V lese visí anděl
Samuel Bjørk (p)
Holger Munch a Mia Krügerová série
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
Det henger en engel alene i skogen, 2013
Jsem trochu na rozpacích. Kniha nebyla špatná, ale také nebyla tak dobrá, jak se okolo ní nadělá... Chvílemi mi děj přišel takový umělý, naroubovaný, aby to vypadalo... Zkrátka si knížka hraje na něco víc, než je. Autor měl snahu konkurovat profláknutým thrillerům až moc násilně a příběhu to spíš uškodilo. Místy je lepší příliš neřešit a jen zakroutit hlavou.
Koupila jsem si ji úplně náhodou, neplánovaně a o to příjemnější překvapení to bylo! Jedna z nejlepších detektivek za poslední dobu. Sympatické postavy, překvapivé zvraty, nečekaný závěr, žádné zbytečné brutality. Takových detektivek by mohlo vycházet více.
Kniha, ze které mám docela dobrý pocit, ale zároveň vím, že se z ní dalo vytěžit víc. Kromě Mii a jejího dosavadního života je vše načrtnuto jen tak povrchně, hlavní zápletka není moc sofistikovaná a ta berlička spojující postavu X s postavou Y je skoro až směšně vynucená a účelová. Lehce nad průměrem, další knihu od autora si rád přečtu, ale určitě je zde velký prostor pro zlepšení.
Je to napínavé čtení, ale chvílema se v tom člověk trochu ztrácí. Mohu doporučit, ale četla jsem i lepší.
Skvělá knížka, napínavá až do konce. Každou volnou chvilku jsem věnovala čtení a nemohla se dočkat, jak to jen dopadne.... ;) Rozhodně doporučuji.
oregano, súhlasím. čítali sme celkom iste rovnakú knihu.
odfláknuté podstatné veci, roztiahnuté nepodstatné veci, nelogické súvislosti, mimoriadne slabá kniha. škoda času. tvári sa ako supernapínavý krimithriler, má celú kopu primeraných náležitostí, ale to je tak všetko.
Mam pocit, ze som citala inu knihu. Je to zlatanina, kde nic nedrzi pohromade, nedozvieme sa dolezite veci, vsetko je prekombinovane a napisane len na efekt, postavy nesympaticke, motiv nedoveryhodny. Cele zle.
Rýsuje se tady nová výborná severská kriminální série. Autorovi palec nahoru za geniální prolínání příběhů a za to, jak celá skládačka nakonec zapadá velmi pěkně dohromady.
Skvělé čtení. Severské detektivky nevyhledávám, ale tento kousek opravdu stojí za přečtení :)
Knížku jsem si zarezervovala v knihovně na základně dobrého hodnocení zde na Databázi knih. Četla jsem ji s chutí, bylo to napínavé, sympatické postavy vyšetřovacího týmu. Rozuzlení pro mě bylo překvapením a nerada jsem se s knížkou loučila. Sympatické mi bylo, že bylo vyšetřování postaveno na práci týmu a ne jen na hlavních postavách Mie a Holgera. Třeba IT Gabriel byl fajn. Pokud bude další pokračování, určitě si ho přečtu. Ráda knížku doporučuji. Myslím, že milovníky severské krimi tato "andělovská" detektivka nezklame.
Hlavní hrdiny si ihned oblíbíte.
Je tu šéf vyšetřovacího týmu nadváhou trpící, cigarety milující skoropenzista Holger Munch, dále podváhou z alkoholovo- antidepresivní diety poznamenaná Mia Krügerová alias Měsíční paprskek, kdysi skvělá policistka a norská národní hrdinka a plachý 27 letý nováček týmu z řad civilů, ajťák-hacker Gabriel Mørck. Ostatní členové týmu jsou rovněž sympatičtí a doufám, že jejich charakterům snad v příštích dílech bude věnováno trochu více knižního obsahu.
Proti nim stojí vrah šestiletých dívek, oblékaných do panenkovských šatů a ponechaných oběšených v lese s cedulkou "Cestuju sama“ na krku.
No a norská kriminálka je na světě.
Super čtení? Ze záčátku jsem si to myslel,vlastně tak 3/4 knihy.
Co mě potěšilo je to, že jsem netušil, kdo je vrahem. Co mě zklamalo je to, jak bych to také mohl tušit?
SPOILER!!
Vůbec se Mie nedivím, několikrát stěžuje, že má oblbnutý mozek a pomalé myšlení z alkoholu a polykání antidepresiv a že ji to hned nedošlo, ale tohle by asi nedošlo vůbec nikomu, pokud zrovna není profesorem Xavierem připojeným do Cerebra. Nastává rychlé rozuzlení, zpověď vražedkyně a pro mě totálně pitomý a nepochopený motiv ve vztahu k obětem vražd. Celkově jsou pro mne motiv, jednotlivé události související z některými postavami špatně uvěřitelné a nápovědy od vraha hloupé a překomplikované a celkově mi dojem z jinak dobře napsané knihy kazí.
