Hovor so smrťou
Chris Carter
Robert Hunter série
Jedna nesprávna odpoveď a čakaj krutý koniec. Po náročnom týždni sa Tanya Kaitlinová teší na odpočinkový večer, ale keď vyjde zo sprchy, začuje zvoniť mobil. Žiadosť o videohovor prichádza od jej najlepšej kamarátky Karen Wardovej. Tanya prijme hovor a nočná mora sa začína. Karen má zapchaté ústa a sedí pripútaná na stoličke v obývacej izbe svojho bytu. Hlboký chrapľavý démonický hlas na druhom konci linky sľubuje Tanyi, že ak preruší hovor alebo čo i len na okamih odvráti pohľad od kamery, bude ďalšia na rade. Detektívi Robert Hunter a Carlos Garcia sa pri vyšetrovaní nového prípadu ocitnú na horskej dráhe zla. Prenasledujú predátora, ktorý si vyberá svoje obete v uliciach Los Angeles a na sociálnych sieťach, doberá si ich tajnými správami a živí sa ich strachom.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , AktuellOriginální název:
The Caller, 2017
Právě, když píši tento komentář, má jich zde kniha již 1 554. To je docela síla. Síla je samozřejmě i obsah knihy samotné, neboť svět za okny Chrise Cartera je temný svět. Víc ani nemá cenu dodávat. Jen je ještě potřeba vyseknout poklonu překladatelce Janě Pacnerové, a to nejen za překlady tohoto spisovatele, ale za mnohé ostatní. Je to velice pracovitá dáma.
Hovor se smrtí mě vtáhnul tak, až jsem zapomněl na výročí svatby. Bydlím teď v kuchyni na gauči, a začínám o sobě pochybovat. Jestliže se mi líbí Carterovy sadistické úchylárny, nejsem já sám úchylný saďour?! Má žena si to zřejmě myslí. Zavolám ji a zeptám se! V mobilním telefonu mám 758 kontaktů. Pamatuju si ten svůj. Jsem na začátku.
(SPOILER) V recenzi na Nenávist jsem psala, že to je Carterova nejlepší kniha, ale po přečtení tohohle skvostu měním názor. Hovor se smrtí je za mě zároveň nejzajímavější, nejčtivější a pro mě osobně kniha s nejuspokojivějším závěrem z celé série
Mimo skutečnost, že se jedná o další mistrovské dílo Chrise Cartera s další řadou novinek jak nejtrýznivěji zlikvidovat lidskou bytost a nejbližším dopřát zážitek možná horší než samotná smrt, zde autor skvěle dokazuje všem sociálně síťovým závislákům, jak lehce se dají jejich plky o každém kroku ve stylu 24/7 zneužít. Sice to nepomůže, ale jako velký pomocník vrahouna v tomto díle sítě fungují skvěle.
Carter v knize opět podstatně změnil vývoj děje a předhodil našponovanému čtenáři ještě více alternativ o možných adeptech na vraha, což dělá jeho díla stále a stále přitažlivými a neotřelými. A v závěru nám předestře, co dokáže člověk, jehož láska sahá až za hrob a za vrata...
Stačí špatná odpověď a jeho oběť zemře.
Můj osmý Carter a opět jsem nadšená! Neuvěřitelně čtivé, napínavé, mrazivé, šokující.
Robert Hunter a jeho parťák Carlos Garcia se při vyšetřování nového případu ocitnou na horské dráze zla. Jejich protivníkem je tentokrát nelítostný "videohovorový" vrah.
Přečteno za dva dny, déle mi žádná kniha od autora nevydržela. Vrah překvapil, tipovala jsem někoho úplně jiného :)) Jdu na další díl!
Docela mě zklamalo, že příběh je v podstatě identický jako u Dvojitého kříže. Taky mi vadilo, že Hunter je tak hrozně "chytrý", že všechno hned psychologicky rozebere do podrobností, ale ostatní kolem něj jsou na tom evidentně o dost hůře s inteligencí, protože jim musí vše velice podrobně a jednoduše vysvětlovat, aby to pochopili. Chápu, že se tak dobře píšou monology, ale tenhle patern mi bohužel vadil. Nemám ráda, když se něco neustále opakuje. Docela mi Hunter připomínal Sherlocka holmese, který měl taky parťáka, kterému rád všechno vysvětloval. I když chápu, že vymyslet něco originálního není nic snadného.
Nadužívání soc. sítí je samozřejmě podnět k zamyšlení.
Klasikaaa. Nejde dát nic jiného než 5*. Carter je sázka na jistotu, nikdy nezklame ⭐ Tentokrát i s poselstvím, které se nejednoho dotkne.
Opět další slušná porce brutálního vraždění, kterou musí Hunter s Garciou vyřešit. Moc pěkně napsané, propracované a napínavé od začátku do konce.
Snad jen to závěrečné odhalení vraha je hodně velká náhoda, ale proč ne. I ty se stávají.
