V lese visí anděl
Samuel Bjørk (p)
Holger Munch a Mia Krügerová série
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Anotácia a iné recenzie tu už sú, tak len v krátkosti.
Dva dni chodím do roboty po tak dlhej dobe, čo som bola doma s chorými deťmi a veru, každý večer, čo večer, akonáhle sú už baby v postieľkach, zaspím na gauči. Len na hodinku, hoďku a pol. A potom si do polnoci čítam. Nenormálna únava ma zmáha.
Ale.
Malo to svoj zmysel, pretože som takto po večeroch dočítala fúto fajn detektívku. Zámerne nepíšem skvelú, lebo ako podotkol môj drahý, že či som si vedomá, že ich aj ja prečítaním vlastne vraždím, tak že v knižnej realite tie dievčatká prečítaním vždy a zase zomrú. Ako toto mi rozprávať pred spaním nik nemusí, viem, kde je realita, ale nejako mi to ostalo v podvedomí.
Vyšetrovací tím fajn, každý si samozrejme nosí svoje traumy. Jasné, že nik nechce čítať o detektívoch, čo nemajú problém s alkoholom/liekmi/drogami/príbuznými a netrpia prízrakmi minulosti/rozvodu/nevyriešených prípadov (nehodiace sa škrtnite).
Čo sa mi však extra páčilo, bol aj jeden bočný motív (áno, ten kresťanský kult) a celkom v závere som sa riadne bavila, ako to všetko vypálilo. Veľké plus je aj v tom, že deti nik brutálne netýral a neznásilňoval. Ale detektívka je fakt dobrá, vraha som neuhádla!
Pokračovanie si určite prečítam a tento prvý diel zo série odporúčam.
Jako nebylo to špatné, ale zřejmě díky perfektním referencím jsem od toho čekala možná trochu více. Čekala jsem, že se to v závěru ještě nějak zvrtne, ale asi důsledek toho, že jsem si přečetla pár recenzí před samotnou četbou, takže to už dělat nebudu:-)
Do prdele! Tak nevím, jestli to, že jsem si rozečtenou knihu doposlouchala jako audio byla chyba a sebrala jsem si tím zážitek z četby. Když jsem četla moc mě to bavilo, ale vyprávění Petry Špalkové mě uspávalo a když jsem se chtěla na příběh soustředit myšlenky mi utíkaly všude možně. Audioknihy radši už zkoušet nebudu. Příběh byl zajímavý a do prdele bylo skoro všude.
Kniha se mi moc líbila. Nejdřív jsem ji začala poslouchat jako audioknihu, kde byla skvěle namluvená Petrou Špalkovou. Poté jsem však dostala tištěnou verzi, a celé jsem to zakončila verzí ve čtečce, protože jsem letěla na dovolenou :)
Děj byl zajímavý a místy děsivý. Nicméně jsem měla dojem, že jsem podobnou zápletku už někde četla.
Holger Munch občas působil jako nerudný "dědek", nicméně se také projevila jeho lidská stránka a strach o rodinu. Mie se nedá vytknout nic. Ta se mi líbila nejvíce.
Těším se na Sovu.
Dobrá detektivka, ale nepatrí do tých mojich top. Úplne súhlasím s brabofka. Autor rozvíja celú knihu viac línii a nakoniec na pár stranách rozuzlenie bez bližšieho vysvetľovania.
Nevím zda to nazvat štěstím nebo smůlou. Ale asi jsem ráda že jsem Sovu četla dříve než Anděla. Tato kniha, první v sérii, ukazuje, že autor stále ještě neví jak přesně přistoupit k příběhu. Má to spád, má to děj, napětí, je to fakt super příběh, i krásně se čte. Jen ten konec. Najednou mi přišlo jako by se autor lekl, že popsal tolik stran a snažil se to zkrátit. Nebudu zde popisovat děj, který je podle mého hodně ořezaný (abych neprozradila pointu a vraha), ale pořád jsem čekala souvislosti, vysvětlení, uzavření toho všeho a nic. Nebo je možné že by zrovna to mé vydání nemělo nějaké stránky??? Každopádně 4* za příběh jako takový.
Hodně dobrá detektivka, které nechybí spád, a ani rychlé tempo vyprávění, a ve které se nenajdou žádná hluchá místa. Příběh má logickou posloupnost, všechno (i to, co se zdá po nějakou dobu nejasné nebo zamotané) je nakonec vysvětleno. Není to ani tak ponuré, jak by se mohlo podle anotace zdát, ale detektivka je přesto svým dějem a tematikou znepokojivá. Co tedy dodat? Další knihy autora se už nemohu dočkat ;-).
Tak tohle bylo fakt super! Čtivé od začátku do konce, přesně tak, jak má detektivka být. Za mě pět hvězd a jsem zvědavá na Sovu.
Kniha mne velmi příjemně překvapila. Má ten správný "spád" - do jednotlivých vedlejších epizod jsem se nezamotala, nejsou tam žádné zbytečné postavy ani děje navíc, přesto je to celé velmi čtivé :-)
Od této knihy jsem se nemohla odtrhnout a když jsem ji dočetla, vyhlížela další...dočkala jsem se rychle, Sova, která následovala, byla stejně výborná!
Kniha byla dost čtivá, prostředí bylo tajemné a hlavní postavy skvěle napsané.
Přesto mi tam něco chybělo. Možná více krve nebo akčnějšího spádu (zdravím Nesba).
Každopádně to byla dobrá detektivka a těším se na další díl od autora.
Styl autora mi seděl, v dějí pár nelogičností, které mi ale ve finále ani tak nevadily. Celkově to bylo prostě povedené, napínavé a překvapivé :)
Ne, že by to bylo špatný, to vůbec. Nápad se mi líbil, působilo to na mě tak nějak tajemně.
Možný spoilery, kdo nečetl, nečtěte.
Jediný co, tak mi jako hlavní postava nepřišel Holger, ale Mia, protože Holger, kromě toho, že měl vnučku, které se příběh týkal, vyšetřování celkem nikam neposunul.
Pak jsem měla problém pokaždé, když jsem knihu odložila, přinutit se k ní vrátit. Nemělo to takový spád a nebylo to tak napínavý, jak jsem čekala, že to bude. Možná to bylo taky těma - někdy docela zbytečnýma - myšlenkovýma pochodama postav.
Ale nakonec jsem ráda, že jsem si to přečetla. Asi si přečtu i Sovu.
Pravdu říct, že ze začátku mi kniha přišla taková nemastná neslaná, ale příběh mě poté vtáhl a z knihy se vyklubala slušná detektivka. Napětí, skládačky, výborná Mia Krügerová a? Pak přišel konec. Pro mě konec trošku zklamáním.
Áno, áno, áno.
Prostrenie, nápad, napínavý príbeh až do konca. Rozličné postavy, ktoré chcete viac skúmať - čo mne sa nestáva. Skvelý krimi príbeh hraničiaci s trilerom :)
Já to teda zhltla za 2 dny, napínavé jak kšandy, mělo to spád, já určitě doporučuji.