Holčička, která milovala hřbitovy – a jiné povídky
P. D. James (p)
Šest dosud nevydaných povídek z pera jedné z nejpopulárnějších autorek detektivních příběhů. Nikdo neumí proniknout do hlavy vraha lépe než úžasná P. D. Jamesová. V téhle sbírce se představuje šest jejích povídek, které dosud knižně nevyšly, a hvězda britské detektivky v nich září stejně jasně jako ve svých nejslavnějších románech. V detektivce někdy nejde jenom o totožnost pachatele. Občas bývají mnohem záhadnější motivy činu a způsob jeho provedení. A přestože se obvykle dozvíme neblahý osud jak oběti, tak vraha, co ta hrstka mazaných zabijáků, kterým se podaří naplánovat a provést dokonalý zločin? Co ti, kteří se nedostanou před soud, ačkoli byli odhaleni? A co ti, kteří se stanou svědky vraždy nebo odhalí zločince, ale rozhodnou se ponechat si tu informaci pro sebe? To jsou některé ze záhad, do nichž se ponoříme v těchto šesti příbězích, jež nás zavádějí do myšlení, vzpomínek, citových pohnutek, ospravedlňování, snů a tužeb stojících za vražednými příčinami a následky.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2018 , MottoOriginální název:
Sleep No More: Six Murderous Tales, 2017
Poutavě napsané povídky a co mě zaráží, že autorka své nápady "nepřekovala" v knihy. Slovy podnikatele, mohla by na tom slušně vydělat. Ale podobně se chovají i jiní autoři. Ale to jen tak na okraj.
Náhodou jsem se přihlásila do čtenářského klubu na ČDBD a zrovna jsem měla štěstí, že se společně četli tyto povídky. Byla jsem mile překvapená, všech 6 povídek mě bavilo (1. JOJO, 2. Oběť, 3. Vražda Santa Clause, 4. Holčička, která milovala hřbitovy, 5. Velmi žádoucí rezidence, 6. Narozeniny pana Millcrofta.) Nejvíce se mi líbila 4 holčička a nejmíň Santa Claus. Přečetla jsem je velmi rychle a nikdy by mě nenapadlo, že i povídky u mě budou mít místo. Určitě si brzo zase nějakou přečtu.
Skvělé povídky, ze kterých sálá atmosféra staré dobré Anglie. Výborný literární styl a skvěle popsané zločiny, které mě bavily.
V této knížce mě bavily číst všechny povídky,nebyly pro mě lepší nebo horší,bylo to moc dobré oddychové počteníčko.
Na rozdíl od rozsáhlých detektivních románů se v povídkách P. D. James zaměřuje na zločiny, které se odehrály před mnoha lety a zpětně je postavy rekonstruují. Je zajímavé, jak aktéři příběhů vzpomínají na vraždy s odstupem času (někdy i s odstupem desítek let) a jak se s tajemstvím, které znají (Jojo; Holčička, která milovala hřbitovy; Vražda Santa Clause), vyrovnávají.
Ve Vraždě Santa Clause jsou dva vypravěči (kromě svědka zločinu i postarší policista, který vraždu vyšetřoval na začátku své kariéry).
Autorka dokáže navodit dobovou atmosféru, výstižně charakterizovat postavy. Překvapí i smysl pro (černý) humor (závěrečná povídka Velmi žádoucí rezidence).
Samotným povídkám předchází Předmluva od Petera Kempa.
Povídkové knížky nevyhledávám, ale tahle mě přitáhla svým názvem. První povídka výborná! Další už mě tolik nezaujaly, neměla jsem čas se na čtení soustředit, tak asi proto.
Skvělé detektivní povídky nebo také detektivní povídky trošku jinak. Určitě stojí za přečtení!
Ma oblibena autorka. Jsem rada, ze se mi dostalo do rukou neco, co jsem jeste necetla. I kdyz treba Plany a touhy muzu cist porad dokola.
Paráda, zatím první přečtená kniha, pár zfilmovaných detektivek jsem viděla. Určitě toí není poslední knížka autorky, kterou jsem "zhltla".
Napětí, kvalita a umění, před kterým je třeba se poklonit. Je vidět, že autorka opravdu umí!
Výborné detektivní povídky. Ač je moc nečtu, tak si od této autorky určitě nějaké ještě přečtu.
Povídky příliš nečtu, ale tyto od mojí tak oblíbené autorky jsem si přeci nemohl nechat ujít. A zklamán jsem samozřejmě nebyl - všechny tyto minidílka z oboru dokonalé vraždy byly opravdu výborné - čtivé, trochu ironické a se zajímavým závěrem.
Kratičký soubor několika povídek mnohé napoví o stylu, jakým autorka psala, to pro čtenáře, kteří od ní nic nečetli. A pro ty, kteří přečetli některé knihy - je milou vzpomínkou na autorku.
anglická literatura detektivní a krimi povídky
Část díla
1986 | Třikrát Adam Dalgliesh |
1991 | Pachuť smrti |
1992 | Černá věž |
2013 | Smrt přichází do Pemberley |
2009 | Soukromá pacientka |
Kniha mě bavila. Některé povídky byli maličko horší - třeba Vrazda Santa Clause, ale zase Narozeniny pana Millcofta se mi líbila moc...