Temná harmonie
Laura Thalassa
TEMNOTA SE CHYSTÁ POHLTIT VŠE. DOKÁŽOU JI ZASTAVIT DŘÍV, NEŽ JE NAVŽDY ROZDĚLÍ? Siréna Callypso unikla jen o vlásek smrti a nyní jí v žilách koluje vílí krev, což je pro ni současně požehnáním i prokletím. Její pouto s Desmondem Flynnem – pro víly králem noci a pro smrtelníky Handlířem – je konečně kompletní a uzdravené. Jenže noční můra zdaleka neskončila. Existují totiž i věci horší než smrt. Mnohem horší. Takové, vůči jejichž moci je nyní Callypso zranitelná. Jednou z nich je Zloděj duší – bytost číhající ve stínech, která vůbec nepatří do tohoto světa. Která kdysi spala a teď se probouzí. A má v plánu podrobit si celý Jinosvět a Callypso s ním. Nadpřirozenou říši ale neterorizuje jen on. Galleghar, Desův otec, vstal z mrtvých a chce se mstít – především svému synovi, který ho kdysi poslal do hrobu. Des a Callie musejí přijít na to, jak oba muže zastavit, a dochází jim čas. Ve hře jsou totiž i síly, které chtějí milence jednou provždy rozdělit. A naneštěstí pro krále a královnu noci už není ztráta života to nejkrutější, co by je mohlo potkat…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2023 , Mystery PressOriginální název:
Dark Harmony, 2018
Celkově série nebyla špatná. Poslednímu dílu, ale trošku chyběla šťáva. Callypso je místy drobátko hysterická a to k ní vůbec nesedí
(SPOILER) Za mě nejslabší z celé série, ale pořád velmi dobré. Rozuzlení na konci a dopadení padoucha mě zklamalo. Mělo to neotřelý děj, tedy až na prostředí víl, které skutečně příliš připomíná říši S.J. Maas. Také Des se svou mocí připomíná příliš Rhysanda. Jinak ale můžu hodnotit pouze kladně. Ke konci mě už čtení sice nebavilo, připadalo mi to natahované a i rozuzlení vyloženě nudilo a přála jsem si konec, ale jinak dobré. Trochu jsem čekala víc od Calliina dědictví. Že se nám třeba poodkryje tajemství sirén, že je její otec víla a že patří k jednomu z dvorů. Toto se mi však nenaplnilo. Ani o její matce jsme se příliš nedozvěděli. Pouze o otčímovi, který byl hajzl a také kvůli tomu zemřel. To je za mě hlavní nedostatek celé série.
Instagram misha_cte_eroticke.romany
Do této série jsem se naprosto zamilovala!!! New adult - škoda, že v češtině nevychází více takových fantasy. Pro YA už nejsem úplně cílovka, takže mám raději ty dospělé hrdiny. A taky musí být fantasy prošpikované pořádnou dávkou erotiky a to jsem tady dostala. Celou sérii jsem zhltla.
Nejsem úplně fanoušek víl - mám raději ty zubaté potvory, měniče a démony. No ale Desmond, to byla úplně jiná víla = vysoký, svalnatý, dlouhé platinové vlasy, kožené kalhoty, kanady = ahoj Henry Caville
Callie jako napůl člověk a napůl siréna, skvělá postava. Život jí teda pořádně naložil a musela prožít velkou bolest, aby nakonec našla svoji lásku a šťastný konec
*Hlavní záporák byl skvěle napsaný a opravdu jsem nečekala, kdo to vlastně je (taky první 2 díly ani náznak, až ve 3 se to dalo tipnout). Tajemná linka se zmizením válečnic, jejich démonické deti.... bylo to výborně vymyšlené.
Těším se na příští rok, kdy má od Laury vyjít nová série
Pre mňa to je jedna zo sérií, ktorá začala super. Ďalší diel bol slabší a záver nudný. Možno je dobre, že je to len trilógia. Už po druhom diely som nemala chuť pokračovať ale zvedavosť ma donútila. Dúfala som v strhujúci koniec ale žiaľ som sa dočkala len prílišnej erotiky s minimom napätia a akcie.
