Smäd

Smäd
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331334/bmid_smad-5Mt-331334.jpg 5 2887 2887

Harry Hole série

V Osle nájdu mŕtve ženské telo vo vlastnom byte obete. Na krku má stopy po železnom chrupe a z tela vycicanú krv. Vyšetrovací tím vedie Katrine Brattová. Vraždy odkazujú na prejavy vampirizmu, ktorý mnohí kriminálni psychológovia vnímajú veľmi kontroverzne. Pribúdajú ďalšie obete, ale spája ich jedno: všetky ženy boli aktívne na internetovej zoznamke. Harry Hole si už tri roky užíva pokojný rodinný život a odovzdáva svoje skúsenosti nádejným vyšetrovateľom na policajnej škole. Osud ho však prinúti vrátiť sa do hry. Vytvorí paralelný vyšetrovací tím. Jedine on vidí za brutálnymi vraždami aj iný motív. Je vrahom skutočne vampirista?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Tørsten, 2017

marra82
26.11.2022

Zápletka je, (jak už to s Harrym bývá), úplná vykonstruovaná pitomost, ale...je (jak už to taky s Harrym bývá) skvěle napsaná, a proto člověk hodí logiku za hlavu a nechá se balamutit, aby na konci zvedl obočí a pomyslel si - aha, tak to by mě ani ve snu.!
Každopádně, Žízeň má skvěle napsaný postavy.. takovej Hallstein Smith je jako živej (a ten televizní rozhovor je libůstka).. Nesbo prostě umí tyhle vyhraněný charaktery udělat dost zábavně... zatímco Harryho blízcí jsou- prostě jenom Harryho blízcí (proč vlastně?)

lada3781
18.11.2022 4 z 5

Drsné a jako celek slušný díl..

janka2000
07.11.2022 5 z 5

11. díl série o Harry Holeovi se mi upřímně líbil možná nejvíc. Strašně se mi líbil motiv toho, že Harrymu se konečně dostává štěstí a klidu, ale najednou to už není to, co ho naplňuje. Vraždy jsou opět perfektní, jestli to takhle lze říct. Zároveň oceňuji, že kniha není stejná jako předchozí- autor rozvíjí své tvůrčí schopnosti a i postavy. Tohle mi prostě sedlo.

fruitbueno
11.10.2022 5 z 5

Co dodat? Žízním po dalším dílu!

Ester71
13.09.2022 5 z 5

Parádní dílo, jako vždycky nečekané (tedy pro mě) rozuzlení.
Už jsem od tohoto autora docela dlouho nic nečetla, teď jsem si jen připomněla, co mě na něm baví. Že jeho knížky nejsou jen ve stylu "Fuj, to jsem se bála, lekla, znechutila...", ale že se pokaždé dozvím něco nového.

sachista
23.08.2022 5 z 5

Podařilo se mi v půli knihy odhalit pointu, ale Nesbo si mě zase povodil za nos tak, že jsem na svůj nápad rezignoval a říkal si, že jsem blbec, abych ke konci zíral, že je to nakonec pravda :-) Po dlouhé čtenářské pauze z důvodu pracovních povinností příjemný krimi zážitek na jedno deštivé odpoledne a večer. A jelikož pořád pršelo a pršelo, hned jsem sáhl po Noži, abych měl návaznost.

jan7760
23.08.2022 5 z 5

Páčilo sa mi to, bolo to pekne zamotané, postupom času, ako som sa dostával k finále menil som favorita na páchateľa. Čo ako som sa snažil, aj tak som neuhádol, ešte sa mám čo učiť. Harry Hole ma začína čoraz viac baviť, idem sa poobzerať po daľších...

markinho962
09.08.2022 5 z 5

Naprosto krásně zamotaný díl, I když hlavního padoucha máte před sebou a vy to víte, jen nevíte jak, jednoznačně 5z5 a teď alkoholový díl před námi

Hakate
07.08.2022 5 z 5

Po Každém dílu si říkám, že lepší už to být nemůže a ono pokaždé je.
Opět skvělá zápletka. Návaznost na předchozí neukončenou linku z minulých dílů. Opět krvavé vraždy. Opět si nás Nesbo vodí a opět se mu to podaří. Opět se přiznám, že mě dostal, i když tedy méně než v Policii, kde jsem se několikrát vracela, protože jsem si říkala, to není možné, muselo mi něco uniknout.
Skvěle propracovaný příběh.
Opět skvostně krvavé a čím dál tím krvavější.

