Hľadá sa Elizabeth

Hľadá sa Elizabeth
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222439/bmid_hlada-sa-elizabeth-222439.jpg 4 366 366

Stará pani Maud Horshamová postupne stráca pamäť a zároveň aj schopnosť postarať sa o seba. Napriek tomu odmieta zabudnúť na svoju najlepšiu priateľku Elizabeth, o ktorej je presvedčená, že sa stratila a že jej hrozí veľké nebezpečenstvo. Nikto ju však nechce vypočuť, ani dcéra Helen, ani polícia, a už vôbec nie Elizabethin panovačný syn Peter. Maud sa vyzbrojí lístočkami, kde si všetko pre istotu zapisuje, a rozhodne sa konať na vlastnú päsť. Verí, že Elizabeth potrebuje jej pomoc, preto sa odhodlá zistiť pravdu a zachrániť milovanú priateľku. Touto myšlienkou je priam posadnutá, až tak, že pomaly stráca zmysel pre realitu a súčasnosť. Stopy, ktoré objavuje, ju vedú stále ďalej do vlastnej minulosti a k ďalšiemu neobjasnenému zmiznutiu – jej sestra Sukey sa stratila krátko po skončení druhej svetovej vojny. V zmätenej Maudinej mysli sa vynárajú živé spomienky spred vyše päťdesiatich rokov a pri pátraní po Elizabeth postupne objavuje nové nečakané skutočnosti. Mohlo by tajomstvo Sukeinho zmiznutia byť kľúčom k nájdeniu priateľky?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)

Elizabeth is Missing, 2014

čika
16.02.2017 5 z 5

velmi kompaktna /a myslim ze aj velmi aktualna/ kniha napisana v prvej osobe hlavnej postavy, ktora trpi demenciou. klobuk dole pred konstruktom i zvolenou formou, obcas skripe slovensky preklad, ale iba obcas.

ZuKo
31.01.2017 1 z 5

Knižku jsem se snažila přečíst několikrát. Nerada dávám knížkám nízké hodnocení ale tady to jinak nejde, vůbec mě nezajímalo jak to dopadne. Třeba se k této knížce za pár let vrátím a změním názor.

Lana33
31.01.2017

Skvělý pohled na život starých lidí trpících Alzheimerem. Hlavní postavu jsem si zamilovala již po prvních stránkách. Můžu jedině doporučit.

Anie94
18.01.2017 4 z 5

Byl to velice zajímavý příběh. Už id první stránky mě vtáhl do děje a já se nemohla dočkat až celé záhadě přijdu na kloub. Rozhodně příjemně strávený čas.

PetraBery
08.12.2016 4 z 5

Citlivě a věrohodně napsaný příběh o stáří a nemoci, která jej provází. Je vidět, že autorka má osobní zkušenost s popisovaným, protože já jsem Maud věřila každé slovo. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla, jak to s Elizabeth a Sukey dopadlo.

Evišťátko
04.12.2016 5 z 5

Uffff, nemám slov! Zajímavé téma , zajímavé zpracování!

miloslav0399
21.11.2016 5 z 5

Autorce se povedl pozoruhodný počin - detektivní pátrání konané i vyprávěné osobou v pokročilém stadiu demence. A nakonec v podstatě dotažené do konce! Chování a myšlení člověka s demencí je popsáno velmi věrohodně, dokonce je v něm nenápadně schovaná i jistá progrese onemocnění. Že se i s tímto handicapem dá vyprávět napívnavý příběh, je téměř neuvěřitelné. Určitě tomu pomáhá i druhá časová linie, která má s tou hlavní řadu podobných bodů a tudíž do hlavního příběhu organicky zapadá. Výborná kniha, doporučuji.

Patapuf
19.11.2016 3 z 5

Nakonec to nebylo zas až tak špatné čtení, ale proboha ten začátek.... Vím že nás to svým způsobem čeká všechny, ale číst o tom je celkem deprimující... Pokud se dokáže prokousat tím nezáživným začátkem, konec vás uspokojí....

