchý. Vypráví o bezmezné lásce pejska k člověku a naopak o ne vždy hezkém chování člověka ke zvířatům. Pejska jsem měla jako malá, teď žádného nemám, ale i tak jsem spoustu psích rysů popisovaných v knížce poznávala. Autor dokonale vystihl psí povahu, psí pocity, chování a to nejen v situacích, kdy je ten psí život zalitý sluncem, ale bohužel někdy i tím trápením. To, že pes miluje svého člověka i přes tu bolest, kterou mu někdy působí a i tak mu zůstává věrný, to mě bolelo. Ale o to větší je pak ta láska k člověku, který si tu jeho nezměrnou psí opravdu zaslouží. Je to už dlouho, co jsem viděla i film. A pro porovnání, děj je, alespoň co si pamatuji, stejný, jen film má ještě pokračování. Za mě moc krásná kniha a já tímto děkuji autorovi za možnost nahlédnout trochu více nejen do té bezmezně věrné psí duše, ale i do jeho obrovského láskyplného srdce.

Le Chat
20.05.2023 5 z 5

I když pejskařka nejsem (mám 2 kočky), Gumpův příběh mne chytil za srdce. Dojemná a opravdu dobře napsaná kniha, která si podle mne 5 hvězdiček rozhodně zaslouží. Určitě se ráda podívám i na film.

Veromika
09.04.2023 3 z 5

Za mě oddechové čtení na jeden večer, o pejskovi, který nakonec našel lásku u člověka. :)

Aveli
31.03.2023 3 z 5

Knížka vypovídá velmi bolestivý příběh pejska z útulku. Zažívá ale i lásku a dobrodružství. A nakonec svůj domov najde. Nejvíce mě zasáhlo, že příběhy pejsků, které potkává, i jeho samotného, jsou inspirované skutečností. Je hrozné, co jsou lidé schopni udělat živé bytosti. Zajímavé bylo také vyprávění pejska o tom, jak by mohl přemýšlet.

AnnaR.
11.03.2023 3 z 5

Knížka, která především brnká na city milovníkům psů. A pan spisovatel, který je především velmi schopný podnikatel toho dokázal vrchovatě využít (nebo zneužít?) a z nebohého Gumpa se stal bohapustý byznys.

Evaho73
28.02.2023 4 z 5

Úprimne priznávam, že pokiaľ by som mala túto knižôčku čítať, asi by mi nepriniesla až taký čitateľský zážitok, ako audiokniha v podaní p. Trojana. Trochu mi totiž prekážal, neviem ako to nazvať jej "strohý štýl" s použitím slangového jazyka, ktorý p. Trojan skvelé doplnil svojim precíteným prejavom.
Oceňujem, že to bolo prerozprávanie z pohľadu psíka Gumpa, čo celý príbeh obvzláštňovalo. Ešte som sa totiž nestretla s knihou, ktorá by nám ľuďom nastavovala zrkadlo prostredníctvom očí zvierat.
Krásno smutný a dojímavý príbeh, ktorý dokáže chytiť za srdce nielen psičkárov.

simca9342
17.02.2023 5 z 5

Příběh sice měl málo stran, ale to málo stačí k tomu, aby to člověka dojalo. Jeden pes se šátkem kolem krku vypráví svůj vlastní příběh, kdy několikrát kvůli tyranům málem umřel, ale vždycky se z toho nějak dostal. Unikátní pejsek, který nám dvounožcům dává vědět nosem jak poznává svět lidí a věci kolem sebe. Na různých místech, kde byl za celý život, opravdu naučí spoustu lidí žít.. Seznamte se. To je Gump.

alusa4302
12.01.2023 5 z 5

Krásné napsané ,moc se mi líbil příběh z pohledu psa.

lucisa.n
07.01.2023 4 z 5

Kniha vypráví příběh Gumpa, toulavého pejska, se kterým se život rozhodně nemazlil. Zažil mnohé, od brzkého odloučení od mámy, po ztrátu svého milovaného páníčka, popelnici, několik útulků, týrání.. A i přes to všechno na lidi nikdy nezanevřel.
Podle knihy byl natočený i stejnojmenný film. Já četla novější vydání knihy, ve které jsou i fotografie s komentáři přímo z natáčení. Ty výborně dokreslí a přiblíží příběh všech účinkujících pejsků.

Já nejsem pejskař, ani jsem psa nikdy neměla, takže k nim nemusím mít takový vztah, jako někdo jiný, a i přes to mě kniha zasáhla. Je až neuvěřitelné, kolik toho jedna psí dušička dokáže vydržet a přesto vytrvat a vidět v lidech i to dobré. Je zde spousta krásných myšlenek a ukázek toho, jak nás psy asi vnímají a jak přemýšlí. To pro mě bylo velmi zajímavé.
Gumpovi jsem držela moc palce, aby nakonec i on našel toho svého páníčka, který už jeho důvěru nezradí a jsem ráda, že se tak nakonec stalo :)
Knihu kromě fotek doplňují i nádherné ilustrace, které se vám budou určitě líbit. Celkově je to takové milé, avšak smutné čtení, ale ve výsledku určitě nebudete litovat :) Když se do ní pustíte, za jedno odpoledne ji budete mít přelouskanou. Jen malou výtku mám, a to, že po římské VIII opravdu nenásleduje XI :D

Ajinka126
05.01.2023 3 z 5

S tou knihou není v zásadě nic špatně. Jen já moc nejsem fanda příběhů, které čtenáře chtějí za každou cenu donutit k silným emocím - slzám. Uznávám všechnu čest, pokud tato kniha pomohla byť jen jednu pejskovi, ale jako čtenář jsem se cítila malinko pod tlakem z toho, jak brutální zážitky gump měl. Tím nechci nikoho odradit. Moje babička gumpa miluje.

nikola2425
02.01.2023 5 z 5

Knížku jsem dostala k narozeninám, normálně bych si ji nekoupila. Ale byla hezká, rychle se četla. Takže si nemůžu stěžovat.

