Strmý pád
Bianca Iosivoni
Hailee a Chase série
1. díl >
Hailee byla vždy ta klidnější z dvojčat, schovávala se před světem ve svém pokoji mezi knížkami, zatímco její extrovertní sestra se ráda seznamovala s lidmi a chodila na večírky. Ale Hailee má plán: slíbí milované sestře, že bude odvážná a podnikne všechny věci, ke kterým se doposud neodhodlala. A tak si na počátku prázdnin prostě sbalí věci, nasedne do auta a vyrazí na dobrodružnou cestu napříč Amerikou, během níž se postaví mnohým výzvám a splní si své tajné sny. Koncem léta se zastaví i ve Fairwoodu, aby navštívila hrob svého internetového kamaráda Jespera a splnila slib, který dala i jemu. Náhoda tomu chce, aby se tu Hailee, již létem opálená a působící jako život milující, veselá a odvážná dívka, seznámila s Chasem, šaramantním mladým mužem, Jesperovým kamarádem a spolužákem. Jenže už od chvíle, kdy ho poprvé spatří, ví, že má problém – láska ani nová naděje v jejím cestovním plánu nebyly. Ani to, že se Chase tak nebezpečně přiblíží k jejímu temnému tajemství…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2020 , RedOriginální název:
Falling Fast, 2019

No... není to úplně prvoplanová romantika, to se musí nechat, a má to být série, takže ještě uvidím jak to cele dopadne, ale dalo se to přečíst i jako jeden díl s otevřeným koncem. Každopádně musím přiznat ze jsem z knihy úplně nadšena nebyla, četlo se to strašně dobře, to jo, mělo to nápad, ale bylo to strašně natahované, pořad nějaká husí kůže z dlouhých pohledů a zrychlený dech... a mě to prostě přišlo dlouhé. A pořád dokola. Navíc jsem asi v polovině knihy uhodla kam to celé směřuje... a bohužel jsem uhodla správně, protože ten konec mě celkem naštval...

Nejdřív musím vychválit obálku, je nádherná. Zamilovala jsem se do ní už na instagramu a jen doufala, že se knížky právě kvůli té obálce, dočkáme i u nás... Než jsem se do knížky pustila četla jsem pár nemilých recenzí, a možná díky nim mě Strmý pád hodně mile prekvapil!! Četla jsem jedním dechem a obě hlavní postavy mi byly moc sympatické. Moc se těším na další díl a jen doufám, že vše dobře dopadne. Ubrala jsem 1 hvězdičku jen proto, že na mě čeká knížka Nedotýkej se mě a ta by měla být dle recenzí ještě lepší. Tak ať můžu objektivně hodnotit...

Do této knížky jsem se pustila díky naprosto kouzelné obálce. Strašně se mi líbila, takže jsem v podstatě nečetla ani anotaci a další věci o knížce a pustila se do ní. To možná byla trochu chyba, protože kdybych tušila, že má vyjít druhý díl tak bych na něj počkala. U této knížky by se to rozhodně vyplatilo. Už teď se nemůžu dočkat dubna, a toho jak příběh Hailee a Chase dopadne.
Hned na úvod musím říct, že děj rozhodně nezaostává za obálkou a uchvátil mě. Má trochu smutné pozadí a je celý dojemný. Rozhodně to nebyla obyčejná oddechovka. I po dočtení mi příběh zůstává v hlavě a přemýšlím o něm – do jisté míry je to určitě způsobeno otevřeným koncem. Ale obecně mám tento typ romantický příběhů, kde se řeší závažná témata ráda, takže asi i proto.
Knížka má přes 400 stran a myslím, že jí to trošku škodilo. Přece jen kdyby se příběh maličko zkrátil, děj byl plynul rychleji a knížka by byla ještě čtivější. Navíc mi občas přišlo, že je děj natahován zbytečně. Taky musím říct, že jsem děj odhadla už docela brzy, byť jsem si tedy nebyla úplně jistá. To všechno ale promíjí, protože emocionálně mě knížka rozhodně chytla za srdce a rozhodně si ji bude ještě dlouho pamatovat.
S čím už jsem měla trochu větší problém, je věk Chase. V knížce je zmíněno, že je mu 29 let. Tomu by odpovídali i jeho životní zkušenosti a zážitky, o kterých mluví. Ale naprosto to nehraje s věkem Jespera. Ten má na náhrobku uvedeno, že zemřel v roce, kdy se knížka odehrává v nedožitých 21 letech. A právě Jesper byl nejlepší přítel Chase a společně chodili do školy a mám za to, že i do ročníku a přece jen 8 let je poměrně velký rozdíl pro děti. Tohle mi nedá spát. :)
I přesto všechno je knížka skvělá, takže doporučuji a jsem neskutečně zvědavá na pokračování.

