Cestujem sama
Samuel Bjørk (p)
Holger Munch a Mia Krügerová série
Brilantný nórsky triler, ktorý vyvolal hotovú senzáciu. Počas prechádzky sa mužovi z ničoho nič vytrhne pes a zmizne medzi stromami. Muž sa za ním rozbehne do hlbokého lesa a tam sa mu naskytne otrasný pohľad. Na strome visí obesené dievčatko, odeté ako bábika. Na chrbte má školskú aktovku a okolo krku priviazanú tabuľku s nápisom Cestujem sama. Prípadu sa ujme policajný vyšetrovateľ Holger Munch a veľmi rýchlo pochopí, že bude potrebovať pomoc bývalej kolegyne Mie Krügerovej. Len ona dokáže spozorovať stopy, ktoré všetkým naokolo unikajú. Lenže Mia, kedysi energická a plná života, má vážne psychické problémy. Holger Munch sa ju rozhodne vyhľadať a presvedčiť, aby mu pomohla s vyšetrovaním. Ani jeden z nich však ešte netuší, že tento prípad sa rýchlo zmení na najhoršiu nočnú moru.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Úžasná kniha, vřele doporučuji. Sympatické postavy, napínavý děj a dobře vymyšlený příběh. Za mě plný počet bodů.
Velmi dobře napsaná kniha, která zvedla laťku vybraných, nepřečtených knih trochu nahoru. Děj napínavý až do samého konce.
Veľmi čtivá krimi s predvídateľným dejom. No myslím, že autorovi sa táto skutočnosť dá prepáčiť. V prípade pokračovania série, určite kniha nebude chýbať v mojej knihovničke.
Není detektivka jako detektivka a tohle bylo vážně dobré! řekla bych - kvalitní dobře sestavená detektivka, čtivá, uvěřitelná se sympatickými postavami vyšetřovatelů, malinko mi to připomínalo Stiega Larssona a jeho Milénium, asi hlavně postavou Mii Krugerové. Určitě doporučuju a číhám na další díl :-) Skvělá oddechovka!
Na prvotinu to bylo dobře zpracované. Na můj vkus na to, jak byla kniha místy rozvláčněná byl konec useknutý. Taky motiv takový zvláštní. Ale četlo se to dobře.
Velice napínavé, hodně čtivé... nemohla jsem se odtrhnout a přečetla jsem na jeden nádech :-)))
Napínavá, výborně napsaná, čtivá kniha... Jen ten konec, zbytečně strohý a náhlý mě poněkud zklamal... 4 hvězdy
Tak tohle je bomba! Nejlepší kniha za poslední rok - minimálně!
Psychologicky skvěle vypracovaná, vykreslení profilu postav hluboce výstižné, autor se orientuje velmi dobře v psychiatrii.
Za mě nominace na knihu roku 2015!
Tak tohle mě dostalo! Po dlouhé době kniha která mě opravdu bavila. Vůbec nelituju že jsem si ji v knihovně zarezervovala. Rozhodně stála za to. Pro mě vážně lepší než opěvovaný Jo Nesbo. Nic proti jeho fanouškům, ale beru to podle svého osobního názoru. Vykreslení postav naprosto úžasné. Příběh je smutný vzledem k tomu že o život přišly malé holčičky, ale jinak je kniha perfektně napsaná. A motiv činu!? I v normálním životě se najdou vyšinuté osoby kterým to v hlavě přeskočí a začnou páchat zvěrstva. V knize je to jako když skládáte puzzle. Několikrát uděláte špatný pokus než se vám podaří vše sestavit tak aby vše do sebe zapadalo. Kniha se četla velmi dobře a byla něco jako droga - museli jste číst pořád dál a dál až k samému konci bez toho aniž byste dělali přestávky. Rozhodně doporučuju!!
Kromě severských spisovatelů se autor inspiroval zřejmě také Cimrmanem, když se celou knihou střídají dva prvky: prvek očekávání a prvek zklamání. Zatímco první část knihy Vás parádně navnadí, po přečtení nezbývá než zakroutit hlavou. Nepochopitelný motiv, nepochopitelné myšlenkové pochody a nakonec spousta nepochopených odboček. K tomu minimum napětí ani žádné vyšetření (pachatel se musel odkopat sám).. Za mě zklamání. Více na http://www.art9.cz/recenze-v-lese-visi-andel/
Jedna z těch lepších detektivek, začátek sice zdlouhavější, konec knihy na můj vkus příliš rychle utnutý - trochu jako když si chlap hned po aktu oblíkne kalhoty a bez pozdravení odejde :)):))
V celku dobrá detektivka, jediné,co mi vadilo, bylo spousta nevysvětlených míst. Kdo četl, tak určitě ví o čem píši. Nechci být konkrétní, abych nespoilovala.
Zpočátku chytlavé, později jsem se v ději trošku ztrácela. Je to hodně čtivá kniha, bohužel ale v druhé polovině na můj vkus příliš pekombinovaný děj.
norská literatura náboženský fanatismus severské krimi norské detektivky únosy dětí Oslo (Norsko)Autorovy další knížky
2015 | V lese visí anděl |
2016 | Sova |
2019 | Clona |
2022 | Vlk |
2023 | Ostrov |
Velmi čtivá kniha, což je asi její největší předností. V rámci severské krimy pak pokulhává v příběhu, který je rozhodně zajímavý, ale ne tak plný zvratů jak mnohdy v tomto žánru bývá a má větší množství trhlin. Třeba když byla Malin Stoltzová zahlédnuta u zmizení 3. a 4. dívky, přičemž v závěru knihy nic o dívkách nevěděla. Nebo jak se hlavni pachatelka dopátrala skrytých bytů apod. Každopádně na prvotinu dobré, čte se to příjemně, ma to spád a nestáčí se zbytečně od zápletky, což je ale zároveň nevýhodou, protože příběh pak působí moc "přímě"