Navíc pokud by autor nezahrnul do závěru náhodu, nikdy by vyšetřovatelé neuspěli. Vrah na jednu stranu perfektní plánovač a na druhou úplný hlupák???
Pak přestože se jedná o vraždy šestiletých dívek, nějak jsem necítil z knihy to mrazivé napětí, které by v žádném pořádném thrilleru nemělo chybět a to ani na z psychicky labilního vraha, ani z vražd. To proto, že tam vraždy nejsou. Resp. není tam nic o tom jak jsou holčičky unášeny, či jen věta o tom, jak jim někdo na obličej přitiskne divně zapáchající hadr. Vůbec si nelibuji v brutalitách a už vůbec ne okolo dětí, ale myslím si že tohle málo by stačilo k tomu atmosféru knihy trochu zahustilo.
SPOILER KONEC!!
Nejsilnější stránkou celé knihy tedy zůstávají hlavní postavy, jejich vykreslení a jejich dobře fungující tým a spolupráce.
Za mne 4 hvězdy. Doufám, že se v příštím díle autor polepší a postaví proti skvělému týmu Holgera Munche obstojného protivníka s opodstatněným, nekrkolomným a klidně úplně jednoduchým motivem, ze kterého se vyšetřovatelé pořádně zapotí a nám čtenářům přeběhne mráz po zádech.
Přečteno jedním dechem. Výtečné, napínavé, originální a uvěřitelné. Těším se na další pokračování!
Na tuhle knihu jsem se pár měsíců nesmírně těšil a konečně na ni přišla řada. Zhodnotím jen pár slovy - zatraceně dobrý debut. Snad si autor nenasadil laťku příliš vysoko a další kniha bude nejméně stejně tak dobrá.
Severské krimi mám rád. Už jsme jich přečetl dost na to, abych věděl, že v Oslu není moc bezpečno. A tamní kriminalisté mají stejně velký problém s místními kriminálníky, jako sami se sebou. První kniha od Samuela Bjørka mě vtom utvrdila.
Knihu V lese visí anděl jsem si vybral díky jejím skvělým recenzím a kladným ohlasům uživatelů zde na databazeknih.cz. Mé očekávání byly tedy velké. A nyní, po přečtení knihy můžu říct, že jsme spokojen. Rozhodně nejsme zklamán.
Od knihy dostanete přesně to co si pod pojmeme severské krimi představíte. Máme zde vyšetřovatele Holgera Muncha a Miu Krügerovou, kteří se perou se svými vlastními démony (nyní v podobě závislosti na jídle a na prášcích) a přitom musí chytit bláznivého vraha malých holčiček. Oba dva hlavní protagonisté mi byli velmi sympatičtí a celou knihu jsme jim fandil. Bohužel mi přišlo, že autor málo vytěžil postavu Holgera. V knize spíše pracuje s charakterem Mii a Holgerova osobnost nedostane tolik prostoru (přitom jeho záliba v matematice a hlavolamech by se dala vytěžit lépe).
Samotný příběh je pro mě velice čtivě napsaný. Druhá dějová linka (kterou zde někteří uživatele berou jako slabé místo knihy) mi vůbec nevadila. Dějové předěly jsou ve správných místech a neodtrhují tak pozornost čtenáře od hlavního příběhu. Naopak spíše umocňují napětí knihy. Na příběhu mi ovšem vadila přílišná osobní rovina, kdy se spoustu věcí náhodně prolíná. Dal bych spíše přednost, odděleným osudům kriminalistů a pachatele. Náhoda hlavní postavy provází téměř na každém kroku, ale to už je součástí těchto knih. I přes nesporné vypravěčské kvality autora, mi konečné vyústění obou příběhových linií přišlo až moc rychlé. Konec zde má podobný spád jako kniha Marťan.
Samuel Bjørk ve své první knize používá osvědčené schéma severských krimi. Které sice nikam neposouvá, ale jako žánrová kniha funguje více než dobře. Čtenáři, kteří chtějí další napínaví příběh z Osla budou spokojení. Ti ostatní, kteří čekali nějakou revoluci budou možná trochu zklamáni. Čekání na autora, který tento žánr inovuje, tak jako to kdysi udělal Jo Nesbo stále pokračuje.
Jedná se o kvalitní debut autora. Knihu doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst napínavou a dobře napsanou krimi . Uděluji 4 hvězdy. Druhou knihu od autora s názvem Sova si rozhodně nenechám ujít.
Zajímavé komentáře: ondrula, adelaska, sioux, Onoff
Paradni detektivka. V polovine bylo celkem jasne kdo za tim vsim stoji a ono to bylo nakonec uplne jinak :)
norská literatura náboženský fanatismus severská krimi norské detektivky únosy dětí Oslo (Norsko)
Upoutala mne na první pohled přebalem, nejsem fanouškem detektivek ale musím říct, že děj je dobře promyšlený a člověk se začte ani neví jak. Moc mě bavila a těším se na další autorův výtvor!