Gutta z Bubnu
Anna Beatrix Bártová (p)
Gutta z Bubnu série
1. díl >
Gutta je mladá šlechtična, která je donucena provdat se za zhýralého pána hradu Buben, Evana. Ten po ní chce jediné - dědice panství. Po náročném porodu se místo vysněného syna narodí Guttě dcera Jitka. Evan v návalu vzteku sedá na koně a vyráží tryskem nebezpečnou zasněženou krajinou, neboť doufá, že se tak rychleji zbaví své špatné nálady. Na zasněžené skále jeho kůň spadne a strhne jezdce s sebou. Evan se ocitá smrtelně zraněný v malé lesní chaloupce, kde se o něj stará Liana, žena kdysi odsouzená k smrti upálením. Zatímco ho léčí, rodí se mezi nimi silné pouto, stejně jako mezi Guttou a Evanovým správcem, Petrem z Plešnic. Za nepřítomnosti manžela se Gutta potýká se zástavními právy, které na hrad uvalil Evan i jeho otec Heřman z Bubnu. Situace se ještě zkomplikuje, když se do problémů vloží sám král Zikmund Lucemburský. Gutta má najednou mnoho nápadníků a při tom touží jen po jediném, po svém správci.... celý text
Já asi budu první, kdo neskáče nadšením. Na mě byla kniha moc "červená." Sáhla jsem po ní na základě zdejších recenzí a žánr mi prostě nesedl. Prokletí Schwarzovy vily se mi líbilo mnohem víc.
Na knize však oceňuji, že nekončí těžko uvěřitelným happy endem, čehož jsem se v průběhu knihy trochu bála. Proto se kniha dala číst, i když nejsem fanynka romantické literatury. Dále se mi líbí, že autorka vycházela z historických pramenů - hrad Buben, hradní pán s paní a jejich dcera Jitka, zástavní právo a majetkové spory, popis architektury, gastronomie a dobové módy. Ale opravdu je těžké uvěřit, že si to šlechtična rozdává někde ve stájích se svým poddaným a ještě zezadu.
Velmi čtivý romám, přečetla jsem ho neuvěřitelně rychle a ani trochu jsem se nenudila. Autorka umí skvěle nastínit těžkosti života ve středověku, intriky mezi šlechtou a vztahy lidí různého postavení.
Kdyby zkrátila erotické scény a vynechala poslední odstavec epilogu, dala bych knížce plný počet hvězdiček. Tohle jsou ale věci, které v historickém románu nehledám a nemusím.
Musím se přiznat, že knihy českých autorů, hlavně teda autorek, jsem začala vyhledávat až od loňského roku. A jsem ráda, že jsem se k tomu odhodlala, protože bych jinak přišla o možnost přečíst si některé opravdu zajímavé a napínavé příběhy, mezi něž mohu s klidným svědomím zařadit i Guttu z Bubnu od paní Sabiny, kterou sleduju na Instagramu (knizni.kavarna) a jež publikuje knížky pod pseudonymem Anna Beatrix Bártová.
Z knihy jsem opravdu moc nadšená. Nejen proto, že se odehrává v mém oblíbeném středověku, ale také proto, že ačkoliv se v ní část děje motá i kolem různých milostných pletek a dokonce nechybí ani několik eroticky laděných pasáží, tak se nejedná o žádnou bezduchou červenou knihovnu. Věřím, že si v ní každý čtenář přijde na to svoje, protože kromě již zmíněných románků, poukazuje i na těžkosti tehdejší doby, například na mocenské intriky, boje s husity a jejich dopad na celkovou situaci v zemi nebo třeba postavení ženy ve společnosti. Gutta mi byla od začátku celkem sympatická, ale přeci jen jsem o trochu víc fandila tajemné bylinkářce Lianě. Konec celého příběhu jsem obrečela. Něco takového jsem nečekala...
Pokud jste tedy Guttu ještě nečetli a máte rádi napínavé historické romány, okořeněné špetkou romantiky, tak to rychle napravte.
Už se moc těším na další autorčinu knížku, Prokletí Schwartzovy vily, která na mě už čeká v knihovničce.
O knížku jsem soutěžila, ale nevyhrála jsem. Všiml si toho můj přítel a knihu mi jako překvapení koupil. Je to můj první historický román a moc se mi líbil. Všechny postavy mi byly sympatické a děj ubíhal nesmírnou rychlostí...Moc knihu doporučuji a už teď vím, že jestli autorka napíše další, velmi ráda si ji koupím a podpořím její tvorbu, píše neskutečně čtivě.
Dlouho jsem uvažoval o této knize, že si ji přečtu, a nakonec jsem byl touto knihou obdarován, aniž bych dopředu věděl, že ji obdržím. Bylo to milé překvapení. Knihu napsala Sabina, která natáčí knižní videa na svém YouTube kanálu. Rád sleduji její videa, o knihách umí pěkně vyprávět. Kniha Gutta z Bubnu je její první kniha (debut). Celkově se kniha četla dobře.