Oddechový, trochu předvídatelný, sladký příběh, který vás moc nepřekvapí, ale když už, tak pořádně a konec vám určitě nedá spát. Řekla bych že to bylo takové neurazí, nenadchne, ale pokud hledáte nenáročnou oddechovku a nevadí vám otevřené konce, knihu určitě doporučuji :)

Kniha me na začátku moc nenadchla bylo to předvídatelné, ale četla jsem dál. Po pulce ti jiz zaclo byt zajímavější a konec překvapil.

Bohužel musím ubrat jednu hvězdu, za zdlouhavost. Místy autorka zbytečně utíkala daleko od příběhu, v první polovině jsem se až chvílemi nudila. Téma bylo zajímavé a nápadité, jen bych ubrala pár desítek stránek.
A stejně jako u Nedotýkej se mě, si myslím, že mělo být rovnou uvedeno, že se jedná o první část série. Tento závěr totiž nemůže nikoho uspokojit. Tudíž se samozřejmě pustím i do dalšího dílu, který má co nevidět být vydán.

Kniha, která měla slušně našlápnuto.
Začátek knížky byl povedený s hlavní hrdinkou Hailey jsem soucítila a byla mi velmi sympatická. I romantická linka byla sympatická. Hailey + Chase měli něco do sebe. Jenže s postupem času vše nějak ztrácelo kouzlo. Knížce by slušelo cca o 100 stránek méně.
Prostřední část byla spíše nudná, postavy velmi dětinské a některá jejich rozhodnutí mi přišla úplně mimo. Kniha ztratila náboj i sympatičnost.
Nemůžu říci, že by mě konec knihy překvapil. Bylo tak nějak jasné k čemu směřuje a velmi, velmi se mi to nelíbilo. A nedá mi to, abych se nevyjádřila k větě: "Slíbila jsem to Katie a já své sliby vždy dodržím" - to jako vážně? Tohle je vysvětlení, tohle je motiv? To snad ne..
Knížce jsem původně plánovala dát 3* ale nakonec je to pouze 2,5* a to především kvůli konci, kterým mě autorka velmi namíchla.

Od této knihy jsem čekala trochu víc. Hailee mi jako hlavní postava vůbec neseděla. Příběh mě celkově moc neoslovil a do čtení jsem se občas musela přemlouvat. Začetla jsem se až někdy ke konci, kdy se konečně začalo něco dít.
Na obálce je uvedeno "Ideální pro milovnice příběhů Mony Kasten", ale rozhodně bych tuto knihu s těmi jejími nesrovnala.

Tuhle knihu jsem také odkládala, protože stejně jako Nedotýkej se mě, prý nemá dobrý konec. A já jsem trochu (dobře, možná hodně) citlivá a nechtěla jsem u toho brečet, aniž bych si pak mohla hned přečíst další díl. Každopádně jsem měla nedostatek knih a neměla jsem co číst, takže volba byla jasná. Strmý pád mě okouzlil. Kniha se mi líbila mnohem, mnohem více než Nedotýkej se mě. Brečela jsem tady už u 57 stránky, což je nejspíš můj rekord. Takhle brzo jsem snad u žádné knihy nebrečela. Hailee mi byla strašně moc sympatická. Dokázala jsem se do ní v klidu vcítit. Prožívala jsem tu bolest (ztrátu jejího kamaráda) společně s ní. Dokázala jsem si představit, jak přesně bych se cítila já. Tudíž nebylo těžké s ní soucítit. Tohle o ní vypovídalo, že je skvělá a starostlivá kamarádka. Také je ale ohleduplná, milá, odvážná, statečná i přátelská. Chovala se na svůj věk většinou vyspěle a to se mi velmi zamlouvalo. Možná tohle mi k ní našlo cestu. A Chase? Já si ho prostě zamilovala. Nic bych mu nemohla vytknout. Tedy až na tu situaci, kdy se k Jasperovi nezachoval moc pěkně, ale můžeme se mu divit? Také toho měl na bedrech mnoho. Každopádně i o Chasovi mohu říct, že je milý, přátelský a hlavně dobrosrdečný. Spolu ty dva tvořili neskutečně skvělou a sehranou dvojku. Myslela jsem si, že jsem se na ten konec tak nějak připravila, ale mýlila jsem se. Na tohle se asi nejde připravit. Každopádně se opravdu nemohu dočkat dalšího dílu. Moc, moc všem doporučuji! Tahle kniha prostě nesmí chybět ve vaší knihovničce!

