Levhart
Jo Nesbø
Harry Hole série
Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , Kniha ZlínOriginální název:
Panserhjerte, 2009
Napínavé, čtivé, jen ve jménech vedlejších postav jsem měla asi od poloviny už trošku chaos.
Napínavé, temné, klasicky Nesbo. Navíc jsem myslela, ze to udělal někdo jiný, což mě potěšilo ????
Nesba čtu chronologicky, zatím hodnotím, že se autor od 3. dílu neustále zlepšuje. Levhart mě bavil nejvíce spolu se Spasitelem. Paráda, doporučuji a už se těším na další..
Kniha nebyla úplně špatná, ale přišla mi horší než předchozí díly. Třeba je to tím, že už jsem načetla knih od Nesba hodně, ale vraha jsem uhodla tak v polovině knihy. Jen motiv mě opravdu nenapadl, takže i tak jsem byla na konci překvapená. Docela jsem zvědavá, jak bude pokračovat života Harryho v dalších dílech.
Od Nesba jsem zatím nic nečetl, takže moje premiéra. Každopádně pokud jsou jeho ostatní knihy stejně napínavý, těším se na další. Bylo to supr. Uvěřitelné, překvapivé, hlavní hrdina sympatický. Postavy bych ocenil víc konkretizovat, byly plošší, než bych rád, ale příběh, prostředí i zápletka byly parádní.
Veľa strán ale nenudí ani chvíľu, jedna z mojich najobľúbenejších, možno aj číslo 1. Skvelá kniha.
Moje první kniha od pana Nesba, takže jsem začala celou sérii na přeskáčku. Kniha se mi líbila, i přes značný rozsah stran se to četlo svižně, pořád se něco dělo a nescházelo potřebné napětí. Na svoje poměry jsem Levharta přečetla nezvykle rychle, protože jsem chtěla vědět, jak to celé dopadne a kdo je oním vrahem, kterého při značném množství dějových zvratů nešlo prakticky odhalit. Harry Hole je zajímavý vyšetřovatel. Má opravdu hodně osobních problémů, a musím souhlasit, že je spíš prezentován jako superhrdina, co všechno zvládne a přežije. Nicméně v této knize mi to nevadilo, četbu jsem si užila a Levhart patří k tomu nejlepšímu, co jsem z tohoto žánru přečetla.
Sérii Harryho čtu postupně od prvního dílu. A za mě byl levhart zatím nejlepším z nich. Jde zde vidět autorův velký posun. A i přesto, že kniha má přes 700 stran jsem se nenudil ani na chvíli (to se mi stalo u dílů předtím, alespoň malá část knihy byla zbytečně natažená nebo zdlouhavá).
Opět jsem dostal co jsem očekával, něco se vytušit dalo, něco vůbec, akční, místy přehnané, ale stále hezky propracované a 700 stran uteklo jako voda při dlouhých podzimních večerech.
Další velmi poutavě napsané dílo.
Za mě o trošku slabší díl než jeho předchozí bratr Sněhulák ale i tak určitě stojí za přečtení.
Pokořeno po letech znovu, opět skvělý zážitek. Autor dobře ví, jak pracovat s lidskou myslí a udržovat čtenáře v napětí :)
Harry je prostě Harry. Jak už tady někdo napsal opravdu mi připadal jako James Bond :D. Jinak zápletka opět luxusní, ale chvílemi zdlouhavá. Někdy si říkám, kdy už se taky na toho chlapa usměje štěstí. Harry Hole jdu stejně dál za tebou . Pořád mě bavíš.
Hrozně by mě zajímalo, jak autor a jiní "specialisté" na detektivní romány, svá díla tvoří. Ten proces vzniku musí být přinejmenším tak zajímavý jako celý děj. Řečeno slovy Volivera z Prahy, i osmý Harryho příběh je krutopřísná libovka!
Momentálně mám období, kdy se vracím k některým knihám a tady jsem si potřebovala nutně spravit chuť a připomenout starého dobrého HH, když se mi Nůž četl tak těžko.....a výborné počtení po letech i napodruhé. Dávám plný počet a dobře už vím, proč mě Nesbo baví. Spolu se Sněhulákem a Policíí řadím k mým TOP knihám.
Afrika norská literatura severská krimi norské detektivky
Pěkné, ale místy zdlouhavé a občas jsem se přistihla, že přeskakuji stránky, což není dobrá vizitka.