(SPOILER) Začátek byl super. Bitva, akce, konečně siréna k něčemu byla. Pak se to ale najednou utlo. Děs a Callie mě bavili, ale místo toho aby bojovali tak spolu jen š*kali. Nic proti tomu ale trošku mě to zklamalo. V tomhle díle jsem čekala akci od začátku do konce. I přes slabí prostředek příběhu se to četlo velmi dobře a stránky rychle ubíhaly. A závěr byl chvílemi srdcervoucí. Vypořádání se zlodějem mi přišlo super. Dojel na svoji pýchu a ego. Určitě se mi tohle vypořádání líbilo víc než kdyby najednou v sobě Callie objevila nějakou skrytou superschopnost. Pravděpodobně bych třetí díl hodnotila třemi hvězdičkami jako druhý. ALE!! Tu jednu hvězdu navíc má prostě Zloděj duší. To on mě na tomhle díle nesmírně bavil. Scény s ním jsem si užívala. Ta jeho zvrácenost byla skvěle napsaná až mi občas naháněl husí kůži. Takže palec nahoru za Zloděje a já bych asi nad sebou měla zamyslet když mě nejvíc bavil právě on :D
(SPOILER) Stejně jako první dva díly stránky se otáčely jedna za druhou a najednou byl konec. Ten byl krapet odfláknutý. Dozvěděli jsme se, kdo Zloděj je, ale vypořádání s ním bylo lehce neuvěřitelné. I když to tam v podstatě bylo řečeno - dojel na vlastní pýchu a neporazitelnost a umožnil Callie, aby ho zmáčkla. Mi to ale ani tak nevadilo, protože čtení všech knih jsem si užívala, takže za mě - není to o cíli, ale o té cestě a ta rozhodně stojí zato. Těším se i na Handlířův příběh a na novou sérii o Čtyřech jezdcích, ta vypadá luxusně a snad bude stejně dobrá nebo ještě lepší než tahle.
Nedokážu úplně posoudit, nakolik autorčino rozuzlení série dává smysl. I napotřetí ovšem určitě platí, že mě moc bavila hrdinčina dobře proříznutá pusa a že by mě zajímaly i osudy jinych postav Handlířova světa.
Kniha se sice rozjížděla trochu pomaleji, ale postupně to bylo čím dál lepší a ve finále naprosto boží. No a ten konec? Prostě celá kniha za mě naprosto peckózní.
(SPOILER)
Kniha ze začátku působila slibně. Těšila jsem se konečně na pořádnou akci, která tam sice byla, ale měla jsem současně pocit, jako by zlo v této knize mělo nějaký vypínač zapnuto/vypnuto.
Jak jinak si teda mám vysvětlit kolik času tady měla ústřední dvojice na prožívání svého románku, aniž by se museli strachovat o své bezpečí - a já jako čtenář jsem o ně tedy neměla v průběhu vůbec žádný strach.
Konec druhého dílu pro mě byl skvělý a dostavil se kýžený wow efekt. Zde se toto bohužel nekonalo.
Těšila jsem se až se záporáci pořádně pustí do terorizování, ale zklamali mě. Jak se říká, plná huba keců a skutek utek.
No alespoň jsem se v průběhu (až na pár scén) nenudila. :)
Líbil se mi vývoj sirény (i když teda Cal se projevila jako ne zcela nejostřejší pastelka v penále, když až na poněkolikáté dokázala pochopit něco, co já sama jsem už věděla - a pokládala to za zcela zřejmou věc - a vítězoslavně se s tím musela podělit) a těšila jsem se, jak se vypořádá s finálovým střetem se Zlodějem. Zde ale došlo ke zklamání.
Jestli někomu přijde, že zde dostaneme odpovědi na všechny otázky, tak jsme asi četli každý jinou knihu. Já jich mám tedy spoustu, které mi asi nikdo nezodpoví.
Tak například:
Jak přesně funguje časová osa jednotlivých událostí? Třeba zkušenost Mary a její sestry se Zlodějem? Kdyby Handlíř neudělal to co udělal na konci, nedopadlo by to vlastně úplně stejně?
Nejvíc se mi líbila úvaha Cal na konci knihy. "Pořád mě trápí spousta otázek. Například proč Euribios Galeghara probudil až po tolika letech, nebo proč se vůbec rozhodl dodržet svou část úmluvy, když evidentně mohl porušit slovo. Mám takový dojem, že se odpovědi nikdy nedozvím."
