Pentagram
Jo Nesbø
Harry Hole série
V Oslu začíná období prázdnin a dovolených a město zasáhla vlna letních veder. V jednom bytě nedaleko hřbitova Našeho Spasitele začíná ze stropu něco kapat do hrnce s vařícími se bramborami. Ve vodě se tvoří drobné černé chuchvalce. Ve svém bytě v Sofiině ulici leží tou dobou na zemi Harry Hole – opilý, opuštěný a suspendovaný. Ve zběsilém, ale neúspěšném honu za usvědčením svého policejního kolegy Toma Waalera z vraždy zradil všechny své blízké. Za čtyři týdny bude bez práce. Vtom zvoní telefon. Šéf oddělení vražd povolává Harryho k podivnému nálezu – zavražděná žena s odseknutým prstem. Harry Hole dostává svůj poslední případ. Bude na něm pracovat společně s jediným kolegou, který právě nemá dovolenou, s Tomem Waalerem, jenž Harrymu učiní jistou nabídku. Vzápětí zmizí beze stopy Lisbeth, manželka známého producenta Willyho Barliho, který chystá premiéru muzikálu My Fair Lady, v němž měla jeho žena hrát hlavní roli. A na policii dorazí v obálce useknutý prst. Stojí za Lisbethiným zmizením její manžel, jak tvrdí tzv. Holeův první zákon, anebo někdo jiný? Brzy se ukáže, že policie má co do činění se sériovým vrahem. Dokáže Harry rozluštit vzkazy a symboly, které vrah zanechává na místech činu, a dokáže zabránit dalším vraždám? Přijme nabídku Toma Waalera? A podaří se mu vrátit svůj osobní život k normálu? Harrymu začíná být pořádně horko.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , Kniha ZlínOriginální název:
Marekors, 2003
Z počátku pomalejší rozjezd, než se Harry vyhrabe ze svého alkoholického opojení. Poté má příběh již rychly spád - promyšlená detektivka s překvapujícím koncem. Dobré čtení, jen doufám, že se Harry brzy neupije, byla by to škoda :-).
Právě jsem dočetl a ještě pln dojmů se obávám, abych nevyčerpal absolutně všechny superlativy. Tak tedy - úžasně napsaná detektivka, kde žádný konec provázku děje nezůstane volný, vše důkladně propojeno a domyšleno do konce. Každá drobnost napínavého příběhu i zdánlivě absurdní má svůj logický důvod a vyznění. Detektiv neústupný, vynalézavý,patřičně předvídavý, vůbec ne schematický, ale hluboce lidský. Kniha, která musí nadchnout každého čtenáře detektivek.
Rozhodně zatím nejlepší Holeovka, kterou jsem četla...Líbí se mi, jak tu autor předkládá mnoho zavádějících indicií a čtenář tak má několik kandidátů na vraha, a přesto jej podle mě závěrečné rozuzlení v mnohém překvapí...Pocit zadostiučinění v závěru se nedostavil v takové míře, jak jsem očekávala, ale i tak...KONEČNĚ!
O něco lepší než Nemesis, čtivé, rychlý spád, ale konfrontace s Princem a závěrečné rozuzlení (z mého pohledu) hodně slabé.
S Harry Holem nespím, vyšetřuju a utápím se v alkoholu. Tak to prostě je.
... A návštěva známých míst překvapila a potěšila.
Opět další skvělý díl, i když na začátku to trochu vázlo než Harry přestal pít a začal konečně pátrat!
Docela mě překvapilo, s kolika odpůrci Nesba jsem se již setkala. Mě to ale neodradilo a když se najde příležitost, po knížce od Nesba, kde vystupuje Harry Hole, vždy sáhnu. Pentagram se mi líbil. Za prvé, Harry mě baví. Za druhé měla kniha dobrý děj, i když se pomaleji rozjížděl. A za třetí - za vraha jsem celou knížku tipovala fakt někoho jiného, konec mě překvapil. Když to shrnu, tak se jedná o velice uspokojující počteníčko :-)
Zatím se mi z Nesboových knih líbila asi nejvíc. jen mám teda pocit, že autor nikdy neviděl semínka fenyklu (jak jsou velká :)).
Tak to byla pro mě zatím jednoznačně nejlepší kniha ze série Harry Hole. Jen chvíli trvalo, než se Harry vyhrabal ze svého alkoholického opojení, které mi děsně leze na nervy, a pak už děj dostal spád až do samého konce.
Opět brilantně napsaná severská detektivka, probíhající netradičně v létě (ten chlad mi tam trochu chyběl). Nicméně konec mi zase připadal až moc komplikovaný - za to hvězda dolů. A navíc mi Harry moc nesedí, ale s tím už mám problém od první přečtené knihy. Tak asi tak.
Tak to, co mi místy vadilo u Keplera (přitaženost za vlasy, dokonalost v rozhodování Joona Linny), se začíná projevovat víc i u Nesbøho (resp. Harryho Holea). Jinak se ovšem jedná o - už standardně - kvalitní a napínavou detektivku.
Harry Hole je pro mě vždy nejlepším detektivem :)..ale tentokrát Jo Nesbo trochu přestřelil...sice jsem knihu dočetla, ale bylo to moc roztáhlé a nic moc napínavé...zklamání, ale i tak mě Nesbo neodradí :)
Uf, eště že to dobře dopadlo :-). Většinou se každého dalšího dílu kvůli shrnutí obsahu trochu bojím a říkám si, že to na mě bude málo detektivní a moc takový syrový a neurvalý a zatím jsem se naštěstí pokaždé bála zbytečně a je to pořád HH, jak ho mám ráda :-). Doufejme, že na cirhózu jater neumře moc brzo, abychom měli před sebou ještě hodně dílů :-).
Nesbo ma baví s každou knižkou viac a viac :) Harry sa stáva mojím obľúbeným detektívom, konečne si poradil s tým sviniarom a vyriešil to raz a navždy... kniha ma bavila, dobre a rýchlo sa čítala, hodnotím veľmi pozitívne
Harry. Láska Harry. Osobně jsem si ho neuvěřitelně oblíbila i přesto, jaký je. Měla jsem sto chutí do té knihy vlézt a pomáhat mu. Děj byl plynulý, rychle to utíkalo a příjemně čtivé. Pěkně to zamotal, ale vždycky si řeknu takové to "AHA, tak takhle.", když se to rozuzlí. Geniální.
Opäť jedna výborná kniha a skvelý čitateľský zážitok.
Stretávame sa s napospol sympatickými postavami – okrem Harryho Holeho (ten chlap je jednoducho hrozný, nemôžem si pomôcť... ale ako knižná postava, prečo nie). :-)
Majstrovsky, umne a detailne premyslené, napínavé zápletky, ktoré sa čítajú jedným vrzom. Nevychádzam z údivu nad prepracovanosťou udalostí a charakterov. Rovnako si cením Nesbøv jedinečný rozprávačský talent pretavený do mnohých zaujímavých obrazov, cit pre správne vykreslenie postáv a situácií (a tiež akurátne dávkovanie informácií, detailov a indícií pre nás, čitateľov). Správnym korením je autorov špecifický, vhodne zakomponovaný humor.
Jednoznačne odporúčam. Ale... dávajte si pozor, Nesbøve diela sú prudko návykové. :-)