Nesbovi postavy jsou geniálně propracované a promyšlené. Celá série je Brilantní a dokonalá. A teď hurá do finále.

Karoley
31.07.2022 5 z 5

HH 11 - Žízeň - V Oslu dojde rychle po sobě k vraždám několika žen, které si domluvili rande přes seznamku.. z místa činu zmizela část jejich krve.. Kdo za vším stojí? A co ta krev? Má tu někdo vražednou žízeň?
Opět krásně zamotaný příběh, tajemné náznaky, falešné stopy, napětí, mrazení v zádech, šok. Můj jedenáctý Harry Hole, jen co jsem dočetla, už žízním po dalším dílu!

pedobro
27.07.2022 4 z 5

Tak nevím, jestli je šťastné začít 11.dílem v pořadí série, bez předchozího seznámení s ostatními, ale byl to spíše pokus přečíst si od autora něco jiného, než jen knihy pro děti, které jsem četla s dcerou.
Neměla jsem však pocit, že by mě neznalost předešlých dílů ochudila o zážitek. Naopak jsem byla mile překvapená, jak slušně šlape Harry Hole na paty mému oblíbenci Lincolnu Rhymovi ze série knih J.Deavera. A to jsem myslela, že ani není možné.
Stejně jako miluju závěrečné zvraty u Deavera i tady byl tedy závěr tak nečekaný, že po nějakém dalším dílu jistě časem zase ráda sáhnu. Jen byly místy na můj vkus scény až příliš brutální, ale to je věc názoru.

Vlaďkaa4
14.07.2022 5 z 5

Souhlasím s tím, že posledních 200 stran kdy si myslíte, že víte, je nejlepší. Ale ten konec.... jdu na další díl a uvidím co měl ten konec znamenat.

Dvorik
26.05.2022 5 z 5

Zizen je od dob Snehulaka opet strasne cool. Poslednich 200 stranek je masakr a knihu nechcete vubec odlozit!

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Harry Hole je zpět a to ve velkým stylu, protože Žízeň je Nesboho nejlepší román od časů Spasitele. Potěší fakt, že na tom příběhu je hrozně cítit, jak si s ním Jo pohrál, klikatí se, v jednu chvíli podezříváte toho, tu zas tamtoho a nakonec vás tenhle Nor stejně převeze. Konec typicky přestřelený, ale jednak na to už jsme v téhle sérii zvyklí a jednak je to tentokráte takové... poetické :-) No a (SPOILER!) závěr slibuje, že Žízeň není Holeho poslední případ. (A i ta Ráchel mi tentokráte vadila o něco méně, možná dík tomu, že je půlku knížky v limbu... :-).

Rolada88
23.04.2022 5 z 5

Opět bravurní případ nesbo nikdy nezklame

capricorn__
22.04.2022 3 z 5

"Žízeň" je čtivá detektivka, která ještě k tomu zastupuje roli jakéhosi strašáka na populární seznamovací aplikace jako Tinder. Není těžké dostat se od začátku na konec, kniha je velmi napínavá a promyšlená - pokud bych "Žízeň" četl jako první díl, dal bych pět hvězdiček. Jenže právě proto, že jsem četl všechny předešlé díly, mi "Žízeň" připadá o něco slabší, dokonce i více než první dva díly, které se nedočkaly takové popularity mezi čtenáři. Rozhodně ale čtení nelituju, pořád jde o velmi kvalitní detektivku.

kusma
10.04.2022 4 z 5

Kniha opět čtivá a napínavá. Ale asi jsem ji nečetla v dobrém rozpoložení, ta brutalita mi nějak vadila.. a i závěr trochu zklamal.

Kubajzz
30.11.2021 4 z 5

Opět audiokniha. Klasický Harry, který nikdy nezklame. Jediné co mě mrzí je to, že už se blížím ke konci série :-(

pohoda58
24.11.2021 5 z 5

Knihy od Jo Nesbo velmi ráda čtu, hlavně sérii Harry Holle. Tento díl byl opět bez chyby, napínavý, děj měl spád, i když vraha jsem si tentokrát typla dobře. Už se těším na poslední díl v sérii. Nesbo nezklame, kdo má rád napětí a trillery, velmi doporučuji.

Skripi
17.11.2021 4 z 5

Výborné a pútavé ale často s chybami hrdinov, pri ktorých čitateľa poráža. Vraha som si tipol asi prvýkrát správne. :)