V lese visí anděl
Samuel Bjørk (p)
Holger Munch a Mia Krügerová série
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Moc jsem se na knížku těšila, protože jsem jako první četla Sovu, která byla skvělá. Bohužel, tohle mě trochu zklamalo. Zdlouhavý začátek, děj se pořádně rozjel až tak v polovině knihy. Druhá polovina knihy už byla svižná, čtivá.
Pěkná, čtivá detektivka. Zaujala mě hned od začátku až do konce, dobře se mi četla. Mělo to pointu, spád a rozuzlení. Jsem spokojená. A jdu na další díl Sova.
Dejte na jakykoliv brak nalepku “severska detektivka” a lidi vam urvou ruce. Uz na to zacinam byt alergicka. Dve hvezdy za formu, obsah totalni kravina.
Tohle byla další severská detektivka, která se ke mně dostala. A byla jsem spokojená. Autor píše čtivě a případ, který Holger a Mia vyšetřují, je brizantní.
Krásná detektivka, nechala jsem se unášet krásnou výpravou, byl to požitek, nemůžu se dočkat jeho další knížky.
Čekala jsem víc psychologie. Jde o malé holčičky, ale nepíše se o jejich životech a rodinách, spíš jen o vyšetřování a problémech hlavních vyšetřovatelů. Hodně postav, které dostaly třeba jen jednu dvě stránky a víc nic.. nakonec tam bylo tolik informací, že kdyby se to ještě víc rozepsalo, vydalo by to na seriál.
Ale ať nejsem jen negativní.. četlo se to samo! Opravdu jsem od toho nemohla odejít, chodila jsem spát až brzo ráno a ať to bylo jaké bylo, tak mě to zajímalo. A konec překvapil, i když to nebylo dokonalý a na můj vkus to všechno nedostatečně objasnili.
Včera před půlnocí jsem dočetla první díl ze série Holger Munch a Mia Krügerová. Musím říct že po recenzích jsem čekala trochu něco jiného, nebo spíše něco víc. Kniha byla dobrá a zajímavá jen mě neuchvátila natolik abych jí dala pět hvězd. Co se týče postav tak nelíbil se mi tedy asi nikdo - Holger Munch mi byl docela sympatický, ale nezískal si mě a jeho kolegyně Mia už vůbec ne. Zkrachovalá ženská co žere prášky skoro více než dýchá kyslík - no prostě asi kámošky nebudeme :D . Samotný příběh byl dobrý a celkem dobře se mi to i četlo. Celou dobu jsem čekala jak celý případ dopadne a velké plus že to nerozlouskly už někde v půlce, ale opravdu musíte číst až do konce jinak se nic nedozvíte. U některých knih je to jasné hned a prakticky je zbytečné je číst dále, ale tady ne. Ohledně další postavy pastora Simona tak ten mě teda pil krev...ale zapadl on i jeho "sekta" do příběhu skvěle a doplnilo to příběh zase o dalšího cvoka. Co se týče samotného rozuzlení příběhu tak to jsem tedy nečekala ani náhodou. Hodně mě to překvapilo. Celkově je kniha dobrá a určitě se pustím i do dalších dílů a třeba se můj názor na hlavní postavy změní.
Ďábelská historie jak mohou být zneužiti lidé v pečovatelských domech různými náboženským fanatiky a také především o psychicky narušených jedincích motivovaných podivnými představami o posmrtném životě. Na to, že jim, více než dost, v hlavě křáplo, však vymýšlejí takové sofistikované kombinace, že by se za ně nemusely stydět ani ty největší mozky. Pěkně se to čte, ale raději to moc nerozebírat.
Dle recenzí jsem čekala opravdu mnohem mnohem víc..námět i začátek vypadal slibně, ale průběh byl nezáživný a konec byl propadák...Spoustu nevysvětlených věcí...jsem docela zklamaná..další díly si nepřečtu..
Jedna z nejlepších knih co jsem četla.Sedlo mi úplně všechno.Styl psaní,postavy,zápletka..super.
Už delší dobu mě udivují hodnocení severských detektivek tady v databázi. Jakmile jde o severskou krimi, tak vše musí mít automaticky nad 80 %.
Už si začínám zoufat...
Např právě tato detektivka.
Příběh, děj, styl vyprávění velmi slabý.
S hlavními hrdiny se jen těžko člověk ztotožní. Jejich chování je až zarážející.
POZOR SPOILER:
To se opravdu ta detektivka diví, že je její kolega "už" v 9 hodin ráno v práci?? Když vyšetřují tak hrůzný případ vražd dětí?
A proč je tam dalších tisíc detektivů, kteří v podstatě nic moc nedělají a jakákoli snaha o představení jejich postav je úplně o ničem..Dějová linie s tou církví je taky zbytečná (nebo prostě ne dostatečně zajímavě napsaná).
