Zrada
Jo Nesbø
Harry Hole série
Počas návštevy amerického prezidenta v Nórsku policajt Harry Hole omylom zastrelí agenta americkej tajnej služby. Vzápätí sa do Nórska dostáva zbraň, používaná atentátnikmi na celom svete. Pripravuje sa v krajine politicky motivovaná vražda? Na koho má byť zbraň Märklin použitá? Harry Hole odhalí stopu, ktorá vedie k nórskym vojnovým veteránom, bojujúcim v druhej svetovej vojne na strane fašistov pri Leningrade. Akú úlohu v tomto spiknutí hrajú neonacisti z baru U Herberta? Kto je to Princ? Má kontakty priamo na políciu? Kto je Sverre Olsen? V uliciach Oslo sa roztápa sneh a odhaľuje príbeh, v ktorého strede stojí vrah odhodlaný pomstiť zradu. Sedemnásty máj má byť jeho posledným veľkým vystúpením.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2008 , Ikar (SK)Originální název:
Rødstrupe, 2000
Ne že by to vyloženě zlé, ale chybělo mi tam víc akce. Přišlo mi to jako plácání se stále na stejném místě. Začátek byl super, pak přetrpět 30 kapitol, kde se stále omílá téma neonacismu a konec byl zase výtečný. Téma pro mě nebylo zajímavé, zbytečně se to táhlo....asi si budu muset vybrat příště thriller bez politického podtextu, pouze s vraždami. Chtěl jsem dát 3, ale četl jsem už větší blbosti, takže 4. Jsem zvědav, jak s mi bude líbit Krev na sněhu.
(SPOILER) Po prvních dvou slabších případech se mi tato v pořadí třetí kniha ze série s Harrym Holem líbila zase stejně jako autorovy jiné, které se mi dostaly do rukou již dříve. Konkrétně zde se střídají dvě časové roviny. Jedna z let 1999/2000, tedy ze současnosti, a druhá z 2. světové války, která začíná v roce 1944. A právě tento druhý příběh je doslova strhující. Jsou zde sice v nemalé míře popisovány krutosti a zvěrstva té doby, dochází dokonce i k vraždě, ale zároveň se dva mladí lidé do sebe zamilují a věří, že jejich společná budoucnost bude pokračovat také po skončení toho všeho zla... V roce 1999 zase dochází ke zločinu, který dostane na starost právě povýšený Harry Hole se svou kolegyní Ellen. Víc tentokrát ale prozrazovat nebudu ;-), chtěla bych jen poznamenat, že Ellenina smrt mne dost zasáhla... Za sebe jsem to měla tak, že mne kniha na začátku nějak nechtěla vtáhnout do děje, taky se mi trochu pletla jména, ale to se poměrně brzy srovnalo a potom už nebylo úniku ;-). No a na závěr, který je neskutečně napínavý a vzrušující, se obě dějové linky krásně propojí a nic nezůstane nevysvětlené. Konec ovšem i přesto zůstává tak trochu otevřený, proto tuto knihu tedy hodnotím plným počtem a jsem zvědavá na další díl :-).
Oceňuji dvě dějové linky. Ta odehrávající se v minulosti mě zaujala více. Nicméně musím říct, že tato kniha mi přišla taková zbytečně táhlá.
Sakra, Nesbo to občas kosí jako R. R. Martin, některé postavy vážně zamrzí. Jinak zde příběh opět super, historická linka byla zajímavá a identita vraha byla po celou dobu šikovně skryta. Ten člověk opravdu umí psát. Už jdu na další.
81%
Spoušť se dostala tak daleko, že už neměla žádný odpor, země nikoho, kde se onen bod nalézá. Nemyslet na výstřel a zpětný ráz, jenom mačkat dál, nechat přijít, co přijít muselo.
____________________________________________________________________________________________________________
Senzační detektivka, výborně vymyšlená.
Současnost ( r. 1999-2000 ) prokládána událostmi z války Norů na německé frontě r. 1942-1944, problémy s neonacisty v Norsku, stařík s puškou, který má s někým nevyřízené účty, několik vražd. A Harry zase začal pít a zamiloval se.
