Pentagram
Jo Nesbø
Harry Hole série
V Oslu začíná období prázdnin a dovolených a město zasáhla vlna letních veder. V jednom bytě nedaleko hřbitova Našeho Spasitele začíná ze stropu něco kapat do hrnce s vařícími se bramborami. Ve vodě se tvoří drobné černé chuchvalce. Ve svém bytě v Sofiině ulici leží tou dobou na zemi Harry Hole – opilý, opuštěný a suspendovaný. Ve zběsilém, ale neúspěšném honu za usvědčením svého policejního kolegy Toma Waalera z vraždy zradil všechny své blízké. Za čtyři týdny bude bez práce. Vtom zvoní telefon. Šéf oddělení vražd povolává Harryho k podivnému nálezu – zavražděná žena s odseknutým prstem. Harry Hole dostává svůj poslední případ. Bude na něm pracovat společně s jediným kolegou, který právě nemá dovolenou, s Tomem Waalerem, jenž Harrymu učiní jistou nabídku. Vzápětí zmizí beze stopy Lisbeth, manželka známého producenta Willyho Barliho, který chystá premiéru muzikálu My Fair Lady, v němž měla jeho žena hrát hlavní roli. A na policii dorazí v obálce useknutý prst. Stojí za Lisbethiným zmizením její manžel, jak tvrdí tzv. Holeův první zákon, anebo někdo jiný? Brzy se ukáže, že policie má co do činění se sériovým vrahem. Dokáže Harry rozluštit vzkazy a symboly, které vrah zanechává na místech činu, a dokáže zabránit dalším vraždám? Přijme nabídku Toma Waalera? A podaří se mu vrátit svůj osobní život k normálu? Harrymu začíná být pořádně horko.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , Kniha ZlínOriginální název:
Marekors, 2003
Zatím nejlepší kniha ze série. Poutavý a napínavý příběh a hlavně žádné nudné pasáže jako v přechozích dílech.
(SPOILER)
Pro mě zatím nejlepší díl. Čtu od začátku.
Konečně se Harrymu povedlo dostat Prince a tím pomstít Ellen. Velmi zajímavý a propletený případ. Trochu jsem chvílema myslela i na jiného, který by mohl být vrahem.
Pátý díl přivádí Harryho na stopu sériovému vrahovi a zároveň se Harry stále snaží o vyřešení případů Prince. Všechno je zamotané, ale velmi dobře napsané a zkonstruované. Dozvídáme se i další informace o Harryho osobním životě, což je vždycky skvěle. Celkově kniha je výborná a konec jako vždy překvapující, dobrý i špatný zároveň.
Opět se objevuje velmi zajímavý případ, který se tentokrát týká sériových vražd. Chvílemi mi přišlo, že je příběh zdlouhavý a nezáživný, ale pokaždé když se tyto části objevili, tak byli vždy vloženy mezi dvě velmi napínavé a zajímavé části. Musím říct, že právě osobnost Harryho Hola, jeho zarputilost a světlé chvilky mezi etapami alkoholického běsnění, dělá z hlavní postavy tak originální osobnost a příběh velmi zajímavý.
Děj pátého dílu je skvělý. Harry je opět problémovější a zdrchanější ale čtenář mu prostě fandí.
Perfektní, perfektní, perfektní. Skvělá detektivka, napínavá id začátku do konce, čtivá. Nešlo přestat :-)
Jo, tak tahle kniha mi neskutečně sedla, takže za mě zatím nejlepší díl ze série s HH.
Hlavní "hrdina" stále bojuje se svou neřestí, čímž se pro mě stává díl od dílu paradoxně sympatičtější, i když chápu, že pro někoho to cyklení už může být otravné. Ale ruku na srdce, kolik autorů si troufne udělat z hlavní postavy tak moc nepříjemného hrdinu?
Konečně jsem také dostala to dlouho očekávané rozuzlení a upřímně jsem byla docela v šoku, jak drsný ten závěr byl.
Jsem zvědavá na další pokračování, i když se zároveň obávám, kam naše hlavní postavy půjdou dál, když jim odpadl jeden spojující článek, co fungoval jako hnací motor přes více dílů.
