Hodinky
Veronika Jonešová
Kniha Hodinky - společenský román Na nejrušnější ulici ve městě se s přesným úderem na hodinkách střetají po třiceti letech hlavní hrdinové – pilot Samuel a fotografka Patricie. S tisíci otázkami v očích a strachem v srdcích zjišťují, jestli se osoba, kterou tenkrát milovali, skrývá v těle, které téměř nepoznávají. Postupně odhalují tajemství svých minulostí a znovuobjevují stará, známá, milovaná, a tak dávno ztracená já, která pohřbili dokonce i sami před sebou. Jak dokázali překonat třicetiletou propast, kterou mezi nimi život vykousal? Proč Samuel beze slova a beze stopy zmizel? Jak se se Samuelovým zmizením Patricie vyrovnala? Kolik zemí museli oba procestovat, aby zjistili, že to, co hledali, měli přímo pod nosem?... celý text
Knížka je příjemným pohlazením po duši. Pokud si chcete přečíst milostný příběh, který je podobně okouzlující jako ze Zápisníku jedné lásky, rozhodně sáhněte po knize Hodinky.
Celkově může příběh vyznít jako příliš pozitivní, naivní, neuvěřitelný, ale kdo z nás netouží po milém čtení?
PS: Příběh je psán z pohledu Sama i Patricie, přičemž Samova část příběhu je za mne mnohem zajímavější a pestřejší.
Dlouho se mi nestalo, že bych byla takhle na vážkách z toho, jak knížku hodnotit, jako právě tady u prvního dílu trilogii Hodinky.
Knížka má skvělý námět, kdy se pilot Samuel a fotografka Patricie, kteří se v mladí velmi milovali, setkávají po třiceti letech od chvíle, kdy Samuel beze slova zmizel. Co se tenkrát stalo, to se dozvídáme spolu s nimi.
Oba hlavní hrdinové mi byli sympatičtí. Bavil mě Samuel i s Patrikem a Oliverem, jejich pasáže jsem si moc užívala. A stejně tak Patricie a její cestování - prostřednictvím knížky jsem se podívala například do Konga nebo na Havaj.
Sice se jedná o autorčinu prvotinu, ale styl psaní se mi líbil. Knížka se četla rychle a byla plná emocí. Občas se mi ale celý příběh zdál až moc naivní. Vadilo mi také neustálé skákání v čase, docela dost jsem se v tom ztrácela, i když to do sebe pak jako celek zapadalo. Ale i přesto si do dalšího dílu odnáším spoustu nezodpovězených otázek, na které doufám v dalších dílech dostanu odpověď.
3,5/5
Tak tuto knihu je těžké hodnotit. Ne, že by byla špatná, to vůbec ne. Moc se mi líbilo, jak skvěle umí autorka popisovat emoce. Umí vtáhnout do děje, takže člověk život postav prožívá společně s nimi. Celkově by se celá kniha pěkně četla.... nebýt toho neustálého skákání v čase. To mě hodně rušilo a kazilo celkový zážitek. Další věc, která mi trochu vadila, byla v předchozích komentářích zmíněná naivita. Působilo to pak méně reálně. Ale na druhou stranu to bylo hezké číst. Jsme zvyklí číst hlavně o samých negativních věcech, tak toto byl takový hezký protipól.
Musím pochválit obálky všech tří knih. Jsou moc hezké a krásně k sobě ladí. A taky lákají ke koupi :-)
Knihu jsem přečetla spíš kvůli pěknému stylu psaní než kvůli samotnému příběhu. Nevím, jestli se pustím do dalších dílů, ale byla bych ráda, kdyby autorka psala dál, protože talent rozhodně má. Co pro změnu napsat nějaký ucelený příběh?
"Nečekej na perfektní okamžik, ale perfektním ten okamžik udělej."
Zklamání. Nezáživné, zvláštní přeskakování. Příběh, jak z několika filmů najednou. Nechápu, čím byla kniha označena za úspěšnou.Mám ještě další díl Minutky tak třeba změním názor
Po dlouhých třiceti letech se potkávají pilot Samuel a fotografka Patricie, kteří se v mládí velmi milovali. Samuel tenkrát beze slova a beze stopy zmizel. Co se stalo? A jaktože se potkávají až teď?
Kniha je napsaná krásně, vyřazuje zní pozitivní energie a klid. Ve vyprávění se střídají převážně Sam a Patricie, postupně zjišťujeme, jak žili, dozvídáme se hlavně jejich zásadní životní momenty. Některé byly tak dojemné! Oba si zařídili život po svém, úplně rozdílně. Jen mě bohužel při čtení rušilo skákaní v čase do různých let hrdinů. Působilo to trochu chaoticky.
Obdivovala jsem reakci Patricie, já bych asi reagovala úplně jinak po tak dlouhém odloučení s životní láskou.