I když je detektivka dlouhá, pořád se v ní něco děje a je dost napínavá. Doporučuji.
Po přečtení třetího dílu jsem pochopil, proč se z tohoto autora stala taková literární star! Za mě je Červenka nejlepší díl!
Mé první setkání s detektivem Harry Holem a trefa do černého. Vyplatilo se číst recenze a vybrat tak adekvátní čtivo na seznámení s touto postavou. Velmi pěkně vystavěný příběh, ladně do sebe zapadající liníí současnosti a prostřihů do válečného období. Zejména oceňuji vždy název kapitoly s datem a místem událostí. I přes větší počet stran mi čtení ubíhalo závratnou rychlostí a hltal jsem děj od počátku až do konce. Bravo…, krásný příběh.
Nemam slov, uzasna norska detektivka, ktera se cetla jednim dechem. Zajimave prolinani minulosti a pritomnosti, napinavy a nepredvidatelny dej plny zvratu a prekvapeni. Jednalo se ale o pomerne narocne cteni vyzadujici klid, jinak se clovek snadno ztrati v ruznych casovych linii a mnozstvi jmen. Za me ale super super pribeh, ktery navic pusobil velmi realne.
Konečně díl, od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Bavilo mě to, skoky do minulosti taky skvělý. Rychle na další díl!
Čtu celou sérii od začátku a tenhle díl už se četl o hodně lépe. Předchozí díly byly zdlouhavé, tohle není zas tak hrozné.
Třetí díl Harryho Holea byl geniální a velmi hravě napsaný. V knize se prolínaly dvě dějové linky, což jsem zpočátku vůbec nechápala a bylo to velmi matoucí, ale vše má svůj smysl. Harry se sblížil s Ráchel, což příběh okořenilo. A celou knihou se tak trochu motají nacisti a neonacisti.
Perfektní. Líbilo se mi prolínání válečného období s přítomností. Chudák stařík, válka ho "pěkně poznamenala"! Doufám, že v přístí části Harry pomstí Ellen a odhalí Prince.
Trochu mě mrzí, že jsem poslouchala jako audioknihu a tak jsem nemohla listovat zpátky, abych si utřídila postavy.
V poradí tretia kniha zo série prípadov nórskeho policajného inšpektora Harryho Holea sa volá "Zrada" (Rødstrupe). Niekto sa rozhodol zobrať spravodlivosť do svojich rúk a pomstiť zradu. Harry Hole musí zistiť, kto to je a komu sa chce pomstiť.
Třetí pokračování Harryho Holea je naprosto famózní. Protínání dvou dějových linek pro mě bylo trochu složitější na zorientování ale na konci to do sebe skvěle zapadlo. Konečně se objevila Ráchel a Harry mi připadal o něco šťastnější. Jo si jak s Harrym tak se čtenáři opravdu pohrává.
Skvělá zápletka s dvěmi liniemi, minulost, přítomnost, které se nakonec sloučí v jednu. Narozdíl od Švábů, kde jsem se spíše trápila, prostředí i děj mi moc nesedl. Červenka je přesným opakem, užívala jsem si každou kapitolu, ještě více než Netopýra.
druhá světová válka (1939–1945) norská literatura Rakousko severská krimi norské detektivky Oslo (Norsko) romance prolínání minulosti a současnosti
Moje druhé setkání s autorem a z mého pohledu úplně jiný level, než Netopýr. Dokonce se lehce obrousily moje osobní antipatie k Harrymu, takže si myslím, že náš literární vztah má i nějakou budoucnost. Možná to bylo právě díky tomu, že historická linka byla tak poutavě zpracovaná ( a taky že tam Harryho nebylo tím pádem až tolik).
Pachatele jsem tipla dobře, jednak díky jedné z mnoha nápověd (které člověku docvaknou až na konci) a druhak že jsem autora podezřívala, že si připravuje důvod, jak Harryho zase vrátit k flašce. Naštěstí té situace nevyužil. Nebo možná příště...těch knih je hodně, mého času málo, ale je tu možnost, že se s Harrym zase setkám a že se to třeba dozvím. Nebo to, jak dopadl Prince.
Každopádně můžu knihu doporučit jako krásný, smutný a drsný, ale velmi lidský příběh.