Hora mezi námi
Charles Martin
Přichází bouře a provoz na letišti v Salt Lake City je ochromen. Novinářka Ashley je nervózní, že nestihne vlastní svatbu, a na chirurga Bena čekají pacienti. Ačkoli se tihle dva vůbec neznají, objednají si spolu charterový let, aby se navzdory nepříznivému počasí dostali domů včas. Jejich letadlo ale havaruje a oni se ocitají uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu. Jak dlouho tu budou uvězněni? Jak si obstarají potravu a přístřeší? Hledají k sobě vztah, přehodnocují minulost a čelí krutým nástrahám nemilosrdné divočiny. Dramatický boj o přežití v extrémních podmínkách v nich probudí sílu, o níž neměli tušení... Podlehnou v mrazivé pustině zraněním těla a duše, nebo znovu uvěří v lásku?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2017 , MottoOriginální název:
The Mountain Between Us, 2010
Hrozně hezky napsaný příběh. Při čtení jsem knihu ani nechtěla odkládat, jak jsem byl napnuta, jak to vše dopadne. A když jsem se dostala ke konci ......... Nemám slov. Opravdu stojí tato kniha za přečtení.
Pohodová, ale zároveň napínavá kniha. Četla se úplně sama, nemohla jsem se od ní odtrhnout, i když jsem tušila, jak asi dopadne. Některé situace se mi sice zdály málo pravděpodobné, ale to ničemu nevadilo. Nechybělo i nějaké to překvapení na závěr...
Kniha si ke mně našla cestu. Věděla jsem o ní, ale zatím jsem si ji nedala na seznam knih ke koupi. Až známý se mě zeptal: "Hele, už jsi četla Horu mezi námi?" Já: " Ne. Vím o ní, ale zatím ne." "Manželka ji četla a moc ji chválila. Pak jsme se podívali na film, a ten se jí vůbec nelíbil a nadávala na něj, že je tam vše jinak. Tak já ti ji přinesu." "Díky."
Přinesl. Já přečetla. A výsledek ??? Hrozně nerada ji budu vracet zpět. Naštěstí už teď mi hlásek napovídá- tu knihu si musíš koupit. Tohle doma chceš mít. Moc ráda totiž listuji přečtenými knihami a čtu si náhodně vybrané odstavce/stránky/kapitoli, a připomínám si, jaké to bylo to číst atd.
Trochu k postavám. Ben- jednoznačně borec. Ashley- pane jo, co ta vydrží. Napoleon- miláček. Ale pro mě úplně nejlepší postavou je Rachel. Jen díky ní je Ben tím úžasným mužem. To ona ho naučila žít život a milovat.
Výborná kniha při které je vám zima. Bodejť by ne, vždyť je všude tolik sněhu a mrazu.
Emočně dojemný a citlivý příběh. Obdivovala jsem duchapřítomnost, odvahu a neskonalou obětavost Bena. Ashlyin smysl pro černý humor a Napoleonovu oddanost.
Dobrodružný a napínavý příběh, který se rozjíždí hned od prvních stránek a udrží se tak až do konce. Ze začátku mi trochu překážely monology do diktafonu, protože přerušovaly napětí - vzápětí ale také začaly nabývat na tajemnu, takže jsem se jich nemohla dočkat. Navíc jako bonus si z knihy odnáším různá moudra, takže odteď, když budu v krizi, budu se dívat max 2 kroky před sebe :-)
Bohužel chyba byla, že jsem chvíli na to zkoukla film.
Napsané tak, že tu zimu cítíte. A jak obvykle dvě dějové linie nevyhledávám, tady se mi ta vedlejší líbila moc, knížce to dodalo další rozměr.
Když jsem četla tuto knihu, byla jsem mile překvapena citem s jakým je to napsané. Velice emotivní zážitek, avšak nikdy bych tohle nechtěla zažít. Surovost přírody může být krutá, i když pohled zasněžené krajiny fascinující. Zfilmované to bylo též pěkné, i když úplně v opačném směru než v knize.
Kniha byla napínavá, místy vtipné dialogy mezi hlavními hrdiny pro odlehčení situace, ve které se nacházeli, vyskytovala se v ní také romantika, pohledy do minulosti. Konec knihy byl překvapivý a dojemný, trochu jsem cítil náznaky slz.
