V lese visí anděl
Samuel Bjørk (p)
Holger Munch a Mia Krügerová série
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Další z knížek, na které jsem se dlouho těšila, četla jsem ji jedním dechem ale jako u většiny mne zklamal závěr.... všechno najednou chytne spád, vše se děje rychle a už mi pak chybí ta "omáčka" co nás provází celou knihou.... když už autor dohromady splete dva děje, tak by je měl i nějak slušně dokončit.... no, ale třeba je to jen můj pocit..... ale i přesto 5* :)
Dlouho se mi nedařilo natrefit na dobrou detektivku / thriller. Po Synovi od Nesboa, kterého jsem přečetla v prosinci 2016 a dvou knížkách od Tani French v lednu 2017 se mi nic nezdálo dost dobré. Spoustu jsem jich nakousla a odložila. Až Samuel Bjork prolomil kruh. Příběh se točí kolem ztracených a zabitých holčiček, ale neobsahuje nechutné popisy či srdcervoucí scény vražd. Soustředí se spíš na dvojici hlavních detektivů a jejich pátrání. A musím říct, že se tyhle dva charaktery docela povedly. Mia i Holger jsou oba zajímaví průvodci tímhle případem a díky nim mě kniha bavila. Zkrátka po delší době jsem se začetla a jsem ráda. Je to slušný nadprůměr v oblasti severských detektivek.
Wau úžasná detektivka. Vraždy malích holčiček nejsou sice moc hezké ale naštěstí v knice nejsou bodrobně rozebírány. Je to velice napínavé a kniha velmi rychle ubíhá.
Krása. Moje první přečtená detektivka. Poměrně často jsem o "V lese visí anděl" viděla zmínky, což mě navnadilo na její přečtení. A musím říct, že mě Samuel Bjørk navnadil na další knihy tohoto žánru.
Takhle bych si představovala dobrou detektivku. Napětí, tajemno, dokonale promyšlený děj, postupné odkrývání souvislostí, neuvěřitelné odhalení na závěru. Ten moment zjištění a uvědomění si, že to vlastně dává smysl. S různými jmény postav, kterých tu vystupovalo opravdu hodně, jsem problém neměla, pletly se mi však názvy míst - vše mi to přišlo podobné. Prvních cca 50 stran jsem měla problém se začíst, jelikož se tam nedělo nic moc zajímavého. Po váhání, zda nemám knihu odložit, jsem se dočkala konečně té akce a postupného proplétání dějových linií. Téma je pro mě originální a zajímavé. Vraždění šestiletých dívek oběšením v lese, do toho další dějová linie s náboženskou sektou... Mimo jiné se mi líbil kontrast mezi prostředím, kde se děje odehrávaly - klidný a tajemný les, venkov, rušné město.
S každou postavou, i když tu vystoupila jen jednou, si dal Bjørk záležet. Úžasně vykreslil jejich chování, zmínil se i o jejich minulosti pro pochopení jejich jednání. Pořád jsem hádala, jak budou tyto postavy souviset s příběhem, jakou budou plnit úlohu. Úvodní nevinné představení postavy občas přerostlo v nečekaný zvrat na konci kapitoly, které nutilo číst dál a dál. Postavy jsou opravdu uvěřitelné, potýkají se se svou minulostí, která ovlivňuje jejich současné chování. V průběhu knihy se máme možnost seznámit s postavami různých věkových kategorií. Téměř okamžitě jsem si oblíbila Tobiase Iversena pro jeho nesobeckost a schopnosti se obětovat a Gabriela Mørka, asi pro jeho zapálení do práce. Dva hlavní hrdinové, Holger Munch a Mia Krügerová, jsou skvělá detektivní dvojka a perfektně se doplňují. Oba jsou velmi sympatičtí a jejich jednání je uvěřitelné.
A nakonec mi nezbývá než pochválit obálku, jež dokonale vystihuje celou knihu. Knihu můžu jen doporučit, jak pro fanoušky detektivek, tak pro ty, kteří se do nějaké detektivky chtějí pustit. Je to skvělý literární zážitek.
Super knížka, výborné postavy, propracovaný děj. Okamžitě jsem se do této knížky ponořila. Fakt moc moc doporučuji a jdu se vrhnout na další díl.