No Callie, myslím že se je ani nemáš šanci dozvědět, protože je autorka prostě nevymyslela. Myslím, že si prostě řekla, ale co, všechno nemusí dávat smysl :)
Ale jinak jsem si, kromě zpackaného finále, čtení užila. Místy to bylo vtipné a pro toho kdo má rád hlavně milostné příběhy, to bude určitě trefa do černého.
Máme tu třetí díl série, ve kterém si autorka pro čtenáře připravila přímo grandiózní finále. Jestli jste si v průběhu čtení kladli asi tak milion otázek a těšili se na rozuzlení, tak se rozhodně máte na co těšit. Všechny pravdy a drobnosti, které nás pomalu nenechali spát, totiž konečně vyjdou na světlo. V závěru jsem nadšená, jak skvělý příběh autorka vymyslela. Od začátku příběhu jsem si absolutně zamilovala ústřední dvojici, Callie a Dese. Jejich vzájemná chemie a dynamika jejich vztahu mě neskutečně bavila. Kdo by si nezamiloval to jejich hašteření, vtípky, ale také ty pořádně žhavé interakce? Celkově mi sedlo lidské chování, jednání a mluva Callie a absolutní dokonalost a tajemství Dese. Ten je tajemný jak hrad v Karpatech i po celý tento díl, ale všem musí být jasné, že má vždy schované nějaké to eso v rukávu. Příběh jsem si užila, moc mě to bavilo a těším se na další knihy od této autorky, protože styl jejího psaní je opravdu bravurní. Osobně mi přišlo, že se to se Zlodějem duší vyřešilo trochu moc jednoduše, ale když jinak zhodnotím celý díl, nemám vůbec co dalšího vytknout.
Tleskám a sérii si řadím do oblíbených.
Doporučuji.
Poslední díl trilogie o jedné osudové lásce dvou kouzelných bytostí v netradiční urban dark fantasy ve mně probudil rozporuplné pocity. V této knize se totiž koncentrovaly všechny nelibé drobnosti, které jsem v předchozích dílech jen s povzdechem přecházela. Sprostější vyjadřování hlavní hrdinky a její kamarádky, párty s pitím, opíjení - ne, toto mi prostě nesedlo. Stejně tak jsem nikdy pořádně nepřijala povahovou stránku sirény v hlavní hrdince a bohužel zrovna finále na této její části celkem dost stojí. Vykreslený vztah hlavních hrdinů mi přišel až příliš přeslazený a přeromantizovaný a to, jak se z hlavní hrdinky stává až příliš silná bytost pro mne nebylo uvěřitelné. Sex. scény v tomto díle jsem přeskakovala, nijak mne neoslovily. Sečteno podtrženo, absolutně jsem se nedokázala do knihy ponořit a užívat si čtení a to se mi stává opravdu jen málokdy.
Knihu jsem nakonec přečetla, jen abych věděla, jak skončí (a popravdě to rozuzlení doteď nechápu). Nevylučuji, že si v prosinci přečtu i doplňkový díl z pohledu Handlíře, nicméně pokud se k sérii budu vracet, tak asi jen k prvnímu a druhému dílu, které mne prostě oslovily mnohem více.
Veľmi dobrá knižka. Od začiatku tam bola akcia, začala presne kde skončila dvojka. Ten súboj bol famózny (rozmýšľala som prečo im tie ženy posielal). Páčilo sa mi, že nemali žiadne zľutovanie. Proste to boli vraždiace stroje. Bravúrne. Páčilo sa mi ako ich dvor dňa porazil a všeobecne sa mi celý dvor dňa páčil. Desov otec super. Ten kráľ a celé "kráľovstvo" zatratených skvelý.
Za čo ale strhávam hviezdičku bol ten záver. Taký bol strašne uspechaný a nelogický. Tak buď nad ním mala moc alebo nemala. Prišlo mi to až trápne.
Ale čo mi najviac vadilo na celej sérii, nikdy som nevidela tak nevyužitý potenciál vedľajších postáv. To bola naozaj škoda.
Každopádne sériu milujem a rada sa k nej vrátim.
Calypso a Des - nejde si je nezamilovat. Budete zbožňovat to jejich hašteření, sexuální jiskření a i jejich humor a neustálé škádlení či sarkasmus. Autorka jim dokázala vtisknout skutečně duši, která vás osloví.
