Nemesis
Jo Nesbø
Harry Hole série
4. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Začal podzim. V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje velmi zdatná policejní posila Beáta Lønnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové. Krátce po zahájení vyšetřování je ve svém bytě nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři. Téměř vše. Jenže Harry má naprosté „okno“ a z návštěvy si nic nepamatuje. Co se vlastně v Annině bytě odehrálo? Když vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, rozhodne se Harry využít pomoci Raskola, původem rumunského Roma, Annina příbuzného a legendárního bankovního lupiče, který se sám přihlásil policii a nechal se uvěznit. I z vězení však dokáže tahat za potřebné nitky. Harry uzavře s Raskolem dohodu: Raskol mu pomůže najít bankovního lupiče a Harry oplátkou za to odhalí Annina vraha. Kolotoč událostí se rozbíhá. A to podzim teprve začal...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2012 , Kniha ZlínOriginální název:
Sorgenfri, 2002
Na to očekávání, které jsem měla ze všech nadšených komentářů to zase tak úžasný nebylo, hlavně na konci se to až trochu moc zamotalo a překombinovalo. Ale přečetla jsem s chutí a se zájmem.
Celou dobu jsem bojovala s pocitem, že tuto knihu jsem už někdy četla... Čtivé, jen ten konec mohl být kratší.
Nemesis dobrá, Pentagram lepší. Možná až příliš překomplikovaný děj, jedna teorie střídá druhou, hlavně zmást čtenáře. Avšak hravé rozuzlení případu pěkně sedí na klasickou zábavnou detektivku. No a otevřený konec, kdy si musíme počkat, jak dopadne souboj zlý/hodný hrdina, nás přivede ke zmíněnému Pentagramu.
Moje druhá kniha od tohoto autora (první jsem četl Pentagram) a musím říct, že jsem se jí prokousával jen velmi stěží. Byla pro mě rozhodně zklamáním a osobně hodnotím jako průměr. Příběh se často dost vleče, místy je na můj vkus až příliš spletitý a zamotaný a konspirační a já nevím jaký...
Už ve dvou třetinách jsem si říkal, že kdyby teď napsal "a žili spolu šťastně až do smrti...", tak by mi to i stačilo, jenže to jsem měl před sebou ještě celou třetinu knihy, čekalo mě zásadní rozuzlení a vysvětlení, které už mě vlastně ani nezajímalo a nechtělo se mě vůbec číst.
Zkrátka a dobře: Nesbo dostane ještě jednu šanci a něco si od něj přečtu i později, ale zrovna teď ho mám plný kecky na pěkných pár týdnů. 50%
Naprosto živoucí postavy, obrazy, prokreslené prostřednictvím jen tak prohozených detailů, s nenásilnou lehkostí vpouváte do děje, který vás obalí od hlavy až k patě. A vy najednou zjišťujete, že cítíte vůni tlejícího listí osloského podzimu a je vám důvěrně známý Eklberský kopec, když sedíte na lavičce vedle velmi osobitého, zdánlivě netečného chlapíka, který šetří prázdnými slovy a o kterém víte, že jeho cit, pro věci, co se dějí, má tu hloubku, o kterou se dá bezpečně opřít...
Z této knihy mám poněkud smíšené pocity. Stále nevím, jak se k ní mám vyjádřit... Zrpvu mě zaujala, chytla a oslovila. Později, když se příběh zamotávala a zamotával, jsem se ztrácela. Mnoho nových věcí, důkazů, nedořešených situací... Místy dost složité na soustředění. Přišlo mi trochu divné, proč se snaží narafičit některé zločiny na Harryho. O co tam šlo??? Mám pocit, že mi něco uniklo.
Škoda, že jsem nečetla předchozí knihy. Připomíná to seriál na pokračování, protože se hodně zmiňují o Července.
Ve finále jde o netradiční čtení. Severské detektivky mají něco do sebe a postava Harryho Holea také:-) Jen to chce držet krok a začít o prvního příběhu, asi:-)
Další skvělé pokračování osudů Harryho Holea. Nejen, že sledujeme jak se Harry se popasuje s dalším zločinem, ale zároveň víc a víc nahlížíme do Harryho života. Vedlejší linka knihy je neméně zajímavá a Harry je dál posedlý tím přijít na to, kdo mu zabil kamarádku ze sboru.
Průměrná severská detektivka,tj. obecně lepší detektivka, ale v skandinávské konkurenci pokulhává...
Kniha se mi líbila, je to první od Nesba, čtivé, sympatický hlavní hrdina i jeho spolupracovnice. Ale mírně mě zklamal konec. Souhlasím, že to bylo překombinované a taky určité věci nedořešené (zjevně si to nechává na příště). Určitě nadstandart, ale 100% to není.
Prvních pár stránek bylo naprosto famózních, bohužel se postupem času příběh trochu rozplynul do ztracena. Jen mám pocit, že se na severu potlouká pod různými pseudonymy stále stejná dvojice vyšetřovatelů (chlap alkoholik s depresemi, žena schopná vyšetřovatelka nadaná nějakým bojovým uměním).
Slušná detektivka, začínám severské literatuře přicházet na chuť ;-) Na konci trošku překombinované, ale pořád v mezích… Četla jsem, že hodně čtenářům tato kniha připomíná Larssona, ale s tím bych tak úplně nesouhlasila :-)
Můj první Harry. Připadal mi jako Phil Marlowe přesazený do současného Osla. Včetně chandlerovsky vykonstruovaného a překombinovaného příběhu. Čtivé a napínavé. 75 %.
No já sice knížku ještě dočtenou nemám, ale jen bych chtěla reagovat na srovnávání s Miléniem. Vzhledem k tomu, že tato kniha vyšla o dva roky dříve než trilogie od Larssona, tak by autor musel mít nadpřirozené schopnosti, aby z ní mohl kopírovat charaktery postav a zápletku :)
Pani... ta knizka ma ale hvezdicek.... bohuzel ja nemohu ohodnotit, nebo jsme knizku po 150 strance vzdala.... proste mi to prislo strasne nudne a nezazivne.... nevim co vas tak ohromilo ;) ale lepe pro vas...pro me to byl jen ztraceny cas.
Moje první setkání s Harrym Holem, kterého si, nevím proč, představuju jako Gordona Ramsaye. Výborné a napínavé.
Bohužel mě Nemesis docela zklamala. Asi to bylo velkým očekáváním, které bylo zmařeno nerealistickou zhuštěnou zápletkou a závěrem, kterému jsem neuvěřila. Sice se říká nesrovnávat, ale nemůžu si pomoct, hlavní postavy mi přišly jak přes kopírák z Larssona..geiální introvertní Beáta alias Lisbeth a postarší samotářský nedoceněný Harry alias Michael..pak to spiknutí..
No ale detektivka je to čtivá, moc večerů nezaber, tak proč ne..
Jak už tu někdo poznamenal, překombinované, ale přesto skvělé. Hltání řádků v posledních cca 20% knih občas způsobilo, že jsem nějakou souvislost vynechal a musel stránku / kapitolu číst znovu. Nesbo používá krátké popisné věty, kde, pokud jednu přeskočíte, jste mimo děj :). Celkově ale velmi povedené...
Teším se na jeho další knihy...