Hostující profesoři

Hostující profesoři
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537521/bmid_hostujici-profesori-663166d0a108b.jpg 4 410 410

Hostující profesoři série

1. díl >

Když se usedlý učitýlek Philip Swallow z univerzity v anglické Papridgi ocitne na semestrálním pobytu v kalifornské Euforii a na jeho židli výměnou přistane zámořské pedagogické eso Morris Zapp, je o zábavu postaráno. Pod taktovkou klasika žánru univerzitního románu se v obou městech začnou dít věci, až se laik diví, expert žasne a publikum se chechtá. Ctihodní pánové v hostitelské zemi pořádně obnaží své kulturní i rodinné zázemí, sebe sama a taky celou škálu komických úletů britských a amerických intelektuálů. Univerzity jsou sice podle Davida Lodge „katedrálami moderního věku“, do jejichž profesorských rituálů nemá venkovní svět co mluvit, ale pokud zrovna zuří sexuální revoluce roku 1969, proč hnít v akademických věžích ze slonoviny?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Changing Places, 1975

Interpreti: Jaromír Dulava , Jan Vondráček , Jitka Ježková , Klára Sedláčková Oltová

Elyv
26.10.2012 5 z 5

Výborné počtení, skvěle a velmi vtipně napsané. Užívala jsem si změny stylu psaní románu s každou kapitolou a otevřený závěr mě kupodivu vůbec nepobouřil, snad se mi zdál dokonce vhodný. Nemám prostě žádné výtky.
Zkrátka úžasná kniha, kterou určitě doplním svou knihovničku a v budoucnu se k ní ráda vrátím.

Petrvs
25.10.2012

Milé, chytré, úsměvné počtení, přičemž jednou jsem se smál doopravdy nahlas. Děj se sice potácí jako flamendr nikam odnikud, ale zase čtenáře potěší humor, střídání forem a vůbec celkově přívětivá atmosféra. Saturnin je sice srdcovka (s houbičkami shi-take), ale tohle počtení spadá do podobného ranku...PS: byť byl chytře podaný a sofistikovaně zabalený, stejně jsem autorovi ten otevřený závěr neodpustil. Já to prostě beru jako podraz...

janacheca
30.09.2011 4 z 5

Výborná knížka, bezstarostný humor, zlepší Vám náladu. Určitě lepší než následná pokračování. Doporučuji.

Apache
30.11.-0001 5 z 5

Brilantní, vtipný a nesmírně zábavný román z vysokoškolského prostředí konce 60. let se odehrává současně na dvou místech v Anglii a v Americe, přičemž Anglii vnímáme očima Američana a naopak. Jednotlivé kapitoly jsou napsány pomocí různých literárních postupů - např. formou dopisů, novinových zpráv, klasického románu či deníkových zápisů (jedna je dokonce koncipována jako filmový scénář). Nezapomenutelná klasika, kterou doporučuji všem, kteří jsou fanoušky 60. let, zajímají se o Jane Austenovou (jedna z postav je odborníkem na její tvorbu) či prostě jen mají rádi inteligentní humor a zajímavé lidské příběhy. Spokojenost zaručena.