Závěr série nám graduje jen velmi pozvolna, skutečná akce přichází až v poslední třetině knihy, ale nebojte, nudit se rozhodně nebudete. Je to čtivé, chytré a dokáže to zaujmout. Handlíře a Sirénu čeká opět střet se z mrtvých vstalého Temného krále a hlavně se Zlodějem duší. Zdá se, že jde o předem prohraný boj, ale Handlíř své družce neskonale věří. Věří v ní, ač ona sama nechápe a pochybuje. Je středem Zlodějova zájmu a rovněž i klíčem ke všemu...
Laura Thalassa vytvořila velmi zajímavý příběh, který si vás získá. Všechny postavy jsou dokonale vykreslené, tady to ona umí. Stejně tak by, ale měla zamakat na propracovanosti obsahu. Protože potenciál to skutečně mělo a má. To je opravdu jediná a stálá výtka k této sérii. V průběhu čtení jsem neustále pociťovala, že potřebuji víc, víc popisu, slov, víc odbočování v ději, víc rozvětvenosti.
Závěrečný díl série Handlíř mě dost bavila, o tom žádná. Dokonce jsem musela uznat, že se díl od dílu autorka v popisu a rozvětvenosti zlepšila, ale, bohužel, stále ne dost. V závěru knihy jsem to zase dost postřehla, protože ten mohl být více a obsáhleji vysvětlen. Dalo se s tím opravdu víc pohrát. Mělo to spadeno na gigantické finále, které jsem vítala s otevřenou náručí. Bylo to super, ale to slabší uchopení tomu zkrátka strašně škodí. Věřím, ale, že se autorka ještě hodně vypíše a pak se máme opravdu na co těšit. Zatím se srovnání se S.J. Maas opravdu nekoná.
LIDÉ JAKO MY JSOU NĚČÍ NOČNÍ MŮRA.
Zloděj duší probudil svoji armádu!
Přestal unášet lidi a zaměřil se na Callypso.
Zvrhle po ní touží...
A nejen po ní, rád by zničil celý svět.
Proč? Protože může. Protože rád mučí lidi a víly.
Jak do toho všeho zapadá Desův otec, který má být mrtví a není?
Kdo je vlastně Zloděj duší?
Jak ho zabít?
Desmond a Callypso musí chránit Jinosvět, ale i jeden druhého...
Nooo Calli teď může jako Siréna vábit i víly takže .....
To se mi opravdu líbilo :-) a některé situace stály za to :-).
Kniha je nabitá sexem a mezi Desem a Callie to pořádně jiskří :-), někdy je to vzrušující a někdy je to moc, ale přeci jen on je Král noci a ona Siréna :-), celkem to patří k jejich "zaměstnání" :-).
Pohádka pro dospělé :-).
Musím říct, že autorka si mě postupně získala a moc se těším na její další knihy :-).
K poslednímu dílu jsem asi přistupovala více kriticky, přeci jen předchozí díly byly skvělé, a tak jsem měla asi příliš velká očekávání, která nebyla zcela naplněna. Ano, velmi čtivé, originální, romantické i humorné, ale na mne příliš mnoho sexuálních scén v nejnevhodnější dobu - pokud by byly nahrazeny více pátráním, potěšilo by mne to, protože takto na velké rozuzlení dojde moc rychle a bez hlubšího vysvětlení. Navíc jsem čekala, že se konečně v tomto díle více zapojí Temper a bude také více objasněn celý její původ - no, možná to bude v další sérii, kterou samozřejmě nevynechám.
Záverečný diel trilógie Handlíř je konečne tu a musím povedať, že to bolo finále, ako sa patrí. Keď som sa púšťala do prvej časti, netušila som, že si príbeh Callie a Desa až tak zamilujem. Jednotka bola pre mňa z celej série najlepšia, trojku by som zaradila hneď za ňu, páčila sa mi viac než dvojka.
Na tejto trilógii absolútne zbožňujem romantickú linku. Des a Callie tvoria skvelú dvojicu a výborne sa dopĺňajú. Páči sa mi, že sú jeden pre druhého rovnocennými partnermi. Callie si nenechá od nikoho skákať po hlave a rozkazovať a vie sa postarať sama o seba, Des vie byť krutý vládca i mega romantik, pri ktorom mám celý čas v očiach srdiečka. Ku Callie je ochranársky, nikto jej nesmie skriviť ani vlások na hlave či sa na ňu škaredo pozrieť. Splnil by jej všetko, čo jej na očiach vidí, pri týchto scénach som jednoducho nedokázala z tváre striasť prihlúply úsmev. Je pravda, že miestami to medzi nimi bolo dosť sladké, ale nevadilo mi to. Ich vzájomná chémia je tiež úžasná, pripravte sa aj na pikantné scény (niektorí hovoria, že ich tu bolo zbytočne moc, mne to tak neprišlo, podľa mňa autorka obe zložky pekne vyvážila).