Pentagram byl před mnoha lety prvním setkáním s autorem a vesměs jednou s prvních knih z pera severských spisovatelů. Nyní jsem se konečně dostala k tomu, abys si přečetla celou sérii popořadě a zatím stále považuji pentagram jako jedno z Top děl z pera Jo Nesba. Strhující, napínavý děj. Dalším + je odkaz na ČR.
Harry Hole popáté a opět skvěle, Nesbø má ten dar, že se o jeho hrdiny, ať už o ty kladné anebo o ty záporné, budete opravdu zajímat, budete chtít vědět, kdo, kdy, kde a hlavně proč. No a úplně nejvíc se budete zajímat o hrdinu, který není ani na jednom z těch dvou břehů. Harry Hole zas o něco zdrchanější, případ zas o něco zapeklitější a finále opět maličko hollywoodsky přestřelené. Ale pokud jste četli i předešlé čtyři díly, tuto menší vadu na kráse Nesbømu s lehkým srdcem odpustíte.
Tak tohle byla neskutečná jízda. Ač některé předešlé díly mně ne vždy úplně chytly, tady to je něco naprosto jiného. Kniha mě vcucla a naprosto dostala. I když je Harry alkoholik, problémový a v mnoha ohledech nespolehlivý, tak tady jsem mu fandila snad víc než jindy. A teď nerušit, jdu na další díl!
Zápletka báječná, rozuzlení paráda a přidaná deviza v podobě "prince" bezva. Je pravda, že komentářů o Herryho pití je moc
Vzrušující, strhující příběh. Velmi napínavý a poutavě napsaný. Dej mě naprosto pohltil a já nemohla přestat číst. Opravdu prvotřídní thriller.
(SPOILER) Začátek trochu komplikovanější a matoucí, konec skvělý. Tenhle díl na mě působil trochu mělčeji, vraždy nebyly příliš silně motivovány, na můj vkus bylo celé "představení" příliš racionální a chladné. Ani na rodinné chvíle s Ráchel se téměř nedostalo. S Waalerem je konečně amen, občas mě sice vytočilo jeho chování k Beátě, ale na rozdíl od třetího dílu, kdy mi opravdu pil krev, mě ve 4. ani 5. díle tolik nedráždil, ikdyž musím říct, že se smrtí se Nesbø opravdu vyhrál :)
Po přečtení Sněhuláka jsem se rozhodla vzít případy Harryho Holea pěkně od začátku.
HH5 - Pentagram je parádní detektivka! Rozluští policie vzkazy a symboly, které jí vrah zanechává? Opět krásně zamotaný příběh, tajemné náznaky, falešné stopy, napětí, mrazení v zádech, šok. Vraha jsem neodhalila až dokonce. Potěšily odkazy na ČR.
*Pentagram je starý náboženský symbol, pěticípá hvězda namalovaná jedním tahem, kdy se linie několikrát překřižují.
Opět super thriller, který má spád, napětí a sériového vraha. Dokonce se tu objeví i Praha :-)
Skvělá kniha i celá série, zdá se mi, že ty knihy jsi čím dál lepší, jsem zvědavá na další. Tady u té jsem především byla zvědavá, jak bude pokračovat dějová linka z předchozích dílů o Harryho kolegovi Tomovi, která byla nakonec poutavější, než případ, který v téhle knize řešili, i když i ten byl zajímavě vymyšlen.
Harry se zase vyhrabal ze svého alkoholového opojení, aby vyšetřil komplikovaný případ sériového vraha a přitom se ještě střetnul s padouchem z vlastních řad. Je to už klasika, ale ty jeho opilecké extempore se mi zdají ve všech dílech tak nějak podobné. Příběh je promyšlený tak, jak má ve správném thrilleru být. Samozřejmě je to nereálné, ale papír to snese. Je vidět, že autor si oblíbil i Prahu, kterou do příběhu tentokrát taky zamotal.
vraždy thrillery norská literatura sérioví vrazi severská krimi norské detektivky
V Pentagramu se uzavřou záležitosti načaté ve třetím a nedořešené ve čtvrtém díle. Za to jsem fakt rád. Za mě super kniha.