Jity-Lovies
11.11.2016 5 z 5

Úžasná kniha, kterou jsem právě dočetla. Zaujal mě nejdříve její obal v metru, takže jsem si nebyla jistá, co od obsahu očekávat. Autorka dokázala velmi krásně vylíčit, jak se cítí člověk, který trpí psychickou nemocí a co prožívá. Pro mě je kniha poměrně dost osobní a velmi mi pomohla se seznámit s tím, co asi prožíval děda... mrzí mě, že se mi taková kniha nedostala do ruky dřív. Určitě jí doporučuji přečíst každému.

Floriška7
09.11.2016 2 z 5

Ne, mně se to nelíbilo. Podle mého nadnesený pohled na věc, nečtivé a nudné. Dočetla jsem ji jen silou vůle a proto, že jsem zvyklá knížky dočítat.

Danago
27.09.2016 5 z 5

Šokující, jedinečné, zajímavé, jiné. Takovou knížku sem ještě nečetla. Moc se mě líbilo , jak je nemoc prezentována. Popravdě neměla sem moc představu , co tito lidé vlastně prožívají. Je to i velice smutné a dojemné. Změnilo to můj pohled na lidi trpící Alzheimerovou demencí. Kdo ví , co člověka v budoucnu čeká......

Toňula
26.09.2016 4 z 5

Originální způsob vyprávění v podání hrdinky Maud, hledající svoji přítelkyni Elizabeth , v čemž jí brání zapomnětlivost a současně vzpomínající na marné hledání sestry Sukey, která se v minulosti ztratila. Zajímavý příběh s neméně zajímavým vyústěním.

wooloong
17.09.2016 4 z 5

Tak jsme se nakonec dozvěděli, kam se poděla Elizabeth i Sukey, i to, kam odchází mysl staré milé a mnohem více než roztržité dámy Maud, která kupodivu navzdory mizejícím myšlenkám, popleteným vzpomínkám a poztráceným papírkům obě záhady vyřeší. Nebylo to špatné čtení, vlastně perfektní sonda do mysli člověka s Alzheimerem, jenom jsem měla někdy pocit, že společně s Maud ztrácím tak trochu i sama sebe. Asi bych se měla dát vyšetřit.

SimonaP
25.08.2016 4 z 5

úplně jiný styl knih, než jsem doposud četla. Ale bavilo mě to moc,vtipný milý styl vyprávění. Doporučuji.

kytarka
18.08.2016 5 z 5

Zajímavý příběh o vázne nemoci starých lidi. Nic podobného jsem zatím nečetla.

bookcase
21.07.2016 5 z 5

Čtení, které se mi dostalo pod kůží. Skvěle vykreslený svět lidí, kteří trpí Alzheimerovou nemocí.

myskula
15.07.2016 5 z 5

nic podobného jsem ještě nečetla,musím říct,že pro mně to bylo absolutně jedinečné a skvělé čtení !!Naprosto vynikající.

kayu
12.07.2016 4 z 5

Moc jsem si od knížky neslibovala, a o to víc mě překvapila. Maud mi bylo místy dost líto, ale je to krásný příběh.

zuzana2599
11.07.2016 4 z 5

Mladá autorka ve své prvotině velice věrně popsala myšlenkové pochody, vnímání, cítění a chování 82 leté Maud, která trpí demencí, zapomíná a ztrácí paměť. Příběh má také jemnou detektivní zápletku. Určitě je dobré si knížku přečíst, stáří čeká každého a já si při čtení často vzpomněla na svoji babičku Evu, která žila 96 let a byla stále svěží a vitální :-) No takové štěstí nemá každý...

kikies
04.06.2016 4 z 5

Není to normální detektivka, ač detektivní zápletku bychom tam našli. Není to typický román pro ženy, ač se to v něm ženami jen hemží. Je to sonda do mysli stárnoucího člověka potýkajícího se se zapomnětlivostí a postupující stařeckou demencí. Je to dojemné a očiotevírající přiblížení světa, který se nám, dokud jsme mladí a zdraví, zdá strašně cizí, vzdálený a vlastně skoro nereálný. Snad nemluvím jen za sebe, že toto dílo určitě přispěje k větší trpělivosti, kterou je někdy třeba mít při jednání se svými prarodiči, rodiči ... a starými lidmi obecně.