Lauramystic
02.01.2023 5 z 5

Kniha, která se čte jedním dechem

libuse6749
30.12.2022

Příběh o pejskovi Gumpovi je taková novodobá verze Dášenky. I díky filmovému zpracování se dostane k mnoha divákům a společně s knížkou se zaslouží o to, rozšířit osvětu dětem i dospělým. Osvětu, která se týká palčivého problému týrání zvířat.

Ne všichni pejsci mají totiž milující domov a pravidelnou stravu. Jsou tu i ti, kterým je ubližováno jak psychicky, tak fyzicky. Někteří se bohužel stanou dárkem, který omrzí a jsou i lidé, kteří mají zvířátka jen jako výdělečný byznys.

Příběh je vyprávěn očima psa Gumpa, který neměl právě jednoduchý start v našem světě, přesto neztrácí naději a víru v dobrých lidech. Jestli najde toho správného páníčka se dozvíte na necelých sto stránkách.

Knížka je doplněna o fotky a příběhy pejsků, jejich útrapy jsou naneštěstí podle skutečných událostí a opravdu se staly. I díky těmto bonusům se stává příběh autentičtější a hraje na city.

Gumpa jsem nejdříve viděla v jeho filmovém zpracování, četla jsem až následně, ale v obou případech jsem byla u hodně úseků smutná, doporučuji tedy kapesníčky na blízku.

EvikU.
29.12.2022 5 z 5

Rereading téhle skvělé knihy mě dojmul úplně stejně jako když jsem ji četla poprvé. Je to smutný příběh nádechem naděje. Ukázka jak různé věci cítí psi a jak lidé. Pro milovníky psů ta pravá kniha.

Mindy
29.12.2022 5 z 5

Krásný příběh, který nám vypráví psík Gump. Líčí nám své zážitky a zkušenosti s různými lidmi (a psy), s kterými se setkává. Je to moc pěkné čtení, které nás má přimět se zamyslet nad naším chováním ke zvířatům.

martunka
28.12.2022 1 z 5

No.... čekala jsem od toho trochu víc.

Lejčís
23.12.2022 5 z 5

V první řadě je nutné si ujasnit, že kniha si neklade ambice být monumentálním literárním dílem. Ten příběh je velmi stručný, prostý, putovní, nevynechává klišé a dojme Vás. Ale copak ta klišé v knihách o zvířatech nevyhledáváme? Copak nejsme vždycky dojatí až na půdu, když čteme nebo koukáme na příběhy o zvířatech? Tak to přece má být.
Příběh Gumpa jako izolovaného literárního počinu skutečně není žádným zázrakem, důležitější je však projekt, kterým za ním stojí. A to je pravý smysl celé knihy.
Osvěta na poli týrání zvířat se v posledních letech rozrostla způsobem, jaký nikdo nečekal, ale zato vítal, což dokazuje i to, jak obrovský boom projekt Gump měl, přičemž stále cítíme jeho dozvuky. Vznikl film s hudebním doprovodem několika znamých osobností, prodávají se kalendáře, pořádá se množství finančních i materiálních sbírek pro útulky, což jsme mohli v menší míře pozorovat i dřív, ale projekt to znásobil.
Ve filmovém vydání knihy objevíte oproti původnímu příběhu navíc i fotky z filmu a střípky ze života herců, které se týkají zvířat. Dozvíte se také, že pejsci, kteří v knize i ve filmu vystupují, jsou skuteční a popisované útrapy opravdu prožili. Fotografická příloha těchto pejsků tak dodává knize na autentičnosti a o to silněji se Vás celý příběh dotkne, byť jako celek reálný není.

Pokud máte rádi zvířata, není Vám lhostejný jejich osud a zároveň Vás psychicky neničí číst o jejich trápení, určitě si knížku přečtěte. Třeba Vás to chytne za srdíčko a když jsou ty Vánoce, tak i darujete nějaké drobné, které můžete postrádat :)

Jája92
20.12.2022 4 z 5

Kraťoučká knížka o psím hrdinovi Gumpovi, doplněná krásnými ilustracemi a na konci knihy fotografiemi psů a lidí, kteří autora knihy inspirovali k sepsání příběhu.
Bohužel lidé dokážou být krutí a nemilosrdní ke zvířatům, aniž by brali na vědomí, že i oni mají duši.
Překvapilo mě, jak kniha skončila, bylo tomu jinak než ve filmu.

cathyblack
11.12.2022 4 z 5

Dojemné čtení o pejscích. Doporučuji i film. Ani u jednoho nezůstalo oko suché.
Někdy my lidi dokážeme bejt pěkný svině.

Anahk1
07.12.2022 5 z 5

To bylo příjemné čtení plné různých emocí a námětů k zamyšlení ..