Ne, že by to bylo úplně špatné, jen mi to přijde hrozně utahané. Škrtat, škrtat a škrtat :-D A pak by to byla pecka.

Moc pěkná romantická oddychovka. Příběh rychle vtáhne do děje a je čtivý. Střídání vypravěčů je povedené, i když občas mi chyběl pohled z té druhé strany. Tajemství hlavní hrdinky mohlo být, dle mého názoru, více poodhaleno či naznačeno v průběhu celé knihy. I když vytušit se dá. Chase je na chlapa až moc citlivý. A název není přiliš pochopitelný až do úplného závěru. Zato obálka je nádherná.
Do Mony Kasten mi tedy něco trochu chybělo - určitý větší náboj nebo jiskra mezi hlavními hrdiny, ale jinak velká romanťárna v tomto stylu. Druhého dílu se nemůžu dočkat!

Do téhle knihy jsem se nemohla vůbec začíst, čekala jsem stále něco víc. Rozjelo se to pořádně až na konci. Takže dávám pouze ***.

Taková asi jako průměrná kniha tohoto žánru, není vůbec špatná..Jen to všechno tak pozvolna plyne a konec vás rozseká..I když jsem to celou dobu tušila, stejně..Druhy díl, prosím, hned, a doufám, že to Chase stihne...

Wau, konec mě dostal a vůbec jsem ho nečekala.
Taky se ni hodně líbila romantická linka, ale štvalo mě, že se některé věci/věty často v knize opakovaly.

Docitane a kde je pokracovanie???!! Velka skoda ze ho nemam hned pri sebe lebo by som sa do neho ihned pustila ! Kniha ma cez 400 stran ale zaujala ma od zaciatku takze som ju precitana na 2x ;) pribeh a postavy sa mi velmi pacili takze sa tesim na pokracovanie ...

Když jsem knihu začala číst, tak jsem čekala všechno možné. Dost mne navnadil popis knihy. Ale jak jsem se prokousávala knihou stále víc, začala jsem si říkat, že název knihy možná odráží to, jak celá kniha dopadne. Představovala jsem si ledasco, ale tenhle konec opravdu ne. A že to má mít další díl? To bylo nemilé překvápko :) Celkově se mi kniha líbila. Dobře napsáno, že se to čte skoro samo. Za přečtení to opravdu stojí :)

Knížka se mi líbila, ale byla to jen průměrná romantika. A já mám ráda romantiky, které jsou něčím ozvláštněné, takže toto byl za mě bohužel jen lepší průměr. Hlavní postavy mi byly sympatické, někdy se ale chovaly dost dětinsky. Styl psaní byl spíše opisný, ale moc mi to nevadilo, k té knize mi ten styl seděl. Příběh je často propleten spoustou náhod a je to velké klišé, ale oddechovka je to dobrá. Romantická linka byla opět průměrná. V čem ale kniha pokulhává, je tempo. Začátek byl skvělý, bavilo mě to, ale později to začalo skřípat a prostřední část mě nudila. Rozjelo se to až ke konci a když už vypadalo, že bude konec, najednou jsme se dozvěděli důležitou informaci, stal se tam "zvrat" (pokud se to tak dá nazvat) a konec byl otevřený. Ale tak moc otevřený, že to vypadalo, jakoby autorka napsala strašnou bichly a pak se rozhodla ji rozdělit a ze čtenářů si udělat srandu.
Popravdě vůbec nevím, jaký počet hvězdiček mám této knize dát. Když jsem se totiž blížila ke konci, byla jsem rozhodnutá, že jí dám 7*/10*, jenže pak přišel konec a už jsem si nebyla tak jistá. Knížky nebyla špatná, ale nebyl to ani žádný zázrak. Popravdě si myslím, že tahle knížka se v mé hlavě udrží jen proto, že to byla moje první štafeta a kvůli té krásné obálce. Kdyby za mnou ale někdo přišel a zeptal se mě, jestli bych mu tuhle knihu doporučila, asi bych odpověděla: "Klidně si ji přečti, ale už jsem četla i lepší romanťárny."
~
6*/10*