Nejspíše mi uškodilo, že jsem první viděla film a až pak četla knihu..v knize byly dle mého nereálné situace a kniha mě příliš nepohltila. Hodnotila bych 3,5*.
Přečteno jedním dechem. Moc hezké a kdybych měla někdy někde ztroskotat,bylo by skvělé mít po boku takového Bena.
Hory, sníh, zima, hlad, bolest, zoufalství, naděje, láska. Spousta emocí a strádání je v tomto příběhu. Muž a žena přežijí havárii letadla a snaží se z hor dostat zpět do civilizace. Jistě, kniha má svá klišé, ale čte se velmi dobře a ke konci mi i slza ukápla :-)
Proč Vás některé knihy zasáhnou a některé ne? Netuším. Tenhle příběh není dokonalý, ani originální a přesto...Myslela jsem, že je to dobrodružná kniha o přežití a zatím je to kniha o hledání sama sebe, o tom, jak si v těch nejtěžších podmínkách uvědomit, co je vlastně v životě důležité, osvobodit se od minulosti a oloupat svoji duši až na dřeň, aby bylo možné začít znovu. Pointa pro mě nebyla překvapivá, ale vůbec to nevadilo. Ta síla byla v něčem úplně jiném.
Příběh se četl sám, byť mi přišlo poměrně nepravděpodobné, aby letoun byl příhodně vybaven od sekyry po rybářské náčiní. Ale odmyslíte-li si toto a podobné nepodstatné maličkosti (jako např. boty pro psa. Mmch, zkusili jste někdy něco takového nasadit vašemu hafanovi? Nelze, že? :-) ), jste na nejlepší cestě nechat se knihou a jejími hrdiny pohltit.
Tak tímto titulem jsem definitivně skoncoval s bestsellery a podobnými knihami. Naprosto nechápu tak vysoké hodnocení. Knihu jsem si koupil, coby odpočinkovou po románu Pohřbený obr od Ishigura. Čekal jsem jistý rozdíl, ale takto velkou propast opravdu ne. Rádoby humor je v této knize na opravdu hodně nízké úrovni. Starbucks? McDonald atd.? To jako vážně? Tento druh reklamy připomíná tvorbu TV Prima a TV Nova. Venku je sněhová bouře a malé osobní letadlo dostane povolení na let podle viditelnosti? Zajímavé, že čtenářky vyžadují v těchto knihách city a emoce, ale už nevyžadují po jejich autorech, vyšší literární úroveň, než jakou mají články v Blesku. Opravdu se někde v polovině knihy ptá Ashley svého přeživšího spolucestujícího co to je kompas?! Tento titul je důkazem vítězství marketingu nad kvalitou. Film si po tomto zážitků nechám s velkou radosti ujít. 2* z milosti.
Moc hezky sestavená pohádka pro dospělé, která se krásně čte. Zase se k ní jednou ráda vrátím.
Film jsem neviděla, tak jsem si přečetla knihu. Dramatický příběh o přežití v drsných horských podmínkách po ztroskotání letadla, daleko od civilizace, mě zaujal od první stránky. Bylo to pravda trochu sentimentální, ale jako dobrou "oddechovku" mohu rozhodně doporučit. Čtenáři je už předem jasné, že to krásná žena a odvážný muž přežijí, a že se nakonec spojí i jejich osobní život se také dalo očekávat. Přesto tam jsou velmi krásné pasáže, ať už se to týká popisu krajiny nebo i láskyplného vztahu, které stojí za přečtení. I my, dospělí, občas potřebujeme nějaký krásný pohádkový příběh, který dopadne dobře...
zfilmováno hory a pohoří divočina romantika dobrodružství zima letecké katastrofy vyrovnání se s minulostí lékaři pád letadla dobrodružné rományAutorovy další knížky
2017 | Hora mezi námi |
2018 | Když zpívají cvrčci |
2019 | Ztracený příběh |
2011 | Ženevský podvod / Vánoční seznam / Už žádná tajemství / Hora mezi námi |
2021 | Strážca vody |
nejdrive jsem videl film, ktery se mi libil a byl jsem zvedavy na knihu. Kniha krasne napsana, nekdy si rikam, ze je skoda, ze kniha konci.