Cestujem sama
Samuel Bjørk (p)
Holger Munch a Mia Krügerová série
Brilantný nórsky triler, ktorý vyvolal hotovú senzáciu. Počas prechádzky sa mužovi z ničoho nič vytrhne pes a zmizne medzi stromami. Muž sa za ním rozbehne do hlbokého lesa a tam sa mu naskytne otrasný pohľad. Na strome visí obesené dievčatko, odeté ako bábika. Na chrbte má školskú aktovku a okolo krku priviazanú tabuľku s nápisom Cestujem sama. Prípadu sa ujme policajný vyšetrovateľ Holger Munch a veľmi rýchlo pochopí, že bude potrebovať pomoc bývalej kolegyne Mie Krügerovej. Len ona dokáže spozorovať stopy, ktoré všetkým naokolo unikajú. Lenže Mia, kedysi energická a plná života, má vážne psychické problémy. Holger Munch sa ju rozhodne vyhľadať a presvedčiť, aby mu pomohla s vyšetrovaním. Ani jeden z nich však ešte netuší, že tento prípad sa rýchlo zmení na najhoršiu nočnú moru.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Mrazivé a napínavé čtení. Baví mě, když je kniha rozdělená do kapitol a v každé z nich se střídá děj z pohledu jiných osob - zvyšuje to napětí. Nakonec do sebe všechny dílky skládačky zapadnou - a v této knize zapadly velmi zdařile.
Moc jsem si to užila, na rozdíl od Nesba. Napínavé jak kšandy až do konce, ale žádné brutality, řezání, já na to moc nemám žaludek, takže tento styl mi naprosto vyhovoval. I když se prolínají situace (jedna kapitola očima pachatele, jedna očima policie atd.), má v tom čtenář pořádek a neztrácí se.Tím nechci shazovat Nesba, jen to nemůžu číst :-)
Tak konečne po dlhšej dobe výborne napísaná detektívka, žiadna povrchná komerčno konzumná zlátanina bez hlavy a päty, so slušnou psychológiou hlavných postáv. Skvele sa to čítalo.
Mám za sebou mnoho knih se severskou tématikou, proto mi kniha nepřinesla v celku nic nového. Přesto se domnívám, že by byla škoda, aby si ji čtenáři nevzali do rukou, protože dokázala prostřednictvím svých hrdinů nadchnout příběhem, který vyústil v dramatický konec. Hlavní vyšetřující jsou nám znovu blízký svou normalitou, ale také způsobem žití, které vede až na okraj jejich schopností. Do toho přichází případ s dívkami, které se někdo rozhodl poslat do nebe...kruté, ale zároveň skvěle vystavené!
Skvělá detektivka s temnou atmosférou. V postavách se člověk snadno orientuje, vše logicky navazuje a dává to smysl. A co pro mě dělá knihu ještě hezčí je to, že jsem to opravdu neprokoukla. Ano, člověk si chvílemi myslí, že je chytrý, ale pak mu dojde, že jen přebral to, co se autor rozhodl v tu chvíli pustit.
Poslouchala jsem jako audioknihu. Petra Špalková byla úžasná.
Samuel Bjork rovněž. Výborná detektivka s temnou atmosférou a několika vypravěčskými polohami.
Tento román byl mým prvním setkáním se severským krimi a asi jsem měla při výběru šťastnou ruku, protože toto setkání bylo velmi příjemné. Čtení knihy jsem si velmi užila, kniha mne také mj. navnadila k tomu, abych ve čtení severského krimi pokračovala i nadále.
Velmi mi sedl styl psaní - jde o syrové, strohé, skoro až bezosobní vyprávění - chladné, takřka mrazivé. Atmosféra knihy je neutěšená, stísněná, negativně laděná, spíše temná. Ani samotné postavy nejsou příliš pozitivní a optimistické, a to včetně hlavních vyšetřovatelů. Ale já si tento způsob vyprávění užila, autor ho ovládá na vysoké úrovni a moji pozornost rozhodně zaujal. Právě ten způsob psaní dělá knihu tak zajímavou, jakou právě je.
Knihu jsem si moc užila a doporučuji.
Vše podstatné už bylo asi napsáno. Má to spád, nebylo to špatné ale na zadek mne to neusadilo. Severské krimi není vyloženě můj šálek čaje. I tak to ale mohu s klidem doporučit každému, kdo má zájem o solidní thriller.
Jedna z prvních severských krimi, které jsem četl. A protože byla dobrá, rád si přečtu další od tohoto autora.
Četba knihy byla zvlaštním zážitkem. Každou novou kapitolou jsem dostávala do sebe další díl puzzle, který krásně zapad. Některá přirovnání a věrné obraty byly velmi procítěné. Na druhou stranu každý ten díl skládačky byla jen výplň. K vyšetřování nic neříkající modrá obloha. Konec byl trochu ukvapený. Nicméně ta lehkost a hloubka celého textu v tak zvráceném tématu je úchvatná. Chápu proč severské krimi je pojem sám o sobě. Tohle se musí prožit :)!
Četlo se mi dobře a hlavní postavy mi byly dost sympatické. Na konec některé dějové linky zůstaly otevřené a nedokončené - ale jestli je plánovaná série, tak je to pochopitelné.
Celé se četlo dobře, hlavní postavy z vyšetřovacího týmu byly zajímavé, příběh si tak do poloviny držel docela napětí a příjemnou atmosféru. Od druhé půlky šla atmosféra ale dost dolů a konec mi přišel odfláknutý úplně. Ale chápu, že když je v plánu celá série, nezlikviduje si autor hlavní postavy hned v prvním dílu. Stejně tak nebyly objasněny všechny souvislosti v dějových linkách.
Solidní průměr.
Tak tohle je jedna z knih, která mě vtahla hned na začátku.
Dobře se to cetlo, ve všem jsem se orientovala, i když občas autor přeskakoval z místa na místo. Moje sympatie maji oba hlavní hrdinové. Závěr super, jediné co mi moc nezapadlo do děje, byly části se sektou. Možné je, že vysvětlení bude v dalsim díle
Poslouchala jsem audioknihu, která je velmi dobře namluvená Petrou Špalkovou. Co se příběhu týče, tak mi přišlo, že ne vše bylo dotažené do konce a bylo tam příliš mnoho slepých uliček. Je to jedna z mála detektivek, kde jsem už od poloviny věděla, kdo je vrah...
Chvilku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, měla jsem pocit, že je v knize až moc postav a měla jsem obavy, že se v tom budu plácat. Ale nakonec byla kniha skvělá, překvapivá a šokující. Skvělé literární dílo.
Kniha mi přišla napínavá, poutavá, s postavami slibujícími zajímavé situace a gradování lidských příběhů.
Celkově trochu slabší, než jiní severští autoři, které jsem četla, ale rozhodně stojí za za čas, který jsem jí věnovala.
norská literatura náboženský fanatismus severské krimi norské detektivky únosy dětí Oslo (Norsko)Autorovy další knížky
2015 | V lese visí anděl |
2016 | Sova |
2019 | Clona |
2022 | Vlk |
2023 | Ostrov |
skvela kniha. za deň prečitana......