Spasiteľ
Jo Nesbø
Harry Hole série
V mrazivý decembrový večer sa na námestí v cestre Osla zhromaždili ľudia, aby si vypočuli vianočný koncert. Do hudby zaznie výstrel a divák v uniforme Armády spásy sa mŕtvy zrúti na zem. Inšpektor Harry Hole sa púšťa do pátrania po páchateľovi bez tváre. Nemá svedkov, vražednú zbraň ani motív. Keď vrah na druhý deň ráno zistí, že zabil nesprávneho muža, začnú sa Harrymu problémy.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2012 , Ikar (SK)Originální název:
Frelseren, 2005
Velice čtivé, jako obvykle.Propracovaný děj, nečekané zvraty.A co víc, skutečně jsem fandila hlavní postavě vraha.A to se mi zas tak často nestává. :)
Ten konec, to je opět pecka! Ze všech úhlů pohledů. No nic - jdu pokračovat v zátěžovém testu baterie Kindla, "Huhulák" je připraven a naštěstí si ani nemusím brát dovolenou - před námi celý víkend.... Předpokládám, že zítra večer už nemám co dělat:-)
Kniha se četla skvěle. V pracovním týdnu zvládnout knihu za tři a půl dne a ještě 528 stránek, to se mi často nestává. Spasitel je dobře napsaná postava, jen škoda, že není více rozepsaná. Začátek knihy je trošku zmateční, ale vše se nakonec objasní a i v postavách jsem nakonec neměl takový zmatek, jak to na začátku knihy vypadalo :D
Jedním dechem. Dokonalé. Kniha má spád, nejsou v ní hluchá místa, příběh se rychle a i překvapivě vyvíjí. Napětí od první do poslední strany. Je to má druhá kniha od Nesbo a i tak mi ho již povyšuje mezi mé nejoblíbenější autory. Začím se shánět po zbytku jeho tvorby. Všem doporučuji! :-D
Perfektní. Pro mě čtvrtá kniha od Nesbo a zatím nejlepší. Nemohla jsem se od toho odtrhnout, úplně mě to pohltilo. Upřímně řečeno, doufám, že má Nesbo ještě nápady na spoustu knih, protože je nejlepší a Harry Hole je chlap podle mého gusta (až na ten chlast :-)).
Nesbo mne Spasitelem zklamal. Knihu jsem četla dost dlouho na to, abych to dokázala. :( Děj se nikam nevyvíjel a až na pár překvapení, mne ničím nenadchla. Dokonce i mistr Hole byl jakýs-takýs podivný, nikoliv ten přitažilivý morous naložený v lihu. Co se týče postavy Spasitele, řekla bych, že zasloužila více vykreslení na úkor popisu ostatních, nedůležitých postav.
Tak túto knihu som aj dostatkom času lúskal takmer 2 mesiace. Ešte na takých 60% som si myslel, že tomu nedám viac ako 2-3 *. No koniec, dejová linka s Bjarnem Møllerom a "vyriešenie" prípadu u mňa vystreľujú hodnotenie až na 4*. Možno je to preto, že postava Harryho Hole-a je tak geniálne vyprofilovaná, možno preto, že človek čaká záver v štýle amerického filmu MOŽNÝ SPOILER! (klišé s koncertom a záchodovým oknom) KONIEC SPOILERU! a ono to nakoniec skončí úplne inak...
- "Čestnost je cnost lenochů a lidí bez vizí."
Zprvu jsem myslela, že to vzdám. Pentagram mě nenadchl, ale po padesáti stránkách jsem si řekla: "dej tomu ještě šanci". Až na pár drobností jako byly počáteční zmatky v postavách a divný konec, se kniha povedla.
Domýšlela jsem si několik motivů a finále bylo překvápko, místy mě z toho mrazilo a některé události, které Nesbo připravil, mě šokovali. Bylo to pěkně zamotané a komplikované.
Dávám 4 a půl.
Můj třetí Nesbo po Nemesis a Pentagramu a řekl bych, že nejpropracovanější, literárně nejkvalitnější, skvělé čtení. pro mě jednoznačně nejlepší Nesbo (zatím).
Tak toto bol mrazivý zážitok! Predtým som čítal Červenku, Nemesis a Pentagram, ale až Spasiteľ ma poriadne dostal. Som na vážkach, 4 či 5 hviezdičiek ... Najradšej by som dal 4 a pol. Ale čo tam po hviezdičkách, je to proste fajn :)
Už mě nepřekvapuje, že se kniha stala bestsellerem. Přečetla jsem jí doslova jedním dechem. Napínavé od začátku do konce. Lidem, kteří mají rádi tento styl, by určitě neměla chybět v knihovně.
Upřímně, tahle kniha byla zatím ze série podle mě nejslabší, ale i tak ve čtení knih od spisovatele pokračuji :).
Nesbo se stal mým oblíbeným spisovatelem - jak pro děti, tak pro dospělé. Vždy si myslím, že už vím kdo je vrah, a zase špatně.. :)
Každá knížka od Jo Nesba je pro mě originál, v každé se najde osobitá myšlenka, skvělý nápad. Bohužel jsem na Spasitele neměla příliš času, ale každý večer jsem uléhala se svítící lampičkou a těšila se, jak se celý příběh vyvine. Navíc je to moje první knížka, kde jsem od začátku znala vraha:-). Pohled ze strany týmu kriminalistů a nájemného vrahy je originální. Jen zjistit, kdo si vraha na tuto práci najal.
Je to moje první přečtená kniha tohoto autora a určitě ne poslední ....
Nejprve mi trochu trvalo než jsem se do děje začetla, ale potom už jsem byla lapená.
Skvěle napsané a promyšlené. Myslela jsem si, že jdu po dobrých stopách a že trochu "vím", ovšem před koncem se moje teorie totálně rozložila .....
Za mě jednoznačně nejvyšší možné hodnocení
Silná detektívka s nádychom thrilleru, pri ktorej som do poslednej chvíle tŕpol napätím. Vrele odporúčam
Další skvělá knížka od Nesbo i když trošku jiná. Asi poprvé se mi stalo, že mi toho Spasitele bylo až líto. Spoiler: Byly pasáže kdy už jsem si říkala, tak už ho zabij a on ne a ne mít to štěstí. Pro mě velmi sympatický zločinec :-).