Nebra
Thomas Thiemeyer
Hannah Petters série
< 2. díl
Hotely a obce v okolí harzského Brockenu se připravují na nápor turistů u příležitosti Valpuržiny noci. Přijíždí tam i archeoložka Hana Petersová, aby pokročila v bádání nad Nebeským diskem z Nebry, tajemstvím opředeným senzačním nálezem z doby bronzové, chloubou zemského muzea. V bezprostřední blízkosti nálezu, hluboko v podzemním jeskynním systému, číhá pradávná síla a zdá se, že právě na Hanu – a na tradiční rej čarodějnic…... celý text
Zařadila bych mezi lehčí, oddychové čtivo. Zajímavý námět. I když jsem dopředu odhadla, kam to povede, celkově se mi líbilo.
Za devět korun člověk nečeká zázraky.
V tomto případě jsem byla jen mile překvapena. Má to spát pořád si říkáte ano bude to takhle, pak na chvilku zaváháte, ale nakonec je to přesně tak jak jste mysleli :) Pořád váhám jestli zůstanu u 3 nebo se vyhoupnu na 4 :)
Takto zpětně je to vlastně dost klišoidní kniha, ale jako oddechovka dobrý.
Za tu cen člověk nemohl čekat zázraky, ale i tak to nebylo špatné.
Pro fanoušky fantasy, mezi které se řadím i já, je kniha čtivá, úsměvná a zápletka je zajímavá. Ale i na můj vkus je v knize moc fantasmagórie, kterou jsem nepobral ani já. Houba, která dá nadlidské schopnosti, to je moc i na mě a pro autora přirozené věci, které dělají lidi jako samozřejmost, mi připadají jako naprostá kravina. Zabrouzdat trošku do historie mi nevadí, ale do tolika částí, které k sobě nepasují, ale ovlivňují se, mi už vadí.
Takže suma sumárum. Pokud máte v kapse pár drobáku, tak neváhejte koupit, za tu cenu člověk dostane hodně muziky. Ale pokud za plnou cenu koupit, tak to si radši zajděte na pivo.
Začátek se jevil i přes poměrně pomalý nástup docela slibně, ale potom autor nevěděl, jak to důstojně uzavřít, tak se všichni sjeli houbama, zabili draka a pohádky je konec.
Jedna hvězda za to, že těch devět korun se dá utratit i hůř.
Knížka mě stála 29kč v Levných knihách, proto jsem od ní skoro nic neočekávala. O to více mě překvapila a popravdě se zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy. Je v ní spousta akce, napětí, mýtické historie a neočekávaných rozuzlení. Archeoložka Hannah je až na svojí chladnou povahu a neustálé až chvílemi absurdní odmítání nevědeckých teorií příjemnou postavou. Stejně tak i John. Nejhorší postavou pro mě byla Ida. Nesympatická policejní komisařka, která spíš než aby řešila případ tak svým arogantním chováním spoustu očividných indicií přehlédla. Celkově však knihu velmi doporučuji a těším se na Kamenné oko, které je prvním příběhem Hanny a už ho mám zarezervované v knihovně :-)
Příjemně mě překvapilo zjištění, že jde o volné pokračování Kamenného oka. Vůbec by mi nevadilo Hannah (Hanu) potkat i v nějaké další knize (která už existuje, teď ještě aby ji Knižní klub vydal).
Žádná velká literatura, na druhou stranu ale příběh posazen do atraktivní lokality, trocha archeologie, náboženského tmářství, mezilidských vztahů i krimi zápletka... odpočinkové čtení klidně může vypadat takhle.
Překvapivě dobře napsaná kniha, děj má spád, nechybí napětí, historická záhada, láska... Mimochodem poprvé v životě jsem si přečetla milostnou scénu napsanou mužem a vůbec to nebylo špatné :-)
Stylem je kniha dost podobná románům od S.Berryho a navíc postrádá politické machinace, což je u mě velké plus.
Nepříliš originální a trochu předvídatelný příběh, jinak ale celkem čtivé a napínavé. Jako nenáročné čtení na víkend nezavrhuji, zvláště pro milovníky záhad a historie.
Napínavý thriller odehrávající se v německém pohoří Harz. Zápletka sice není příliš originální, ale stejně knihu hodnotím čtyřmi hvězdami, protože se dobře čte a má zajímavé hrdiny.
Díky této knize jsem alergická na slovo "vzezření", které se na můj vkus opakuje až příliš často :). Nicméně na druhou stranu je kniha velmi čtivá a má spád :).
2018 | Město přeživších |
2012 | Nebra |
2019 | Věž zajatců |
2020 | Pramen života |
2007 | Podzemní chrám |
Nebylo to vůbec špatné čtení ... ale první díl mě svým příběhem zaujal ještě o kousek více ....