Hostitel
Stephenie Meyer
Hostitel série
1. díl
Melanie Stryderová se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých" lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice" – její vetřelecká „duše" – která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže – Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2013 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Host, 2008
Hostitele jako knihu mám spojené s jedním těžkým období v životě, takže se úplně pořád necítím na znovu přečtení, i když se mi příběh moc líbil. Nejsem fanynka milostných trojúhelníků, ale tady se Meyerové povedlo to vyřešit šalamounsky, bylo to něco jiného, nového. Hodně mě překvapilo, že za ty roky nevyšlo nějaké pokračování, to si o to vyloženě říkalo, skončilo to otevřeně. Tohle se autorce hodně povedlo, psát prostě umí.
Ke knize jsem se snažila přistupovat bez předsudků a s otevřenou myslí, ale stejně jsem neměla zrovna vysoká očekávání. Stephenie Meyerová se ovšem vyznamenala tolik, že mi údivem spadla čelist. Zcela bez debat dokázala, že je schopna napsat čistokrevný, propracovaný sci-fi román pro dospělé čtenáře. Ani na jedné stránce se nebudete nudit, a svět, do kterého se budete pomalu nořit, budete milovat i nenávidět zároveň.
Moc moc pěkné. Co jsem tak četla, tak tohle je jeden z mála postapokalyptických příběhů, kde se čtenář přesně dozví, co se vlastně stalo, a příběh je vyprávěn z pohledu útočníka (velice sympatického). Konec byl na mě až moc romantický, proto jen 4 hvězdy místo pěti.
Já se tedy začetla hned od začátku. Četla jsem a nemohla jsem přestat. Nevím zda lze Poutnici nenávidět, já si ji zamilovala. Prožívala s ní radosti i utrpení. Objevovala s ní krásný i nebezpečný svět. :) Určitě knížku zařadím mezi nejoblíbenější. :)
Začátkem jsem se prokousávala, ale ne moc dlouho a najednou byl konec. Ani jsem se nestihla vzpamatovat. Tak jsem po dočtení otočila knihu na začátek a dala to znovu a už pomaleji. Autorka psát umí. A jak to umí. Perfektně popsaný nový svět, jako kdyby se to opravdu stalo.
Som rada že som nevidela film lebo kniha je veľmi dobrá. Úplne niečo iné ako sme zvyknutý.
Kniha mě celkem potěšila, stejně jako všechny ostatní knihy od Stephenie.
Jako autorku ji mám velice ráda!
Nečetla jsem twilight ságu, viděla jsem snad jen jeden díl a zůstala jsem v averzi vůči této autorce. Pak mě však sestra přesvědčila, ať si přečtu Hostitele, že je mnohem lepší, úplně o něčem jiném. Měla pravdu!
Hostitel má úžasný nápad, styl, grády a dostane z vás široké spektrum emocí. V duchu jsem si fakt říkala: ,,Ty jsi ale blbá! Nedělej to! Udělej to! Vrať se ty náno!" za tohle u mě dost velký plus. Někoho zamrzí očividný happy end, já díky tomu zase mohla v klidu a míru spát. :D
Opravdu doporučuji, nenechte se odradit cihlou. :)
Tohle byla opravdu vydařená kniha! Nápaditý příběh, který mě bavil od zacatku až do konce :)
Hostitel se čte poměrně dobře, jakmile se prokoušete přes ne úplně akční začátek, ovšem nevzbudil ve mě žádné speciální pocity, takže hodnotím průměrnými 3*.
Kniha mne ze začátku opravdu nebavila. Hrozně dlouho mi trvalo, než jsem ji přečetla. Ale když jsem se pak začetla a začaly věci dávat smysl, celkem se to dalo přetrpět :)
Stmívání jsem nečetla a filmy viděla jen z pocitu, že bych asi měla. Nijak mě neoslovily. A možná i proto mě tolik překvapilo jak mě Hostitel uchvátil. Nejprve film a posléze i kniha. Je příjemně čtivá a hezky plyne. Pohled Poutnice, jakožto vyprávěčky, je úžasný už v tom jak cizí bytost vnímá počínání lidstva, jeho klady i zápory. Jak se nechá přemoci emocema a láskou pro ní dosud neznámou. Na první pohled young adult sci-fi romance, ale po bližším začtení skrývá hluboké a fascinující úvahy.
Jelikož jsem film neviděl tak nejsem ovlivněn jiným zpracováním. Jsem spokojen s námětem knihy. Trochu delší než bylo nutné. Z druhé strany má Poutnice dost prostoru na své dvě osobnosti, myšlenky a pocity. Kdyby to mělo pokračování i když není nutné, určitě bych si čas našel.
Vyrazilo mi dech, když jsem zjistila, že tahle autorka napsala Stmíváni. Hostitele řadím mezi své nejoblíbenější knihy. Pohltil mne hned od začátku (neodradilo mě ani hodně stran), líbila se mi síla hlavní hrdinky, námět na invazi s dušemi lidí. Přečtěte si sami a uvidíte... za mě parádní!
Dlouho mi tahle kniha ležela na poličce,protože jsem se zděsila počtu stran. Když jsem ji začala číst, nedokázala jsem se odtrhnout. Děj nebyl ani na chvilku nudný. Příběh zajímavý,čtivý, napínavý a také mi skoro nakonci ukápla slza. Krásná kniha a od teď patří mezi moje nejoblíbenější. Doporučuji! ☺
antiutopie, dystopie, kakotopie zfilmováno budoucnost okupace první láska mimozemšťané paraziti, cizopasníci zánik lidstva pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
Jako první jsem viděla film, ale nikdy od úplného začátku. Film mě zaujal, na knihu jsem byla zvědavá. Líbila se mi moc. Klobouk dolů...