Holky z porcelánu
Jaromíra Kolárová
Příběh skupiny dívek, které pod vedením energické skladnice pracují ve skladu porcelánu a prožívají pracovní trable i tragikomické lásky.
Přidávám se k předešlým příspěvkům. Oddechová knížka na jedno přečtení, kdy si s každou větou připomenu filmové zpracování. Každá z postav má svůj osobní příběh, radosti, starosti a svá přání. Raději prvně knížku přečtu, ale jak už bylo v předešlých příspěvcích napasáno, až na Petra se mi ostatní líbili a při čtení jsem si je připomínala.
Souhlas s Leanne. Je to milý příběh a ano, Petr je v knize o dost sympatičtější. Naopak mě ve filmu víc seděla Helenina slovenština i její představitelka. Kdybych četla jen knihu, asi si ji budu představovat jinak. Potrhlá Dana, svobodná matka Jířa i nevěsta Věrka nevypadávají z obrazu, stejně jako paní Světla i babča Janinka. Prostě milá záležitost.
Milá oddechová knížka. Dialogy jsou prakticky stejné jako ve filmu, ale nevadilo mi to. Některé postavy byly v knížce sympatičtější, třeba kluk Petr.
Text v knihe úplne zodpovedá textom vo filme. Keďže som skôr videla film, ktorý bol skvelý a až po rokoch čítala knihu, kniha ma tak nezaujala. Možno preto, že dialógy z tejto knihy vyznejú zaujímavejšie vo filme, čo sa týka asi vo všeobecnosti komédií ako takých.
Holky z porcelánu je můj oblíbený oddychový film a tak jsem ze zvědavosti sáhla i po knize. Příběh „Světlušek“ se čte dobře a rychle, ale vzhledem k tomu, že film vznikl o dva roky dříve, jde zřejmě jen o přepis scénáře, což je škoda, protože příběhy hlavních protagonistek by mohly jít víc do hloubky a nedržet se striktně toho, co bylo ve filmu. A asi mi chyběly i písničky, které už mám s příběhem spojené.
Milá oddechová knížka o "Světluškách", aneb co vše se může přihodit při předávací inventuře ve skladu s porcelánem :)
Pobavilo, jako vždy.
Když jsem kdysi dááááávno v knihovně vzala tuto knihu poprvé do ruky,nedošla mi slovní hříčka v názvu a myslela jsem si,že to bude příběh o porcelánových panenkách. A vlastně jsem se moc nemýlila..ta kniha je křehká. Jak bych si dnes přála,abych i já byla z porcelánu..
nostalgie :-) naví se mi moc hodila do knižní výzvy 2018, byla totiž poprvé vydaná v roce mého narození :-)
Knížka, při níž si vždy odpočinu. Milé pohlazení pro duši unavenou každodenním stresem. S nadhledem řeší životní problémy hrdinek bez rozdílu věku.
Holky z porcelánu prostě miluji. Není to nic na přemýšlení, ani nic velkolepého. Je to milá oddechovka do víkendového propršeného odpoledne.
Tahle knížka je... taková mile nostalgická. Na to, že vznikla až podle filmu, se čte příjemně, před očima ubíhá celý ten (někomu notoricky známý) děj a tak si jen kladu otázku, jestli dnes ještě vůbec existují takové věci, jako je nesmělé namlouvání, strach "co na to řeknou rodiče" anebo je to už všechno pryč...
zfilmováno první láska pro dívky pro mládež pracovní vztahy pro dospívající mládež (young adult) dívčí romány
1979 | Léto s kovbojem |
1983 | Veronika, prostě Nika |
1976 | Holky z porcelánu |
1986 | Chtěla bych ten strom |
1981 | Cizí děti |
Myslím, že film jsem si užila mnohem více, ale i tak kniha byla příjemná, milá a odpočinková. A rozhodně hezké doplnění pro ty, kteří mají rádi filmovou podobu.