Sněhulák

Sněhulák
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130267/bmid_snehulak-2rS-130267.png 5 7215 7215

Harry Hole série

Sněhulák je sedmou knihou volné série krimirománů, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Harry Hole. Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem Sněhulák, a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín

Snømannen, 2007

KuroHaru
22.09.2017 4 z 5

Zatím nějak nevím, kolika hvězdičkami knihu ohodnotit. Nevyvolala ve mě takové nadšení jako u 99% ostatních čtenářů, takže uvažuju, jestli mi to prostě sedlo méně nebo jestli nejsem schopna docenit kvalitní dílo.
Jenže ona ta kniha kvalitní bezesporu je - po jazykové stránce i po stránce naratologické, protože příběh je promyšlený a kvalitně vystavěný. Přesto mi tam chyběla nějaká "šťáva". Začátek mě sice zaujal (je večer, sněží, na zahradě se objeví sněhulák, o kterém nikdo neví, kdo jej postavil), navodil takovou mysteriózně chladivou atmosféru, pak se to ale přehouplo do čisté detektivky, která mě prostě nedokázala nijak zvlášť strhnout. Uvidíme, jaký z toho vznikne film.

Adriane
21.09.2017 4 z 5

Knihu jsem právě dočetla a moc se mi líbila, sice jsem od začátku tušila, kdo je pachatel, ale nevadilo mi to, protože mi i tak Nesbo dokázal několikrát trošku zamotat hlavu. Opět se projevilo, jak skvělou představivost autor má ,a že každá jeho kniha je 100% originál. Jediné obavy mám z filmu podle této knihy, který zanedlouho vyjde. Podle trailerů sice nevypadá úplně zle, ale myslím, že k jeho předloze má hodně daleko. Dám mu šanci, ale moc nadějí tomu nedávám.

karbulka
19.09.2017 5 z 5

Díl od dílu lepší :)

lukozminova
15.09.2017 5 z 5

stejně dobrá jako všechny knihy autora

kululinka
11.09.2017 5 z 5

Tato kniha cca nějaké 3 roky zpět prolomila mé "Holeovské panictví". Doporučila mi ji kolegyně a já ji zhltala za 2 dny, nejedla, nespala, nejraději bych četla i v práci. Prostě jedna z mých top a důvod, proč člověk miluje literaturu. Od jejího přečtení jsem detektivkový maniak a nemůžu si pomoct. Nesbo prostě má skvělý styl, píše čtivě, napínavě, je to prostě fascinující. Asi jediná z jeho knih, u které jsem si alespoň na chvíli dobře tipla vraha. Bohužel mi závěr knihy zkazila kamarádka, které uklouzl malý detail a vrahovi, takže jsem věděla, že můj tip je správný a žádné překvapení se nekonalo.

ujunka
07.09.2017 3 z 5

Já prostě nejsem detektivkový typ. Sněhuláka jsem si vybrala v rámci čtenářské výzvy a taky na doporučení jedné známé. Neříkám, že by mě chvilkama nezaujala, ale že bych se od ní nemohla odtrhnout, to ne. V podstatě jsem ji přečetla při cestách MHD, doma jsem se nemohla do čtení dokopat. Konec byl ale super.

SadUnicorn
04.09.2017 5 z 5

Rozhodně nejlepší kniha od Nesba. Nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnout. Úžasná atmosféra norské zimy. Odhalení vraha byl šok, i když se to asi dalo odhadnout. Ale já jsem neměla vůbec žádné podezření. A ten závěr byl naprosto skvělý. Moc se těším na film.
Edit: Film byl vyloženě zklamáním. Asi po dvaceti minutách jsem pochybovala, jestli tvůrci filmu knihu vůbec četli nebo se jenom podívali na obal. Po půl hodině jsem měla chuť odejít z kina. Ztráta peněz i času.

omgjako
02.09.2017 5 z 5

jo, líbilo se mi to. Příjemně napínavé :)

AnnaBa
24.08.2017 5 z 5

Nesbo píše čím dál víc lepší knihy. Každé nové zjištění v případu mě neustále překvapovalo a já koukala s otevřenou pusou, jak to jen vše mohl tak vymyslet. Napínavé, přečtené jedním dechem. Zatím nejlepší díl ze série, tak jsem zvědavá na další. Moc se těším i na film, tak snad to nepos....

moncakovinka
22.08.2017 4 z 5

Nikdo mi neřekl, že nemám číst první Sněhuláka, protože je to někde uprostřed příběhů o Harrym. Nevadí. I tak to stálo za to, Harryho jsem si dokázala vykreslit velmi rychle a celé jsem to hltala jedním dechem. Po přečtení jsem vášnivě doporučovala dál. A já sama se vrhnu na další Nesbovy knihy, tentokrát však od jedničky.