Nejprve mě zaujala krásná obálka...potom anotace...a k tomu počet stran.
Hailee a Chase- tak ty jsem milovala od samého začátku a moc jim fandila.
Příběh je krásný a bolestný zároveň.
Nic není uspěchané,děj pozvolna plyne a skvělé je i střídání z pohledu obou hrdinů.
Posledních pár stránek se mi tajil dech a teprve tady jsem si uvědomila,jak to opravdu do sebe zapadalo.
Autorka mě takovým otevřeným koncem přímo dostala,ale naštěstí slibuje pokračování,kterého se už teď nemůžu dočkat.

Strmý pád je kniha, která každého zaujme na první pohled svou obálkou (je to povrchní, ale je to tak). Uvnitř se ale skrývá krásný, romantický příběh o hledání nové životní cesty, smiřování se s minulostí a pátrání po nedořešených záležitostech. Hlavní postavy, a vlastně i velká většina postav vedlejších, jsou sympatické a je velmi snadné se s nimi ztotžnit a pojmout jejich příběh za vlastní.
Už podle anotace a žánru je jasné, že nepůjde o nijak dramatický, nebo akční příběh. Vše plyne v poklidnějším duchu, ze všech stran je cítit letní atmosféra malého města, ale také neodvratně se blížícího konce. Zhruba v polovině knihy se objeví "hluché" místo, které ale brzy vystřídá opětovně zajímavý text. Posledních několik stran je emocionálně velmi silných a otevřený konec způsobí frustraci a nutkavou potřebu přečíst si druhý díl, mnoha čtenářům.
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2022 | ![]() |
Opäť musím pochváliť obálku knihy, tá určite zaujme každého tak, ako aj anotácia tohto príbehu. Ale dosť mi bilo do očí množstvo chýb v texte, ktoré už nešlo prehliadnuť.
Začiatok knihy ma absolútne nechytil musela som sa fakt donútiť čítať prvých cca 120 strán. No neskôr sa mi kniha o niečo lepšie čítala. V príbehu podľa mňa bolo dosť zbytočných opisov, niekedy až nepodstatných. Čo príbehu dosť uškodilo a mňa ako čitateľa to odrádzalo od čítania.
Hailee mi ale že vôbec nesadla. Nezaujala ma ako hlavná hrdinka. V podstate som z jej správania a zmýšľania bola zmätená, pretože samotná Hailee pôsobila na mňa zmätene. Celý príbeh zachraňoval hlavný hrdina Chase. Ten mi naopak veľmi sadol. On bol typ dobrého chalana, ktorý si zaslúži šťastie. Chase si nejde nezamilovať. Romantická linka medzi nimi bola veľmi pekne spracovaná, tu som si hlavného hrdinu veľmi obľúbila. Ale, čo ma prekvapilo bol vek hlavných hrdinov, pretože na mňa pôsobili svojím správaním omnoho mladšie.
Vedľajšie postavy - ich priatelia ma zaujali, škoda že im nedala autorka väčší priestor. A čakala som aj o Jesperovi čosi viac, keďže bol v tomto príbehu dôležitý. Napriek tomu všetkému ma námet knihy zaujal. Síce vyvrcholenie som odhalila asi v polovici knihy, takže pre mňa až takým prekvapením nebol. Príbeh skončí veľmi zaujímavo, takže pokračovanie si kúpim hlavne kvôli tomu, že chcem vedieť, ako to celé dopadne. Záverom knihy autorka naláka na ďalší diel, ktorý potrebujete, ak chcete poznať celý príbeh.