Prízraky

Prízraky
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168714/bmid_prizraky-p2D-168714.jpg 4 3027 3027

Harry Hole série

V uliciach Osla sa zjavila nová droga violín, opiát silnejší než heroín a vyvolávajúci oveľa väčšiu závislosť. Mladý narkoman Gusto leží v byte na podlahe, krváca a čoskoro zomrie. Za zvukov kostolných zvonov rekapituluje svoj životný príbeh. Inšpektor Harry Hole sa po troch rokoch strávených v zahraničí vracia do Nórska. Žiada bývalého policajného nadriadeného, aby mu umožnil vyšetriť takmer uzavretý prípad vraždy. Dostane povolenie navštíviť vo väzení údajného vraha, 18-ročného chlapca, s ktorým ho však spája vlastná minulosť. Vražda spočiatku nesie typické znaky násilia z drogového prostredia, ale rozrastie sa do rozmerov, o ktorých sa Harrymu ani nesnívalo. Väčšina stôp totiž vedie inam, do vyšších kruhov, a inšpektor sa takisto stáva nepohodlnou osobou. Vyšetrovanie smeruje k prekvapujúcemu vyústeniu. A zatiaľ čo Harry pátra, Gusto pokračuje v rozprávaní svojho príbehu...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Gjenferd, 2011

Kaťůlie
03.02.2015 5 z 5

Dalších několik napínavých chvil ve společnosti Harryho Hola mě opět moc bavilo! :) Příjemná změna klasického konceptu děje, Závěr narozdíl od jiných dílů absolutně nečekaný, za to velké plus už se nemůžu dočkat dalšího dílu. :)

pavel3975
01.02.2015 5 z 5

Přízrak je syrový a zároveň chlapsky citlivý. Dle mého hodně dokresluje povahu Harryho a vysvětluje, kdeže se vzaly ty naše simpatie. Potvrzuje, že jsme se v Harrym nepletli. Za mně 5 ...

Titi
28.01.2015 4 z 5

Taťka Nesbø už snad neví, co s tím svým Harrym dál, a tak z něj udělal norského Supermana. Ale i tak je Harry pořád skvělej!

Klára90
25.01.2015 3 z 5

Knížka byla napínavá, ale od Nesba ze série o Harrym jsem už četla i lepší.

helmiczka
24.01.2015 3 z 5

Trochu iný príbeh, než sme zvyknutí. Samostatne by až tak dobre neobstál, ale v rámci série má svoje miesto.

Pe3ček
18.01.2015 5 z 5

Po přečtení Sněhuláka jsem myslel, že nic lepšího už Nesbo nemůže připravit. Jenže připravil - Levharta. A já si říkal, zda má tento autor nějaký strop. Ano, má - Levharta.
Přízrak není tak dobrý jako Levhart (zřejmě proto, že vraždící maniak je mi bližší než organizovaná skupina prodávající drogy), přesto jde opět o perfektně vymyšlený i podaný thriller s detektivní zápletkou. Nesbo až do samého konce napíná, kdo je vrah, a pak postupně vyšachovává všechny podezřelé tak, že nevíte, jestli jde o odhalení nebo vyšachování. Úplně to vidím na filmovém plátně. :) Až nakonec zůstane jediný podezřelý...
Pokud jste žádnou knihu s Harrym Holem zatím nečetli, Přízrakem vám nedoporučuji začínat. Případ je totiž pro Harryho velmi osobní /přijíždí do Osla dokázat nevinu jemu velmi blízkého mladíka), a tak byste si to neužili tolik jako po přečtení předchozích dílů série.
Moji recenzi knihy Přízrak naleznete na mém blogu: http://blog.petrloukota.cz/2015/01/18/jo-nesbo-prizrak/

marca_m
17.01.2015 5 z 5

Zase jeden zamotaný příběh, jaké umí vymyslet jen Jo Nesbo a rozluštit jen Harry Hole :) Kritizovaná překombinovanost mi tedy vadila spíš u Levharta. Po Sněhulákovi pro mě asi druhý nejlepší z celé série.

Tom121
16.01.2015 4 z 5

Musím říct, že Sněhulák i Levhart mě bavili víc. Nicméně pořád je to parádní krimi a Nesbo v tomto žánru je špička. Ve spoustě názorů čtu, že se z Haryho stává superman. Já v tom spíše vidím, že v některých situacích měl prostě hodně štěstí. Přece jen na druhou stranu, osud mu moc nepřeje.

heavy66
16.01.2015 5 z 5

Dva nevlastní skoro bráchové komunikují se svými (ne)vlastními otci. Jeden už mrtvý je, a druhý brzy bude, jestli to nevlastní táta podělá. Ovšem některý nevlastní fotr může být větší výhra v loterii než kilo violinu! Harry, od policie k pohřebákům, vydrží víc ran než Road Runner a pořádá běžecké závody s dubajskými urky, týmem Arsenalu a fanklubem místních policajtů a politiků! Klíč je u Pána prstenu, ale konec to není! Konec je podle Edgara Wallace. Konec je podle Bible. Konec je úplný a opravdový(?) Chcete ho znát? Přečtěte si Přízrak! (co mě se týče, těším se na Policii)

dzafik
15.01.2015 5 z 5

Tolik překvapení v jedný knížce? Klasicky jsem měla představu o vrahovi, byla jsem si tak jistá...a zas nic :-) Jen ten konec mi přijde takový...nedokončený...