Napínavé a dobré čtení. Do poslední chvilky jsem nevěděl jak to dopadne. Doporučuji a těším se na další případ.....
Výborné. Kniha plná nečekaných zvratů a dějových linek. Už se těším na další vyšetřování Holgera Muncha a jeho týmu.
Tentokrát jsem to vzala obráceně, poprvé jsem četla Sovu, potom až tuto knihu. Protože mám ráda severské krimi, tak jsem byla spokojená. I když musím říct, že Sova se mi líbila o maličko víc.
Další severská detektivka, která nezklamala. Díky napínavému ději a střídání dějových linek pro mě bylo opravdu těžké knihu (i když jen na nezbytně nutnou dobu) odložit. Na prvotinu velmi slušné! Těším se na Sovu.
Proč se v každé kapitole tolikrát vyskytuje slovo PR*EL???? Že já si nedělala čárky - nebo si ji z nás dělá autor či překladatel?:) A teď vážně. Přemíra vulgarismů mi opravdu v knize vadí. Detektivka by docela dobře odsejpala, kdyby v ní nebyla ona vyjmenovaná slova v různých pádech a navíc mi vadí i vnitřně rozervaná Mia, která mluví jako dlaždič a do toho se ještě nalévá alkoholem. Možná by jí šla práce líp za střízliva. Jinak je to vcelku slušná četba a kdyby se autor/ka vyvaroval/a typického detektivkářského klišé, dopadlo by to jinak. Konec se mi nelíbil ale vůbec, naprosto nedotažený.
Tak tahle kniha mě opravdu stresovala, občas jsem se bála číst dál. Ovšem tohle všechno u dobré detektivky má být. 4*
Kniha se četla velmi svižně, ale konec mi přišel nedotazeny a odflaknuty. Mam pocit, ze tam nebylo vysvětleno, co se stalo s Margaretou??? Proc zemřela?Nebo mi to nějak uniklo?
Parádní kniha! Byla jsem napjatá do poslední chvíle. Poslední kapitoly jsem musela přečíst najednou, jinak by mi to nedalo. Moc se těším na pokračování - SOVA. Doufám, že mě kniha nadchne stejně jako tato. Za mě *****
Moc dobrá četba, nemohl jsem se odtrhnout. Už jsem otevřel Sovu, což je další dílo tohoto norského autora.
Opravdu povedená zápletka !! Dlouho jsem nebyla tak napnutá kdo je pachatel. Nejsou to klasické krvavé jatka, jak jsem zvyklá od těchto autorů, ale aspoň u toho člověk může povečeřet :D Kniha mě pohltila a rovnou jdu číst další knihu tohoto autora.
Nemůžu říct, že by knížka byla přímo špatná. Ale taky nebyla ničím úchvatná a nebo nějak extra zajímavá. Děj mi teda přišel trochu moc překombinovanej a tím asi kazil celej dojem z této knížky. Ale pro někoho, komu stačí málo to třeba může být dobrý počtení.
Z knihy jsem byla velmi zklamaná. Podle hodnocení to vypadalo na skvělou detektivku, ale mě osobně vůbec nenadchla. Zápletka byla dost překombinovaná díky rádoby druhé hlavní linii o sektě v lesích, sebevražedné duševní monology hlavní hrdinky byly zajímavé prvních deset stran, pak už to otravovalo. Nudné a přetažené byly také několikastránkové úvody k postavám, které se průběžně v knize objevovaly. Konec ušel. Ke knize se spíše nevrátím a u druhého dílu se rozmyslím, zdali ho risknu. Asi víc mi sedí klasické britské detektivky, i když z těch severských není špatná série Frederika Bergmanová a Alex Recht.
norská literatura náboženský fanatismus severská krimi norské detektivky únosy dětí Oslo (Norsko)
Po dlouhé době perfektní a tajuplná detektivka, nemůžu se dočkat Sovy!
Autor popisuje každou postavu velmi detailně a věnuje jí klidně jednu celou kapitolu a lépe se tak všechny postavy zapamatují.
Kapitoly jsou krátké a napínavé, určitě doporučuju! :) Jen ten konec byl příliš rychlý a připadalo mi, že se ta sekta v lese nějak rychle zametla pod koberec.