Spasitel
Jo Nesbø
Harry Hole série
Šestý díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později… v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2012 , Kniha ZlínOriginální název:
Frelseren, 2005
Velice čtivé, jako obvykle.Propracovaný děj, nečekané zvraty.A co víc, skutečně jsem fandila hlavní postavě vraha.A to se mi zas tak často nestává. :)
Ten konec, to je opět pecka! Ze všech úhlů pohledů. No nic - jdu pokračovat v zátěžovém testu baterie Kindla, "Huhulák" je připraven a naštěstí si ani nemusím brát dovolenou - před námi celý víkend.... Předpokládám, že zítra večer už nemám co dělat:-)
Kniha se četla skvěle. V pracovním týdnu zvládnout knihu za tři a půl dne a ještě 528 stránek, to se mi často nestává. Spasitel je dobře napsaná postava, jen škoda, že není více rozepsaná. Začátek knihy je trošku zmateční, ale vše se nakonec objasní a i v postavách jsem nakonec neměl takový zmatek, jak to na začátku knihy vypadalo :D
Jedním dechem. Dokonalé. Kniha má spád, nejsou v ní hluchá místa, příběh se rychle a i překvapivě vyvíjí. Napětí od první do poslední strany. Je to má druhá kniha od Nesbo a i tak mi ho již povyšuje mezi mé nejoblíbenější autory. Začím se shánět po zbytku jeho tvorby. Všem doporučuji! :-D
Perfektní. Pro mě čtvrtá kniha od Nesbo a zatím nejlepší. Nemohla jsem se od toho odtrhnout, úplně mě to pohltilo. Upřímně řečeno, doufám, že má Nesbo ještě nápady na spoustu knih, protože je nejlepší a Harry Hole je chlap podle mého gusta (až na ten chlast :-)).
Nesbo mne Spasitelem zklamal. Knihu jsem četla dost dlouho na to, abych to dokázala. :( Děj se nikam nevyvíjel a až na pár překvapení, mne ničím nenadchla. Dokonce i mistr Hole byl jakýs-takýs podivný, nikoliv ten přitažilivý morous naložený v lihu. Co se týče postavy Spasitele, řekla bych, že zasloužila více vykreslení na úkor popisu ostatních, nedůležitých postav.
Tak túto knihu som aj dostatkom času lúskal takmer 2 mesiace. Ešte na takých 60% som si myslel, že tomu nedám viac ako 2-3 *. No koniec, dejová linka s Bjarnem Møllerom a "vyriešenie" prípadu u mňa vystreľujú hodnotenie až na 4*. Možno je to preto, že postava Harryho Hole-a je tak geniálne vyprofilovaná, možno preto, že človek čaká záver v štýle amerického filmu MOŽNÝ SPOILER! (klišé s koncertom a záchodovým oknom) KONIEC SPOILERU! a ono to nakoniec skončí úplne inak...
- "Čestnost je cnost lenochů a lidí bez vizí."
Zprvu jsem myslela, že to vzdám. Pentagram mě nenadchl, ale po padesáti stránkách jsem si řekla: "dej tomu ještě šanci". Až na pár drobností jako byly počáteční zmatky v postavách a divný konec, se kniha povedla.
Domýšlela jsem si několik motivů a finále bylo překvápko, místy mě z toho mrazilo a některé události, které Nesbo připravil, mě šokovali. Bylo to pěkně zamotané a komplikované.
Dávám 4 a půl.
Můj třetí Nesbo po Nemesis a Pentagramu a řekl bych, že nejpropracovanější, literárně nejkvalitnější, skvělé čtení. pro mě jednoznačně nejlepší Nesbo (zatím).
Tak toto bol mrazivý zážitok! Predtým som čítal Červenku, Nemesis a Pentagram, ale až Spasiteľ ma poriadne dostal. Som na vážkach, 4 či 5 hviezdičiek ... Najradšej by som dal 4 a pol. Ale čo tam po hviezdičkách, je to proste fajn :)
Už mě nepřekvapuje, že se kniha stala bestsellerem. Přečetla jsem jí doslova jedním dechem. Napínavé od začátku do konce. Lidem, kteří mají rádi tento styl, by určitě neměla chybět v knihovně.
Upřímně, tahle kniha byla zatím ze série podle mě nejslabší, ale i tak ve čtení knih od spisovatele pokračuji :).
Nesbo se stal mým oblíbeným spisovatelem - jak pro děti, tak pro dospělé. Vždy si myslím, že už vím kdo je vrah, a zase špatně.. :)
Každá knížka od Jo Nesba je pro mě originál, v každé se najde osobitá myšlenka, skvělý nápad. Bohužel jsem na Spasitele neměla příliš času, ale každý večer jsem uléhala se svítící lampičkou a těšila se, jak se celý příběh vyvine. Navíc je to moje první knížka, kde jsem od začátku znala vraha:-). Pohled ze strany týmu kriminalistů a nájemného vrahy je originální. Jen zjistit, kdo si vraha na tuto práci najal.
Je to moje první přečtená kniha tohoto autora a určitě ne poslední ....
Nejprve mi trochu trvalo než jsem se do děje začetla, ale potom už jsem byla lapená.
Skvěle napsané a promyšlené. Myslela jsem si, že jdu po dobrých stopách a že trochu "vím", ovšem před koncem se moje teorie totálně rozložila .....
Za mě jednoznačně nejvyšší možné hodnocení
Silná detektívka s nádychom thrilleru, pri ktorej som do poslednej chvíle tŕpol napätím. Vrele odporúčam
norská literatura tajemství Chorvatsko severská krimi norské detektivky zima
Další skvělá knížka od Nesbo i když trošku jiná. Asi poprvé se mi stalo, že mi toho Spasitele bylo až líto. Spoiler: Byly pasáže kdy už jsem si říkala, tak už ho zabij a on ne a ne mít to štěstí. Pro mě velmi sympatický zločinec :-).