Historické romány moc nečtu, a tak jsem přemýšlel, jestli se mi bude kniha líbit. Jak autorka uvádí v doslovu, některé události se zakládají na skutečnosti, jiné jsou smyšlené. Děj příběhu je zasazený do středověku, kdy král Zikmund Lucemburský vede boje proti husitům. V knize nalezneme lásku, napětí, smutné okamžiky a také erotické scény, které mne překvapily. Z jedné strany to může pro některé čtenáře oživit vyprávění, něčím jej okořenit, z druhého hlediska to může mít opačný efekt. Knihu bych zařadil jako historický román s prvky erotiky, spíše je kniha určená pro ženy, které knihu lépe ocení než-li muži.
V závěru uvádí autorka seznam použité literatury.
Stává se vám, že se na něco moc těšíte a potom je to zklamání ? A naopak do něčeho se vám vůbec nechce a vy jste nakonec překvapení a nadšení ? Tak mě se právě toto stalo s touto knížkou.
Historické knížky vlastně nečtu vůbec. I když jsem někdy nějakou zkusila , tak mě nebavila. Tuto knížku jsem si koupila už docela dávno a vůbec se mi do ní nechtělo.
Knížka mě překvapila už od první stránky. Je úžasně čtivá, žádné dlouhé nudné rozjezdy a seznamování s postavami. tady se děj rozjíždí opravdu hned. Příběh je skvěle vymyšlený a propracovaný. Je vystavěná jedna základní dějová linka , které se autorka drží po celou dobu. Žádné odbočování, které jen navýší počet stránek, ale nemá pro hlavní děj žádný význam, tak jak se to v poslední době často stává. Knížka je skvěle napsaná. Příběh je krásný i smutný . Za některé erotické scény by se nemusel stydět ani erotický román. Ale tady je to tak nějak přirozené, vhodné, nenásilné. Za mě skvělá knížka.
Musím říct, že tato kniha byla pro mne velkým a příjemným překvapením. Je opravdu čtivá a vtáhne do děje. Hned jsem si také "googlovala" informace o hradu Buben a jeho obyvatelích :-)
V poslední době mě začali víc zajímat historické knížky a tato jen potvrdila mou touhu, dozvídat se víc i o české historii. Závěr knihy mě tedy šokoval a ve výsledku jsem za takový konec i ráda, protože tím kniha získává body za originalitu :-)
I proto tuto knihu mohu doporučit, stojí za přečtení.
Takto si představuji strhující historický román. Výborné počtení. Krásně vykreslená atmosféra i hrdinové. Úplný závěr mě šokoval a emočně rozsekal na kousky.
Jedním slovem skvělé a doufám, že paní Bártová brzy napíše něco dalšího...
Kniha o paní Guttě se mi moc líbila, četla se sama...jediné malinké mínus dávám za úplný závěr, ten bych tam mít nemusela. Bez něj by to bylo hezčí zakončení.
Nedalo mi to a díky této knize resp. autorce už vím,kde se nachází hrad resp. zřízenina hradu Buben.
Jsem nadšená - úžasný příběh, který mně donutil začít se víc zajímat o husitské období, které tedy normálně nepatří mezi mé oblíbené.
Určitě doporučuju - vůbec to není přeslazená červená knihovna, i když jsem se místy červenala. Těším se na další knížku.
Opravdu hezká knížka, historické kulisy, tajemství , dějové zvraty.
Malý spoiler
Vlastně o nikom z hrdinů se nedá říct, že by dopadl dobře. Nevyžaduji happyend, zvlášť když realitě doby odpovídá konec, jaký je v knížce. Ale přece jen alespoň v knížkách mám ráda nějaký ostrůvek naděje.
Krásný román, plný neočekávaných zvratů,napínavého děje,lásky a nenávisti.Příběh je skvěle napsán a v táhne vás do děje.Všem doporučuji
Gutta z Bubnu se mi moc líbí, je to opravdu pěkné čtení. Nyní je Gutta k dispozici našim čtenářů a mohu ji vřele doporučit!!! Z Klučova zdraví knihovnice Janina
Příjemná kniha se čtivým dějem, který Vás rychle vtáhne do období života za husitských válek. Je plná nečekaných zvratů, z kterých jde občas mráz po zádech, a jste-li citlivější povahy, určitě Vám ukápne i nějaká ta slza. Doporučuji všem.
2019 | Prokletí Schwartzovy vily |
2015 | Gutta z Bubnu |
2020 | Žena tří mužů |
2020 | Tajemství hradních zdí |
2021 | Tajemství prachu a krve |
Tak já musím přiznat, že jsem zatím moc histrických románů nečetl, ale to asi není podstatné. Knížka se velmi lehce četla a děj byl přímočarý. Závěr mne vlastně ani nepřekvapil a i když by si člověk nejradši přál happyend, tak na druhou stranu asi celkem zapadá do tehdejší doby. Určitě stojí za přečtení.