Ďalšou vecou, za ktorú u mňa príbeh získal bonusové body, je humor. Callie a Des sa neustále podpichujú a doberajú, čo som si veľmi užívala. V tomto smere musím vyzdvihnúť aj Temper, táto neriadená strela s podrezaným jazykom a bláznivými hláškami ma neraz pobavila. Jej priateľstvo s Callie sa mi veľmi páčilo, vždy sa mohli spoľahnúť jedna na druhú.
Konečne sme dostali odpovede na všetky otázky. Bola som dosť zvedavá, ako sa všetko vyrieši, keďže celá situácia v Desovom svete bolo dosť zamotaná a komplikovaná. Aj to bolo jedným z dôvodov, prečo som sa nedokázala od knihy odtrhnúť a otáčala som jednu stránku za druhou. Už začiatok bol poriadne akčný a autorka mi neraz spôsobila infarktové stavy (najmä v druhej polovici, keď mi vybehla aj nejaká tá slza). Des a Callie si nemohli ani na chvíľu vydýchnuť, ich nepriatelia im neustále strpčovali život.
Pokiaľ máte kombináciu fantasy a romantiky, v tom prípade si rozhodne nesmiete nechať túto trilógii ujsť. Odporúčam vám ju všetkými desiatimi. Naozaj dúfam, že sa u nás dočkáme aj ďalších kníh od tejto autorky.
(SPOILER)
Po první knize, kterou jsem zhltla snad během pár hodin, přišla dvojka a trojka, které pro mě osobně byly dost zklamáním.
Mám ráda spojení erotiky a fantasy, ale v těchto dílech byl fantasy svět vykreslený opravdu dost okrajově, možná jen z nutnosti, protože se slovo "fantasy" objevuje na obálce. Celou dobu jsem se těšila na Memnos, který tam byl nakonec popsán snad na dvě stránky a to bylo vše, taková škoda. Dialogy mezi hlavními postavami byly z 90 % jenom o sexu nebo o něčem tomu spojeném, až sem chvilkama zapomínala, o čem knížka (krom erotiky) vlastně je.
Ke konci knížky mi přišlo, že autorka začala všechno brát až moc s humorem, viz. Zloděj duší a tituly, které byl donucen používat k oslovení Callypso a Temper. To mi taky moc nepřidalo k tomu, abych knížku brala "vážně" a měla takový ten wow efekt, když došlo k celkovému rozuzlení.
4,75/5*
Moc pěkné zakončení celé trilogie. Dese i Callie jsem si naprosto zamilovala .
Měla bych pár výtek ke konečnému rozuzlení, ale ve výsledku to nic nemění na tom, že příběh byl úžasný a já se k této dvojici ještě v budoucnu vrátím. Nikdo by si neměl myslet, že je někomu nadřazený, ve finále by pak nemusela takováto entita dopadnout dobře - jako tomu bylo v tomto textu.
Jediné minus to má - člověk si nemůže zavolat Handlíře . Což je fakt na prd :).
Aspekt práce se stíny se trošičku podobal knize od Holly Black - Kniha noci. To bylo super.
A ten epilog byl top strop ! Autorce se také velmi povedlo poděkování v závěru.
*Ve světě plném okamžitého uspokojení jste vy, čtenáři, kteří se ochotně ponoří do knihy, vzácný úkaz.*
A ty recenze se zmínkou, že je tam moc intimních scén, ani nebudu komentovat. Na úkor děje to není. A btw nejedná se o young adult, ale new adult, takže asi tak ;).
magie víly, rusalky pro dospívající mládež (young adult) sirény (mytické bytosti) fantasy romantasy
2022 | Rapsodie |
2023 | Neznámý žalm |
2023 | Temná harmonie |
2023 | Vládce hvězdné oblohy |
Miluju to! A miluji celou sérii! Fakt to nemá chybu. Magie na mne dýchala z každé stránky. Není víc co psát, prostě si to přečtěte a vůbec neváhejte!
*A já to jdu ořvat, že už mám dočteno