Rozhodně zajímavá postava je "pan J.", o tom bych si klidně rád přečetl celou knihu :)
Napriek upozorneniu, že kniha nie je pre slabé povahy, som do toho šla. (počúvala som audioknihu) Nie je to moja prvá kniha od Cartera, ale asi posledná. Carter píše výborne, Robert Hunter je ako vždy úžasný, ale tie vraždy...., nemôžem to počúvať. Čo keď bude túto knihu čítať nejaký psychopat a nechá sa inšpirovať? Jednu hviezdu musím zobrať za extrémne detailný popis vraždenia.
Tak klasický Carter, tedy 5*. Od Cartera ani nic jiného neočekávám. Možná je škoda, že jeho standard v žánru je už tak vysoký, že snad ani nemůže překvapit. Upřímně, neumím si představit co by to asi muselo být, abych si řekl - wow, to jsem teda nečekal. Snad kdyby zkusil třeba sci-fi jako ti Kepleři:-)
Od Cartera jsem si teď dávala pauzu, ani nevím proč. Ale nečekaně je to dalších 5 hvězd! Protože Chris to prostě umí! Miluju Roberta Huntera a jeho „jen hodně čtu“! :D
Strašně se těším na další díly!
Zase skvělý kousek od mistra krimi,
Chrise Cartera!
Kniha je napsaná tak, že člověk ani nedýchá a jen divoce otáčí stránku za stránkou. Pořádný výdech nastane až po odhalení vraha a zase jako u předchozích knih je konec parádní.
Ano, způsoby vraždění nejsou pro slabé povahy, ale kdo se bojí, nesmí do lesa :). Mě osobně představivost spisovatele fascinuje.
Je to drsný, je to mazec a já hltám každé slovo. Těším se na další knihu v pořadí!
Bomba,wow přečteno za jeden den. Díky zlomenému kotníku mám čas,tak mohu číst a jsem ráda, neboť jak vezmete knihu od Chrise Cartera,tak nemůžete knihu odložit. Připomínán ... kniha není pro slabé povahy. Za mě 120%, a ten konec je skvělý:-)
(SPOILER) Paráda.. Vrah se asi na začátku někde mihnul, takže jsem ho asi ani pořádně nezaregistrovala (nepřišel mi důležitý). Tak jsem po odhalení musela docela namáhat mozek, abych si vzpomněla kde jsme se s ním vlastně setkali. :D :-)
(SPOILER)
Audiokniha.
Dobrý. Hodně dobrý. Nečekala jsem, že mě to tak pohltí, ale stalo se. Musím uznat, že propracovanost příběhu byla perfektní. Knihu jsem koupila i v tištěné verzi, ale audiokniha tomu dala trochu něco víc. Při konfrontaci s pachatelem tomu audio dodalo atmošku. Vlastně i popis situací, kdy pachatel páchal to, co páchal mi víc vyhovovalo to poslouchat, než číst. Přemýšlela jsem, jestli jsem někdy četla hrůznější popis činů, ale nemůžu si vybavit nic, co by se tomuhle vyrovnalo. Autor má velmi bujnou fantazii.
Stále nemůžu dát nic jiného než 5 hvězd. Celou knihu přemýšlíte, kdo může být vrah a pak najednou BUUUUM a je to někdo, o kom vůbec neuvažujete :) A to vás prostě musí bavit. Už se těším na další :)
Dlouho jsem váhala mezi čtyřmi nebo pěti hvězdami. No dávám pět, ale s održenýma ušima. Malinko mi to přišlo utahaný, zdlouhavý. Naštěstí to konec vždycky spraví. Možná to je také tím a omlouvám se za možný SPOILER, ale že se Chris pořád drží stejného konceptu tří vražd a najednou velkolepé rozuzlení. Dle mého názoru to od četby mírně odrazuje. Je to takové čtenářské Deja Vu. Při čtení máte pocit, že už prostě víte jak to dopadne. Každopádně čitelnost kniha samozřejmě neztrácí. Odpornost a nechutnost popisu vražd je pořád brilantní. A to na jeho knihách prostě žeru.
Chris Carter je prostě návykový, nezbývá než každý díl přečíst co nejrychleji. Děj i vyšetřování je podobné ve všech knihách, ale to umění nadchnout, zabavit, vystrašit a překvapit je pro C. C. tak typické. Tentokrát jsem poslouchala audio, které čte perfektně Jakub Saic. Jen mě na Cartrovi štve, že po přečtení jeho knihy se těžko hledá podobně fascinující počteníčko, to bych mu vytkla. :)
psychologie thrillery pomsta krev sociální sítě
2013 | Dvojitý kříž |
2016 | Zloba |
2015 | Jeden za druhým |
2013 | Noční lovec |
2016 | Já jsem smrt |
Další bravurní kousek. U kapitol s rudovláskou jsem se usmíval jak debil, jak moc mu to přeju :) Jsem zvědavý jestli se to nějak vyvine. A linka s panem J. byla příjemným, dokonce velmi příjemným okořeněním.