Chemlona
12.01.2015 2 z 5

Ach jo, Nesbø, Nesbø co mně to děláš? :-(

Řekla bych, že s celou sérií to jde od Sněhuláka pěkně z kopce, Levhart se ještě dal, Harry v ní hýřil svým vtipem a spisovatel překombinoval až konec. Ale toto? Sešup nabral neskutečné tempo a při čtení některých scén jsem si vzpomněla na vtip s Chuckem Norrisem: Víte co nosí Superman na tričku? Tak ne Chucka Norrise, ale Harryho Hola! Z Harryho se stal neprůstřelný superhrdina s nadpřirozenými schopnostmi, navíc už ho asi abstinence připravila o jeho typický smysl pro humor a já v celé knize marně hledala nějakou vtipnou hlášku, které jsem zrovna v Nesbøho knihách měla tak ráda. Celkově mi připadá jakoby knihu napsal někdo jiný a Jo se pod ní jen podepsal...
Dávám dvě hvězdy, jednu ze sentimentu, že jsem Harryho kdysi měla ráda a druhou za to, že pevně doufám, že další díl bude lepší.

MartinaN
11.01.2015 5 z 5

perfektní jako vždy :-)

Monty
07.01.2015 5 z 5

Opravdu skvělé, je neuvěřitelné, jak si Nesbo dokáže se čtenáři hrát. Už se nemůžu dočkat, až vyjde Policie.

rottovat
07.01.2015 5 z 5

Pro mne asi jeden z nejlepších dílů série. Na rozdíl od předchozího Levharta, který mi už místy připomínal tak trochu Bondovku, se Přízrak drží více při zemi. Ano, i zde je dost scén, ze kterých Harry vychází jako nezdolný Superman, ale i tak se ještě stále drží v mezích uvěřitelnosti. Oceňuji, že hlavní padouch není nepřemožitelný a nekosí jednu oběť za druhou, stejně tak, že to není nějaký psychopatický úchylný magor, ale že se po celou dobu pohybujeme "jen" v prostředí drogových dealerů a závislých na drogách. Mimochodem, prostředí feťáků je zde vykresleno velmi věrohodně. K závěru snad netřeba nic dodávat, nezbývá, než počkat na poslední díl. Dávám jednoznačně pět hvězdiček za skvělé odreagování, napínavé čtení a Harryho, pro kterého mám i přes jeho přibývající jizvy, vrásky a defekty na těle, slabost.

Radunka78
06.01.2015 5 z 5

Právě dočteno. A jako tu psal už někdo předemnou, listovala jsem knížkou, jestli tam ještě není nějaké rozuzlení. Tudíž jsem hned hledala, jak by měl pokračovat další a poslední díl Policie. Zdánlivě hlavní téma drogového prostředí není zrovna to, co by mě na první pohled upoutalo, ale Nesbo s HH to opět dokázal a já knížku hltala téměř jedním dechem. Přijde mi, jako by knížka od knížky byla lepší a lepší a každá jiným způsobem. Zbývají mi Švábi a Pentagram, to mě jen trošku utěšuje, že si ještě příběhy HH budu moci s napětím vychutnat

Juzzy
06.01.2015 5 z 5

Nesbo a s ním i HH zrají jak víno.. Škoda, že jsem už dříve četl Policii, ale i tak super!

Topolka
06.01.2015 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Harry ani Jo opět nezklamali.

Mia77
04.01.2015 5 z 5

Řekla bych, že Nesbo je knížku od knížky lepší. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. HH mě hned vtáhnul do děje, stále mu v duchu fandím, aby nezačal pít a vrátil se ke své lásce Ráchel. Ale to by nebyl Nesbo, aby dokončil knížku se šťastným koncem.

Ale konec mě hodně překvapil a jsem moc zvědavá, jak bude navazovat další díl. Rozhodně doporučuji si Přízrak přečíst, ale je lepší mít za sebou předchozí díly.

myshmother
04.01.2015 5 z 5

Opět jsem přečetla během dvou dnů a rozhodně jsem se nenudila. Na konci jsem nevěřícně několikrát prolistovala zbývající tři stránky se slovníčkem a údaji o autorovi doufajíce, že ještě kousek děje najdu. :-D Nenašla! No totok! Tedy Harry, to se ti příliš nepovedlo. Kdy má vyjít další díl v češtině? Uááááááá!!! :-(

mmmisulka.r
03.01.2015 5 z 5

Další skvěle vydařený díl HH. Maličko se nám z Harryho H. stává takový John Rambo nebo možná i Terminátor ne? :-). Ale co, nevadí, je to prostě Harry, hrdina, borec, celou duší policajt, který se nezastaví před ničím a to doslova!!! Nesbo mě opět dokázal přišpendlit k sedačce, ale také mě poprvé za celou sérii vážně naštval. ;-) Ti co četli pochopí, ti co ne, ať si to zjistí :-D.
Trošku mě mrzí, že už mě čaká jen jeden a poslední díl. Harry mi bude vážně chybět.