Hora medzi nami
Charles Martin
Strhujúci príbeh o láske a o prežití, v ktorého filmovej adaptácii žiaria svetové hviezdy Idris Elba a Kate Winslet. Prichádza búrka a na letisku v Salt Lake City zrušili lety. Novinárka Ashley sa obáva, že nestihne vlastnú svadbu, a na chirurga Bena čakajú pacienti. Hoci sa vôbec nepoznajú, objednajú si spolu charterový let, aby sa dostali domov skôr. Ich lietadlo však havaruje a oni sa ocitnú uprostred zasnežených hôr bez nádeje na záchranu. Hľadajú k sebe vzťah, prehodnocujú minulosť a v extrémnych podmienkach bojujú o život. Podľahnú zraneniam tela a duše alebo znovu uveria v lásku?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
The Mountain Between Us, 2010
HORA MEZI NÁMI
napsal: Charles Martin
grafická úprava: není uvedeno
nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media a. s.
Praha 4 2017
1. vydání
ISBN 978-80-267-0945-9
Příběh začíná na letišti v Salt Lake City. Bohužel kvůli velké bouři jsou všechny lety zrušeny a dva neznámí lidé, novinářka Aschley Knoxová a neurochirurg Ben Bass se nutně potřebují dostat domů. Aschley kvůli své práci a Ben kvůli svým pacientům. Seznámí se a objednají si soukromé letadlo. Letadlo patří pilotovi Groverovi, který má psa. Vzletěli.
Po nějaké době se však bouře přesunula a Groverovi začalo být nevolno, že ani nedokázal ovládat letadlo. Po chvíli se letadlo zřítilo přímo do velkého pohoří, kde nebyl žádný signál. Všichni přežili, až na Grovera. V tu chvíli začali bojovat a život v obrovské zimě.
Přežívali několik dnů v rozbitém letadle, až se nakonec Aschley se zlomenou nohou rozhodla, že se vydá někam jinam a níž, aby přežili. Ben jí poslechl, a tak se i se psem vydali na dlouhou a nebezpečnou túru.
Trvalo několik dní, než našli vhodné místo pro přežití na nějaké dny. Byla to stará chata. A protože to všechno co spolu Ben s Aschley prožili a zažili se do sebe zamilovali. Ale museli pokračovat dál.
Znovu se táhli sněhovou a mrazivou cestou, ale byli už vyčerpaní. Když najednou Ben zahlédl něco neuvěřitelného. Bylo to...
A to co to bylo a jak celý příběh dopadl, tak to už si musíte přečíst nebo zhlédnout sami.
Hodnocení:
Kniha byla krásně sepsaná a líbila se mi. Příběh vás úplně vtáhne do děje. I film je moc krásný, kde se mi hrozně líbilo, když na začátku Ben řekl ,,Srdce je jenom sval." Ale na konci svůj názor přehodnotil, kdy Aschley mu zopakovala jeho větu a Ben na to ,,Který idiot to řekl."
Tuto knihu jsem si přečetla hlavně proto, že se mi líbil film. Většinou to mívám naopak a většinou musím konstatovat, že je kniha lepší. Je několik výjimek, kdy kniha pro mě nedosahuje filmových kvalit, například Malý velký muž, Limonádový Joe, Hvězdný prach... a Hora mezi námi.
Přitom je kniha opravdu hezká, vtáhne mě do sebe a prožívám a představuji si, jak by to vypadalo, kdybych se do podobné situace dostala – ale film celé téma zpracoval svižněji, nejen putování, ale i romantickou linku. Obě postavy trochu polidští, zreální a také zrovnoprávní, oseká Benovu dokonalost a trápení na únosnou mez.
Takže za mě kniha 4 hvězdy a podívejte se na film.
S touhle knihou jsme dlouho jen tak přešlapovaly na místě a hledaly si k sobě cestu. Přitom “robinsonády” jsem vždycky měla ráda. Jenže zde katastrofa letadla “pouze” vytvořila vhodné kulisy pro rozvíjející se a postupně proplétající dvě dějové linky. Když jsem toto vnitřně přijala, ten pravý tanec mohl začít. Bylo to chytlavé, bylo to citlivé, romantické i dobrodružné, ale pro mě, co se týká příkladných až dokonalých vlastností a chování hlavních postav, nepříliš uvěřitelné. Naprosto uvěřitelná však byla dokonalá interpretace Marka Holého.
P.S. I když… takového romantika bych domů na pár dní rozhodně brala.
Tentokrát si stáhněte i film, povedl se. Četbu doporučuji těm, kterým slouží oči, nádherný čas. Kdo čte, prožije tisíc životů, kdo nečte, jen jeden.
Kniha je napsána skvěle do všech detailů. Bylo to krásné i smutné. Nejradši bych to tam chtěla vidět kvůli tomu výhledu, ale já bych určitě nepřežila!! Benovy flashbacky do minulosti. To mě teda moc nebavilo. Určitě doporučuji přečíst a na film se dívat nemusíte.
Původně jsem chtěla vidět jenom film, ale pak jsem zjstila, že se mi vlastně hodí do výzvy :D, velice čtivý příběh, ne zas tak dramatický, jak by člověk očkával a konec mě určitě dostal.