Ozvat se jen tak po třiceti letech. No nevím, nevím.
Jsem moc zvědavá na další díl, kam se bude příběh ubírat, co se ještě dozvím.
Autorčinu prvotinu hodnotím velmi pozitivně!
První díl knižní série Hodinky, který jsem měla možnost si přečíst. Autorka čtenářům příběh přibližuje pomocí prolínání minulosti a budoucnosti (upřímně jsem se i párkrát ztratila ) a také se mění různě postavy, které děj vyprávějí. Rozhodně se jedná o zajímavý námět na knihu, který je propletený emocemi a romantikou. Někdy se může zdát až moc naivní. Musím se ale přiznat, že hlavní postava Patricie mi není nijak sympatická. Její pasáže v knize jsou za mě nejslabší. Druhá hlavní postava Samuel je naopak skvělý a jeho pasáže s kluky jsou pro mě díky jejich netradičnímu stylu života mnohem zajímavější a čtivější. Určitě při čtení knihy musíte počítat s tím, že děj není moc reálný, na hodně místech i naivní, ale za mě mu to zatím kouzlo neubírá.
První díl trilogie mladé české autorky Veroniky Jonešové.
Hlavní hrdinové, Patricie a Samuel, se potkávají po třiceti letech odloučení. Jejich vztah byl náhle přerušen Samuelovým zmizením, které bylo opředeno tajemstvím. Po dlouhé době se pár znovu setkává, tentokráte ale s hromadou otázek: co se stalo se Samuelem? Jak se během let odvíjely životní osudy obou hrdinů? A hlavně - cítí i nadále lásku, kterou sdíleli před lety?
Nápad se mi celkem líbil, zklamaná jsem však byla z jeho zpracování. Autorka je sice mladá a jedná se o její prvotinu, i tak mi ale v knize chybělo vysvětlení spousty zásadních věcí (nechci spoilerovat, pokud jste knihu četli, můžeme si o nich napsat). Některé věci pak byly vyloženě nesmyslné - třeba adopce chlapce z ulice svobodným nezaměstnaným mužem apod. - pardon, ale tohle by přece nemohlo projít.
Vadila mi také stylistika - neustále se opakující slovní spojení.
Knihu jsem ohodnotila 2/5 - dvě hvězdičky si autorka zaslouží za to, že dala dohromady zajímavý příběh, který si navíc vydala samonákladem. Má to ale spoustu nedostatků, více hvězd proto dát nemohu.
Brzy se pustím do pokračování trilogie, uvidíme tedy, jak se autorčiny spisovatelské dovednosti posunuly.
.. Do setkání zbývalo pět hodin ..
Po shlédnutí vcelku kladných recenzí jsem si knihu vypůjčila a dala se do čtení. Styl kterým je kniha napsaná mě nenadchnul. Prapodivné odstavce a skoro žádná přímá řeč. Krátké kapitoly byly super, rychleji se díky nim četlo. Ze začátku se mi nezamlouvalo, jak se přeskakuje z roků a ještě k tomu se jmény.
Příběh byl pro mě velmi slabý. Mnoho zvláštních nerealistických situací. Vše bylo tak jednoduše a snadno vyřešeno. Chyběla mi hloubka v ději. V knize jsem často vnímala, jak se autorka dotýká aktuálních problémů v systému, lidských předsudků i rasismu. Bohužel s nevyužitým potenciálem příběhu.
Další díly nemám v plánu číst. Jsem ráda, že kniha měla jen něco málo přes 200 stran a tím jsem byla schopna dočíst celou knihu vcelku rychle.
Reklama na tuhle knihu na mě pořád vykukovala, tak jsem si ji koupila. Vím, že jde o prvotinu a knihu vydanou vlastním nákladem, což je obdivuhodné, ale zde můj obdiv asi končí. Stylistická úroveň mi připadala místy vyloženě děsná. Příběh asi má být brán jako pohádka, protože nereálnost, naivita a neznalost, jak věci reálně fungují z toho čiší tolik, že mě to spíš rozčilovalo, než abych si u knihy odpočinula. Samuel dobře investuje, pak už nemusí pracovat, jako osamělý muž v pohodě adoptuje děti, s kterými nejsou žádné problémy, je prohlášen za mrtvého, ale dopady to asi žádné nemělo, adopce dítěte z ulice, které si rovnou vzal domů a papíry k němu vyřídil za pár měsíců. Patricie má podobně bezzádrhelový život. Dorazily mě drobnosti jako záměna slova obdivuhodný versus obdivný pohled.
Knihu Hodinky si jistě oblíbí každý, kdo má rád značnou dávku romantiky. Autorka nám přináší emocionálně poutavý příběh, který se prolíná mezi minulostí a budoucností dvou hlavních hrdinů. I přestože se román občas může zdát naivní, dokáže vás vtáhnout do děje a zanechává chuť pro pokračování. Přidávám hvězdičku i za to, že si mladá spisovatelka vydala knihu sama. Těším se na to, co přinesou další díly.
