Levhart
Jo Nesbø
Harry Hole série
Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , Kniha ZlínOriginální název:
Panserhjerte, 2009
Knihu jsem mela prectenou za 3 dny!!! A to jsem myslela, ze po Snehulakovi uz me nic neprekvapi!! Neskutecny! A hned zitra si jdu pro Prizrak! Nemam slov!
Nejvetsi problem pro me je, ze knihu chci strasne moc docist ale zaroven ne, protoze nechci, aby to skoncilo!
Dejte mi vědět, az se najde lepsi spisovatel, nez on!
Levharta spolu s Červenkou pokládám za nejlepší díla mistra severské kriminálky. Harry je dokonale ztvárněná postava se všemi možnými klady i zápory. Děj sice občas ulítává ale skvěle a poutavě naservírované. Jo Nesba a Harryho prostě nelze mít nerad a časem k té knize vrátím a znovu si jí užiji v audio podobě, neboť je skvěle namluvená.
Není co dodat. Leopoldovo jablko, Kongo, dna, sériový vrah = klasická Nesbova kriminálka. Jelikož jsem tuto knihu četla v době odchodu šéfa ÚOOZ, okamžitě se mi to spojilo s reorganizací Kriposu a Oddělení vražd. Tímto se Levhart stává absolutně nadčasovým.
Leopoldovo jablko je určitě zajímavý mučící nástroj! Pro mě už ale zbytečně rozvláčněné a po sněhulákovi určitě slabší...
Nicméně stále velmi dobrá kniha!
Super!!! Strašně mě to bavilo. Možná konec mohl být o malinko lepší. Bavilo mě střídání prostředí a asi nejvíce děj, který se odehrával v horách. Skvěle promyšlené dílo kde na konci do sebe všechno zapadne. Nic není vyprávěno zbytečně. Za mě daleko lepší než Sněhulák. A i když má kniha 650 stran, nenudila jsem se ani jednu stránku (což o Sněhulákovi říct úplně nemůžu, i když se mi celkem líbil). Doporučuji
Je pravda, že HH mi chvílemi připomína MacGyvera :-), ale stále se to dobře čte. Opravdu bych doporučovala číst knihy chronologicky. Už mi zbývají jen dvě a těším se jak malé děcko :-)
Vynikajúco napísaný diel HH, škoda toho skratkovitého a nevierohodného konca. Po Snehuliakovi pre mňa druhý vrchol série.
Konec maličko pokulhává, řekla bych, ale jinak naprostá bomba. Hrozně mě začal zajímat Sněhulák :).
Do poloviny jsem z celého příběhu byla poněkud rozpačitá - příliš mnoho prvků severské detektivky najednou. Vraha jsem odhadla celkem rychle, i když jsem nevěděla proč - asi intuice. Ale nakonec jsem se s knihou srovnala a dočetla, a zase to bylo zajímavé, i když mi to připadalo jako čím dál tím větší panoptikum... :-) Opravdu nevím, co čekat od posledních dvou dílů, ale nechám se překvapit... :-)
Dávám 5*, i když chvílema jsem si řikala, proč takovou drastárnu vůbec čtu. Jako film bych to snad vidět ani nechtěla. Každopádně napínavé, čtivé. Jen mě ještě mrzí, že jsem serii nezačla číst postupně, některé souvislosti mi chybí.
Už léta mám rád svět Jamese Bonda a ještě radši mám svět Philla Marlowa. Harry Hole se pohybuje někde mezi. Občas se jeho osudy podobají stylu akčního neporazitelného agenta, jehož soupeřem je vždy superďábelský padouch, většinou se ale potácí ve stylu nezkorumpovatelného a nevypočitatelného chytrého opilce se srdcem na správném místě, který dostává přes hubu, padá a zase vstává, a nepřestane, dokud se neprotluče k těžce zaplacenému vítězství spravedlnosti. V Levhartovi si můžeme užít oba tyto jeho světy a navíc se zúčastníme i očekávané exkurze, tentokrát do opiového Hongkonku, krutého Konga a zasněžených norských plání.
90 % (aktuálně 1139 hodnotících, 91 %).
Jenom 4 hvězdy dávám kvůli zbytečnému objemu románu. Minimálně dvě dobré detektivky šly udělat z toho děje. Navíc se mi nelíbila neprofesionalita policie. Nejdříve si snad ověřím alibi a pak jdu někoho zatýkat s celou "kavalérií". Pak nevypadám jako idiot.
Ale z hlediska zábavnosti jsem spokojená na 100%. Hrdina říká, že je případ komplikovaný, protože lidé jsou komplikovaní. Naštěstí jenom v románech, protože v reálném světě má většina lidí jednoduché motivace a překombinovanost vede k chybám. Takže zápletka je komplikovaná a Harry udělá plno přehmatů, než ji rozuzlí.
Harryho postava je asi oblíbená u dam, protože je to raněná duše, co potřebuje zachránit. Tento charakter by se spíš hodil na Divoký západ, kde se nemusí dodržovat žádná pravidla a vyhrává ten drsnější. Harry by nešel k lékaři, i kdyby mu upadla noha. Není divu, že se část zápletky musela přestěhovat do Afriky ovládané gangy, osvobozeneckými frontami a za úplatek lze cokoli, bez úplatku nic. Nejsem zrovna fanoušek lidí, co řeší problémy drogami a alkoholem a co nechávají za sebou zlomená srdce. Ale Harry je takové bezelstná duše, že mu jsem ochotná odpustit všechny chyby a těšit se na další příběh.
Harryho Holea čtu hlavně kvůli tomu "zbytečnému dění okolo", případ sám není tak důležitý. Tady to ovšem bylo dost napínavé, včetně finále ve stylu Bulldoga Drummonda.
U nás se říká, že vožralýmu se nic nestane. O HH nemám strach.
Dobrý díl, který do celé série v pohodě sedne.
Napínavé to je a hodně se tam mění místa, kde se děj odehrává. Popis toho, jak má Harry namále a vždy se z toho dostane je bravurní (I když ten Harry je prostě nesmrtelnost sama). Nicméně na mě už je to hodně brutální. A to jsem ještě nevěděla, že Policie bude horší. Kdo nemá rád brutalitu, tak nedoporučuji. Komu nevadí, tak doporučuji, je to čtivá detektivka a thriller.
Moje třetí kniha od Nesba. Levhart není špatný, jen bych řekla zdlouhavý. Zápletka je dobrá, dění okolo zbytečné, tím myslím Kripos. Konec plný zvratů mě trochu unavoval. Už jsem myslela, že jsem u konce, ale pak si všimla, že mi zbývá ještě 200 stran a už se mi do nich nechtělo. Dočetla jsem, ale těšila se, že už to budu mít zkrku. Na překombinované konce mám Deavera a ten mi stačí :-) dám si zas pauzu od Nesba.
Afrika norská literatura severské krimi norské detektivky
Ďalší skvelý Nesbo a ďalší skvelý prípad s Harrym. Kto čítal jeho knihy doteraz, nepotrebuje ani odporučenie, aby čítal ďalej :) AJ