Hrdý Budžes
Irena Dousková
Helenka Součková série
1. díl >
Kniha prostřednictvím vyprávění děvčátka zachycuje život herecké rodiny, která není zadobře s totalitním režimem a v této atmosféře hledá odpovědi na svoje dětské otázky. Volně navazují romány "Oněgin byl Rusák" a "Darda".
Kniha je to opravdu dobrá. Popis doby z pohledu malé dívky je zajímavý. Ovšem má to jednu vadu. Viděl jsem první hru s Herzánovou a ta svou předlohu předčila. Každopádně doporučuju k přečtení.
Jakmile se do knihy začtete, nebudete ji chtít dát pryč z ruky. Úsměvná a lehce naivní kniha.
Budu jako Hrdýbudžes a vytrvám.
Kniha se mi líbila, smutná doba podána s dětskou bezprostředností a naivitou. Helenka byla super. Možná mi trochu vadil jazyk, ale k pražskému dítěti to patří. Byla to odpočinková a vtipná kniha.
"Doma jsem to hned vyprávěla a ptala jsem se, jak to, že umřela, když to je malá holčička, protože já už vím, že někdo umře a pak už nikdy nepřijde domů ani nikam, ale hlavně když je starej. .... Máma mi pak dala dvě sušenky, asi proto, že jsem byla smutná jako pes. Tak mám radost a pořád jsem smutná."
"Protože už je hezky teplo, začaly potíže s tělocvikem. S tím jsou potíže vždycky, ale na jaře, když se vyleze z tělocvičny na školní hřiště nebo na stadion, je to ještě o dost horší než jindy, poněvadž to znamená, že se zase bude běhat a navíc se na to bude spousta lidí koukat."
"A tam to bylo. Byla tam ta básnička o Hrdým Budžesovi a bylo to moc smutný. Hrdý Budžes nebyl ani indián, ani partyzán. Hrdý Budžes nebyl vůbec. Hrdý Budžes je jen - hrdý buď, žes. To je ještě horší, než kdyby to byl komunista. Napřed čert s Mikulášem, pak Ježíšek a teď Hrdý Budžes. Ještě že se už stěhuju."
knihu jsem si koupila poté, co jsem zhlédla její divadelní zpracování s úžasnou bárou hrzánovou. ačkoliv se mi obvykle líbí víc kniha sama, než její divadelní či filmové zpracování, u hrdého budžese tomu tak nebylo... ale i přesto si zaslouží plný počet hvězdiček :)
Kniha se mi velice špatně četla, jsem toho názoru že by knihy měly být psány ve spisovné češtině, protože nemám ráda pražské a čecháčské nářečí. Musela jsem nad tím občas hodně přemýšlet než mi vůbec došlo co se tam říká. Příběh mohl být zajímavý ale forma zpracování knihy mi překazila se do něho vžít.
Nezbývá než souhlasit s předchozím komentářem, že kniha byla lepší než divadelní ztvárnění. Samozřejmě Bára Hrzánová je nepřekonatelná, ale kniha je kniha ;) Miluji tuhle knihu.
Tak asi budu jediná, ale knížka se mi líbila daleko více než divadlo. Nechci říct, že bylo špatné, rozhodně ne, Bára Hrzánová je úžasná herečka. Ale knížka je knížka a já si Helenku představovala úplně jinak. Jenže já to tak mám u každé knížky, ke které je i divadelní nebo filmové zpracování, moje fantazie zkrátka pracuje a je úplně jiná než ta filmařská :-)
Jak už bylo psáno, kdo tu dobu zažil, je pro něj kniha jistě o něčem jiném.
Navíc musím přiznat, že divadelní zpracování pro mě byl větší zážitek než kniha. 3,5*
Přiznám se, že až po zhlédnutí divadelní hry, kde hlavní roli nezaměnitelným způsobem ztvárnila Barbora Hrzánová, jsem pochopil, proč tuto knížku tolik lidí miluje a vynáší do nebes. Bohužel ji pravděpodobně nikdy plně nedocením, jelikož jsem komunismus naštěstí nezažil a tím pádem na mě dílo působí značně jinak než na pamětníky.
Nejlepší kniha z celé trilogie. Absurdita doby znásobená naivním pohledem malé holčičky...
humorné čtení, pohled dítěte na nelehkou dobu, kde ale největším problémem je nadváha hlavní hrdinky.. knihu jsem přečetla během jednoho dne v čekárně u lékaře :-) oddychové čtení
Nejprve jsem viděla hru.Bára úžasná představitelka Helenky..Hru mám staženou v počítači a když jde na mě nějaký smutek kousek si kouknu a vždy mě to rozesměje.Při knížce už jsem slyšela její hlas a viděla její grymasy.Knížka moc povedená přesně popsaná doba 70 let.
Milá knižka. Pohľad dieťaťa na starosti rodičov v období normalizácie a jeho vlastné starosti. Pár skvelých hlášok. V knižke nebolo všetko ružové, nemôžem povedať, že by to bol taký ten socializmus romantizujúci príbeh, s akým sa často stretávam. Hrdinovia zažili veci naozaj zlé, no mali viac ráz mali z pekla šťastie. Nešlo však o bežnú, robotnícku rodinu, na môj vkus tam bolo príliš málo tej šedi a ubíjajúcej jednotvárnosti, ktorá toto obdobie pre mňa zosobňuje. Písať o živote v minulom režime s humorom a bez zbytočnej rojčivosti je náročné. Musím však povedať, že tento Douskovej pokus nebol úplne márny.
Divadelní představení jsem neviděla,ale z doslechu vím, že je to výborné a vydařené vystoupení. Nicméně knížka je pro mě vždycky lepší :) a můžu říct, že jsem mile bavila.
Nevinný dětský pohled na nelehkou dobu.
Zajímavý nápad, ale chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla, že vyprávění je zmatené...těším se, až to uvidím v podání Báry.
satira humor zfilmováno dětství komunismus normalizace (1969-1989) herci dětský hrdina rozhlasové zpracování zločiny komunismu
1998 | Hrdý Budžes |
2006 | Oněgin byl Rusák |
2011 | Darda |
2014 | Medvědí tanec |
2008 | O bílých slonech |
Pohled na tehdejší dobu nevinnýma očima malého dítěte.Kniha je psána vtipně a skutečně nenudí.Přesto však divadelní představení s Bárou Hrzánovou je ještě o třídu lepší.