Brembelik745
22.08.2017 5 z 5

Nejlepší kniha jakou jsem kdy četla. Perfektně mrazivá. Nedoporučují jí číst v zimě :) S filmem nemá vůbec nic společného. Harry Hole je prostě miláček. A vrah je dobře chladný a temný. Knihu jsem přečetla na jeden zátah, je skvělá. Nejsou v ni hluchá místa a zbytečné řeči kromě vyšetřování. Škoda že mám jen 5* pro hodnocení, dala bych víc....

evis_ka
21.08.2017 5 z 5

Poněkud pech, když vám máma předem prozradí jen nepatrný, podle ní tehdy nedůležitý, detail o pachateli, podle kterého ho vy ale poznáte hned na začátku knihy, a o napětí, kdo je vrah tak zcela přijdete.
Nicméně opět skvělá kniha, jedna z nejlepších ze série :)

Michaeles
18.08.2017 5 z 5

Poslední dobou čtu jednu skvělou knihu za druhou. Za mě tato kniha od Nesba rozhodně nejlepší z celé serie a asi nejlepší detektivka co jsem kdy četl! Děj velice rychle plynul, skvěle postavená kniha s úžasným rozuzlením. Této knize nemám opravdu co vytknout.

hvozdik
15.08.2017 3 z 5

Od počátku jsem měla dojem, že kniha je psaná pro film. Hlavně mrazivé scény, když padá první sníh, a také dramatické finále by se dobře vyjímaly v klasickém akčním trileru. Knihu jsem sice přečetla jedním dechem, ale k dokonalosti a nadšení něco chybělo. Trochu mě navíc zklamalo, že i když to Harrymu vždy pálí a brilantně dává dohromady všechny souvislosti, tak ten jeden jediný moment, v němž je identita sněhuláha úplně do očí bijící, mu nepochopitelně uniká.

polkau
12.08.2017 5 z 5

Společně s Policií nejlepší kniha od Nesba.

Jůšo
11.08.2017 5 z 5

Prostě wow. Připomínalo mi to křižovatku, ze které můžete jít do několika různých směrů, ale pokaždé si vyberete špatnou cestu, takže se musíte vrátit a vydat se po jiné. Když se ale vrátíte zpátky na rozcestí, víte o něco málo víc než předtím. Napětí, skvěle propracované postavy, akce. Jen velmi nerada jsem knihu odkládala.
Tohle bylo moje první setkání s Nesbem a určitě ne poslední.

Evus
05.08.2017 5 z 5

Dokonalé... Jsem zvědavá na film.

Beatrice_s
04.08.2017 4 z 5

Rozhodla jsem se nepostupovat chronologicky, ale dle stupně mého zájmu, a tak se v případě Sněhuláka jednalo o mou první knihu pana autora. Musím říct, že jsem při čtení vcelku rychle pochopila, co všichni na knihách tohoto autora mají a proč je kolem nich taková mánie. :) Kniha je napsána skutečně velice poutavě a čtivě. Lehce jsem se obávala přehnaného krváku, ale byla jsem mile překvapena. Určitě to nebylo mé poslední literární setkání s panem autorem a již nyní si myslím na Levharta. :)

DoDidDone
03.08.2017 4 z 5

Sněhulák byl vlastně skvělý, tajemný a dost strašidelný, ale když se postupně odkrývaly indície a začalo se ukazovat, kdo je vrah, doufal jsem, že se to nakonec vysvětlí nějak jinak, ale bohužel. Trochu mi to připadalo jako klišé a strašně těžko uvěřitelné. Doufal jsem, že Nesbo to zvolí trochu jinak, protože mi připadá, že ten vrah není vůbec v jeho stylu.
Za mě stále nejlepší Spasitel!

Ivanka83
26.07.2017 5 z 5

Skvěle napsaná a napínavá až do samého konce. Doporučuji.