Dlouho mě tak moc žádná detektivka nezklamala. Prosím, pokud budete mít tip na opravdu dobrou severskou detektivku, budu ráda, když mi nějakou doporučíte. Těším se na případné tipy do zpráv.
Tyhle braky s hodnocením 85 % jsou šílenost....
Kniha se četla moc dobře, byla napínavá. Trochu k neuvěření, že Mia zvládnula své stavy sama bez pomoci a pachatel celouknihu bezvadně uniká a nedělá chyby a nakonec je "dopaden" malou holkou, ale v dnešní době amerických filmů už se nedivím ničemu. Kapitoly jsou napínavé, nutí vás to číst další a další.
Další skvělý skandinávský spisovatel detektivek. Knihu jsem vzal do ruky a během tří dnů prakticky neodložil. Samuel rozhodně věděl, jak udržet čtenáře v napětí. Velmi povedený úvod do série. :)
Rozhodně jsem si oblíbil Holgera. Úplně jiný vyšetřoval, než například Harry Hole a to je rozhodně dobře, že se pořád nesetkáváme se stejným typem kriminalisty. Roli Harryho zde obstarala spíše Mia, která prožívala velmi těžké životní chvíle potlačované prášky a alkoholem.
Líbily se mi krátké kapitoly a prolínání příběhu. Chvíli jsme mohli sledovat Muncha a během pár stránek jsme zase byli s Miou na ostrově - tohle rozhodně oceňuji. Dodalo to knížce na spádu a na napětí. Dobrá práce!
Prostě parádní postavy (navzdory tomu, že někdy bylo náročné se zorientovat ve jménech - zvláště, když si autor tak oblíbí písmeno M: Mia, Marion, Miriam, Margaret, Malin, Marianne, …), parádně promyšlený děj, parádní zápletka a parádní rozuzlení, ale...
(!!MOŽNÝ SPOILER!!)
...ten konec jsem si představoval ještě o level výše, zbytečně moc uspěchaný. Celý příběh byl dosti uvěřitelný, ale ten závěr? Ano, chápu, že chceme mít happyend, ale že by byla 6ti letá holka tak úžasná a vrah udělal nakonec tak obrovskou chybu, když byl prakticky celou dobu neomylný?
...a Mia? Snad nesmrtelná. :D Aby zvládla takový tlak po všem, co zažila na Hitře? A přežít ten závěr? No těžko říci...
Každopádně jsem se ani stránku nenudil, rozhodně výborná detektivka. A rozhodně brzo a velmi rád budu číst pokračování.
4,5 hvězdy bych dal, ale zaokrouhlím zde níže. :)
Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy. Název mě zaujal, autora neznám.
Ovlivnilo mě i hodnocení.
Jenže...
Pozor, spoiler!
Kniha mi smrdí amatérismem, snaží se napodobovat slavnější autory, jenže Bjorkovi to moc nejde.
Začátek knihy jedna velká nuda.
Mnoho chaotickych dějových linek s kopcem nezapamatovatelných jmen.
Opakování textů během celé knihy.
Nejsilnější alergie na *pojď Mio, pojď *.
Neskutečně trapný motiv, trapné vypátrání pachatele a ještě trapnější závěr.
Nic, co by mě drželo v napětí nebo šokovalo či překvapilo.
Žvanění s pachatelem, který se najednou chová jako dement, byť předtím byl kultivovaným občanem, je už z oblasti parodie.
Večeře a výlet výtahem už nechám raději bez komentáře.
Hlavní hrdince nevěřím, že by cokoli zvládla po tom, jak vegetila na ostrově. A už vůbec ne, že by ve svém psychickém stavu změnila svůj původní záměr kvůli nějakému *případu*. A už vůbec nevěřím, že by se jen tak sama vrátila do běžného života.
Autor si mohl kvůli věrohodnosti nastudovat tuto problematiku nebo se poradit s odborníky.
Zřejmě to neudělal a tím u mě klesl na pisálka červené knihovny.
Děkuji, ale další jeho knihy si odpustím.
norská literatura náboženský fanatismus severská krimi norské detektivky únosy dětí Oslo (Norsko)
Moje první kniha po dlouhé době kdy jsem v práci četl jen emaily a jiné věci. Kniha mi byla doporučena a já se do ní tak začetl, že jsem nemohl odtrhnout oči.
Jsem rád, že jsem knihu četl. Příběh byl napínavý a po úvodním seznámení s detektivem Munchem a Miou jsem se s nimi tolik sžil, že bych jim nejraději sám pomáhal ve vyšetřování.
Velice pěkná kniha, dobré čtení.