Nepravděpodobné, naivní. Nevěřila jsem tomu, že dočtu. Nakonec jsem ráda, že jsem to nevzdala a dočetla. Asi opravdu někdy potřebuju trochu vypnout a zklidnit a to tahle kniha splnila. Během třiceti let, kdy žili jeden bez druheho, neměli skoro žádné starosti, byli finančne zajištěni, cestovali po světě. Někdy pracovně, někdy soukromě. Přes všechny mé výhrady a úsměvy nad tím jaký život Patricie a Samuel žijí, nahlédnu do dalšího dílu. Jsem prostě zvědavá. Přijdou nebo nepřijdou nějaké problémy, které v normálním životě lidé řeší?
Knihu jsem přečetla za dva dny, bavila mě. Po přečtení jsem se hned vrhla na druhý díl série, protože mi opravdu nedalo spát, jak vlastně příběh hlavních postav pokračoval.
Obdivuji mladou autorku, že se pustila do napsání knihy a navíc ji sama vydala. Na příběh jsem byla hodně zvědavá, ale bohužel mě nezaujal tolik, jako se objevuje ve většině nadšených komentářů. Moc mi nevyhovoval styl střídání kapitol z pohledů různých postav a hlavně minulosti a budoucnosti. Ani děj mě až tak nezaujal. Přesto držím autorce palce do dalšího tvůrčího psaní a přeji jí hodně úspěchů.
Takové hezké milé pohlazení po duši :-) Mně se kniha líbila a jdu na další díl. Doporučuji! 5*
Knihu jsem si koupila na základě pochvalných recenzí a přišlo velké zklamání. Dočetla jsem, ale do dalších dílů už nejdu.
Kdyby to byla pohádka, tak proč ne. Příběh je naivní, nedomyšlený, nereálný. Působí, že ho napsala dospívající dívka. Je tam i několik gramatických chyb. Dvě hvězdy za čtivost.
Ze začátku na mě kniha a děj působí dost naivně. Postupně jsem se ale přes ten začátek prokousala, a ke konci už jsem hltala kapitoly až do konce. Nakonec, ani nevím jak, mě to dostalo a koupila jsem si další díl :)
Nedočteno, to se nedalo. Nechala jsem se nalákat reklamou, ale tohle bylo jedno velké šlápnutí mimo. Spousta chyb a příběh naivní a neuvěřitelný. Hvězdička spíš za odvahu vydávat si knihy sama, ale přes vydavatele by to aspoň bylo opravené a dostalo redakční péči. Další díly raději ani zkoušet nebudu.
Je to celé naivní a nereálné, tak toto se nikdy takto nemohlo stát. ALE !!
Člověk má v životě období, kdy si potřebuje přečíst takovou knihu, kde je všechno milé, hezké, všichni hrdinové jsou pozitivní, mají ušlechtilé vlastnosti a konají dobro. Takové období mám a četlo se mi krásně, odpočinutí od všeho nepěkného kolem nás.
Kniha je navíc moc krásná na pohled, poslána s podpisem autorky a krásnou záložkou a to je vše, co v době, kdy řešíme problémy všeho druhu, potřebujeme a často chybí.
Autorka je mladá a určitě má potenciál tvořit a moc jí držím palce.
Island pro ženy vzpomínky rodinné vztahy romantika ztráta paměti, amnézie ztráta blízkých
Kniha Hodinky je bezesporu tím nejlepším počinem na poli samonákladem vydaných knižních projektů, jaký jsem měla tu možnost číst. U takových knih totiž jen málokdy narazíte na skutečně kvalitní provedení, a to jak obsahově, tak redakčně či graficky. Ta knížka je opravdu nádherná - má krásnou obálku i vymazlené zpracování, na kterém je znát, že byl odvedený opravdu velký kus práce.
Samotný příběh je neskutečně milou prvotinou, která pohladí po duši a rozněžní srdíčko. Strávila jsem s ní pár moc příjemných večerů a bavilo mě poznávat hlavní hrdiny, jejich životy, vzájemné propojení a hlavně také vedlejší linky Samuelových dětí. Nutno zmínit, že ten příběh je do jisté míry opravdu nereálný, což způsobuje absence detailů, které by vyprávění dodaly na autentičnosti, ale pokud berete knihu čistě jako umělecké dílo a ne realitu, vlastně to není na škodu. První polovina knihy mě nesmírně vtáhla a prakticky jsem se od ní nedokázala odtrhnout, pak ale děj trošku zpomalil a já se dokázala znovu skutečně začíst až na konci. To však jen posílilo mou chuť pustit se do druhého dílu, abych našla odpovědi na spoustu nezodpovězených otázek. Už se nemůžu dočkat! :)