Horiaci most
John Flanagan
Hraničářův učeň / Hraničiarov učeň série
Araluenské kráľovstvo sa chystá na vojnu proti Morgarathovi a Will s Horácom sprevádzajú Gilana s posolstvom do Celtiky. Celtické dediny a bane sú však opustené. Traja posli zistia, prečo sa tak stalo, až keď objavia hladné a vyčerpané dievča: Morgarath poštval svoje odporné príšery, aby Celtičanov zotročili. Zatiaľ čo Gilan rýchlo uháňa späť do Araluenu, aby podal správu kráľovi, Will s Horácom odhalia pravú príčinu Morgarathovho konania. Chystá sa prekvapivý útok z troch strán a kráľovstvu hrozí neodvratná porážka - ak naši dvaja priatelia niečo nepodniknú.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2010 , Egmont (SK)Originální název:
The Burning Bridge, 2005
Tak to bylo dobrodružství! Moc si na druhé díly nepotrpím, obyčejně už nemají co nového říct, ale Hořící most je velkou výjimkou. Čaroděj Flanagan mě donutil nejen tento díl shltnout, ale teď jsem teda napjatá, co s Evalyn a Willem bude dál... Beru na milost díl třetí. A to mluví za vše.
Poslechnuto jako audiokniha a poslouchalo se to móc dobře. Pro dospělé je to spíš dobrodružná pohádka, ale i pohádky jsou někdy potřeba. :-)
Další skvostné dobrodružství haničářského učně, je to prostě série kterou by si měl každý povině přečíst
ach jak já tuhle sérii miluju!!!
od tohohle dílu jsem se nemohla odtrhnout ani o hodině ve škole ;-) a ještě tentýž den jsem to i dočetla :-). za mě to autor hodně vytáhl smutným koncem v té chvíli mi bylo opravdu smutno protože jsem si willa hodně oblíbila.
podle mě to dostalo "jiný grády" když se objevuje evalyn (kasandra). také se divím jaktože jsou skandijci tak hodní když spolupracují s morgarathem?
zároveň oceňuji i to že každý název knihy souvisí s dějem uvnitř
Druhý díl pokračování příběhu o Willovi nám nabídne o trochu více napětí, jelikož už známe prostředí. Velmi oceňuji mapku na začátku, pomáhá s orientací.
Stejně jako v prvním díle, tak i zde nám sám autor mnoho prozradí už jen po přečtení veškerého textu na obale, proto doporučuji nečíst anotaci, pak si příběh trochu víc užijete (v patnácti jsem ji taky nečetla, nechtěla jsem ztrácet čas a jak jsem byla nadšená).
Závěrečná část mě pokaždé mile překvapí, protože i mezi dokonalými hrdiny ne vždy jde vše podle plánů. A úplný konec? Ten se povedl, protože jen málo kdo odolá nutkání šáhnout hned po třetím díle.
Jeden z hlavních bojů mě zklamal, protože dostal velmi málo prostoru a jeho ukončení bylo takové až moc očekávané (a neskutečně rychlé). Bylo jasné, že silou zde vyhrát nepůjde.
5* nechávám, jelikož jsem toto hodnocení čerpala z pocitů před mnoha lety, kdy jsem byla více cílová skupina a knihu četla poprvé.
(SPOILER) Četla jsem už potřetí. Hraničář mě zaujal od začátku prvního dílu. Zamilovala jsem si ten svět, tu jejich svobodu i práci. Will by nemohl být sympatičtější. V tomhle díle mě zaujala Evanlyn - objevila se zničeho nic, otevřená, přitom záhadná. Neváhala pomoc a nasadit život za správnou věc. Stejně jako Will. Neměla jsem v plánu číst znovu další díl, ale neodolám :)
(SPOILER) I druhý díl se povedl, i když mě trochu mrzelo, že už názvem autor prozradil, jak vlastně dopadne jedna z hlavních dějových linií. A upřímně řečeno – a teď budu spoilovat – nečekal jsem, že se už teď rozloučíme s hlavním záporným hrdinou. Způsob, jakým se tak stalo, mě také překvapil a byl z mého pohledu asi nejslabší částí knihy – autor mě svým popisem děje nedokázal přesvědčit, že by se to takto opravdu mohlo stát. Ale já jsem protřelý dospělec se stovkami přečtených knih na kontě a tohle je knížka určená dětem, které asi k takovým úvahám a pochybnostem budou mít daleko. Takže – z pohledu (minimálně mých) dětí – bezpochyby opět kniha za pět hvězdiček.
Tadle kniha mě naučila že nemám soudit podle obalu. Doporučuji všem kteří mají rádi
dobrodružství.
Druhý díl rozhodně nezklamal možná se mi líbil víc než předchozí. Sice kluk na obálce vypadal jako Edmund z letopisů narnie, ale co se dá dělat.
Chraktery postav se nezměnily což je super protože jsou skvělé! Miluju smysl pro humor co se nese celou knihou!
Jestli se mám pustit do dalších dílů, ale váhám.
Ne protože by to nezkončilo dostatečně napínavě.
Ne protože bych dostatečně nemilovala všechny postavy v knize.
Ale protože tahle série má 14 (možná víc) dílů a píšou se další a další a to mi příjde jako moc velké natahování.
Třetí díl si ale asi přečtu a uvidím.
Ale to nic nemění na tom že ta kniha byla super a moooc ji doporučuji!!!
Druhý díl jsem si užila snad ještě o něco víc než díl první. Skončilo to neuvěřitelně a já jsem opravdu zvědavá, co se bude dít v dalších dílech.
Pro děti vynikající, dospěláci to sice přežijí, ale díky jednoduchost a průhlednost příběhu to pro ně nebude nijak skvělé.
Druhá kniha si udržovala stejné tempo jako první a byla plná napětí. Rozhodně se hned musím pustit na další díl, protože po konci tohohle dílu bych to asi déle nevydržela. Normálně bojové scény moc nemusím, ale tady byly popsány výborně a opravdu akčně, takže mi nevadily. Doufám, že to tak bude i nadále.
U knihy bych uvítala jiný podtitul, takhle totiž čtenář od začátku tuší, co se bude dít. I tak byl ale příběh dobrodružný a napínavý. Podle mě předčil první díl série. Konec knihy mě donutil okamžitě začít čít další díl.
Pokračování příběhu je mnohem vydařenější než jeho úvodní část. Důvodem je fakt, že se již neseznamujeme s prostředím, nemusíme poznávat jednotlivé postavy, ale jsme rovnou vnořeni do pokračování příběhu. Druhá část, totiž začíná tam, kde první končí. Hraničářův učeň je série, která nejde číst, poslouchat na přeskáčku. Pohádkový příběh, lehce předvídatelný, přesto je napsán tak, že nepostrádá potřebné napětí. Dobrodružné putování se špetkou humoru, romantiky i dojemně očekávaných okamžiků. Tuto sérii, velice dobře načetl pan Matouš Ruml.
Když na konci příběhu bojoval Morgarat z Horácem byl jsem neskutečně vtažený do příběhu.
Super kniha, jednička byla trochu lepší ale ten konec druhého dílu tě přinutí přečíst si další díl.
přátelství rytíři australská literatura fantasy pro děti čest hraničáři pro dospívající mládež (young adult) fantasy hrdinská fantasy chlapecký hrdina
2008 | Rozvaliny Gorlanu |
2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
2012 | Vyděděnci |
2008 | Hořící most |
2014 | Královská hraničářka |
Druhý díl byl stejně dobrý jako ten předešlý a už se nemůžu dočkat až se s Willem potkám příště.