To bylo strašné a ještě horší, nedoposlouchala jsem! Prvoplánovité. Jasně, potenciál nějaký byl, ale tohle? Těch "náhod" na mě bylo až dost.
Velmi čtivá kniha v zásadě o boji člověka s přírodou. Místy je to sice nepravděpodobné, Benova zpověď pro mě byla trochu nudná, ale celkový dojem z knihy je dobrý.
Hora mezi námi a rozhodně hora mezi mnou a autorem. Chápu, že to měla být fikce, ale čeho je moc... aneb když McGyver schopný z ničeho vyrobit vše ztroskotá se silnou a statečnou Amazonkou. Příliš opakujících se popisů, příliš technických podrobností, na které mi chybí představivost, a to vše v bezbřehé sladkobolnosti, rádoby romantice. Musím si dát na Charlese Martina pozor, vážně se obávám toho, že naše příští setkání bych nemusela přežít.
Tak tohle byla fakt paráda. Nutilo mě to zamýšlet se nad svými limity a i když je příběh smyšlený, obdivovala jsem sílu vůle obou dvou hlavních hrdinů. Věru nevím, jestli bych to prostě nevzdala. Těším se na film, který jsem si šetřila ke shlédnutí až po přečtení knihy.
Čekala jsem, že to bude více survival. Trochu jsem se bála, že tam bude moc romantiky - v přítomném ději ne. Horší byly Benovy flashbacky do minulosti. To mě bohužel vůbec nebavilo. Naštěstí tyto pasáže postupně ubývaly. Už jsem chtěla hodnotit průměrně, ale ten konec to ještě o hvězdičku vytáhl.
Začátek knihy byl na můj vkus kostrbatý. Druhá půlka naopak. Absolutně jsem byla pohlcena do ledové pustiny a touhy hlavních hrdinů přežít. Začalo to patřičně "odsejpat". Závěrem jsem byla šokovaná zejména dějovou linkou Bena. Určitě kouknu na film. Konec byl plný emocí a u jedné slzy jsem nezůstala. Rozhodně se nejedná o červenou knihovnu.
Nádherná kniha, dojemná a lidská. Při čtení jsem měla pocit, jako kdyby se přede mnou odvíjel film, tak dokonale je napsána. Kniha o odhodlání, víře a lásce, kniha o síle znovu žít, plná citu. Kniha, na kterou dlouho nezapomenu.
!!! Může obsahovat SPOILERY!!! Kniha s názvem "Hora mezi námi" je vlastně nejen označením toho, co se v příběhu knihy stane - ztroskotání dvou lidí v naprosté horské pustině v nejhorším možném ročním období (v zimě), kteří se neznají a neví, jak moc si můžou/nemůžou důvěřovat, ale i označením vztahů mezi lidmi v knize - chirurga Bena a jeho manželky, novinářky Ashley a jejího snoubence a hlavně Bena a Ashley. Ano, je pravda, že kniha má víc romantickou linku než tu linku dobrodružnou, ale zanedbaná tato linka rozhodně není. Ben je doktor, chirurg, který ve volných chvílích rád chodí na hory. Průpravu k přežití mohl získat jako mladý ve skautském oddíle. Takže, proč ne, proč by to s jeho schopnostmi možné nebylo.
Závěr knihy (ne úplný závěr, ale TEN závěr) mnohé čtenáře asi překvapí. Přiznám se, že já to už někdy od 3/4 knihy tušila. Ben a Ashley se prostě potkat měli. Jejich setkání bylo důležité pro "vyléčení" Bena.
Kniha se pěkně čte, děj má spád a já ji rozhodně doporučuji (jako relax je opravdu výborná).
Kniha je poutavě napsaná, ale zdlouhavě. Benovi pasáže o lásce k jeho ženě byly místy nezáživné až nudné. Jinak se mí příběh líbil.. a teď zkusím film :)
Už je to pár let, co jsem viděla film a když jsem objevila knížku v knihovně, tak jsem neodolala, protože u mě platí pravidlo, že knížka je vždycky lepší než film... No a tak tomu bylo i v tomhle případě. Ani chviličku jsem se nenudila a ten konec??? Jako vážně??? Buď už si to nepamatuju, nebo ve filmu byl jiný... Skvělá knížka. Doporučuji.
zfilmováno hory a pohoří divočina romantika dobrodružství zima letecké katastrofy vyrovnání se s minulostí lékaři pád letadla dobrodružné rományAutorovy další knížky
2017 | Hora mezi námi |
2018 | Když zpívají cvrčci |
2019 | Ztracený příběh |
2011 | Ženevský podvod / Vánoční seznam / Už žádná tajemství / Hora mezi námi |
2021 | Strážca vody |
Čekala jsem víc napětí a začátek se dost vlekl. Vůbec mě nebavily vzpomínky, které Ben nahrával na diktafon. Hodně neuvěřitelných náhod, Ben supermuž zvládne všechno. Chtěla jsem dám 3*, ale za ten konec, který mě bavil dávám 4*.