Hra s ohňom
Tess Gerritsen
Julia Ansdellová v starožitníctve natrafí na skladbu s názvom Incendio. Dielo neznámeho majstra však do jej života prinesie desivé udalosti, ktoré ohrozujú jej malú dcérku. Julia je presvedčená, že v skladbe je ukrytá tajomná kliatba a rozhodne sa pátrať po totožnosti jej autora i záhadných okolností jej vzniku.
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2016 , Ikar (SK)Originální název:
Playing with Fire, 2015
Skvělá kniha a úplně jiná, než série s Jane a Maurou a opravdu mě mile překvapila. Hlavní děj se odehrává ve dvou úrovních - za druhé světové války a v současnosti. Jak sama Tess píše, v této Hře s ohněm chtěla uctít prosté muže a ženy, jejichž nenápadné činy lidskosti a obětování nám všem dávají naději. Také jsem si pustila valčík "Incendio" - skladbu, která tvoří hlavní zápletku příběhu. Úžasná. Paní Tess Gerritsenová je nejen výborná spisovatelka, ale i skvělá klavíristka, a její kniha si zaslouží určitě pět hnězdiček.
Čekala jsem, co vzejde z pera Tess, když hlavními hrdinkami nebudou Maura a Jane. Nakonec jsem zjistila, že jde o trochu jiný styl (připomnělo mi to Zahradu kostí), ale opět skvěle napsaný. Hudba Vás provází celým příběhem a je jedno, jestli je to dnešní doba nebo hrůzná doba války. Příběh Lorenzovo rodiny je tragický, ale bohužel velmi podobný či stejný jako dalších tisíců rodin, které touto mašinérií táborů a plynových komor prošly. Nevím, jak ostatní, ale ve mě po přečtení zůstává smutek nad zrůdností toho všeho, nad tragickými osudy a hlavně nad tím, že v dnešní době se začínají stupňovat útoky na "jiné rasy a víry" a jen doufám a "modlím se", abychom nebyli zaslepení, hlušší jako většina při nástupu Hitlera. Protože už víme, že lidstvo, národy a jedinci umí nenávidět, ublížit a zabít......
Děj, odehrávající se v současnosti, je přitažený za vlasy, ale ten druhý, odehrávající se v Itálii během druhé světové války, mě velmi chytl za srdce. Tess Gerritsen je opravdu výborná vypravěčka. Pustila jsem si i její skladbu k této knize Incendio (viz komentář kolacky) a musím napsat, klobouk dolů autorce za její talent, neskutečně krásná skladba, která dotváří jedinečnou atmosféru ke knize a ději z Itálie.
Knizecka o95 strankach, ktera je nabita takovym mnozstvim deje a temat. A ke vsemu ten nadherny konec - treba se s Lilly jeste nekdy nekde v nejake dalsi Tessine knize setkame ;-)
Tess umí i bez Jane a Maury :) Krásná knížka. Síla hudby, příběh židovské rodiny, životní příběh Julie a zvrat jak ma být. Super!
Tess propojila dvě časová období - dva časově vzdálené nezávislé příběhy - notovým zápisem zajímavého valčíku nikde a nikým prozatím nepublikovaným, nikým nenahraným. Pěkně nás provedla oběma části příběhu a vysvětlila zdánlivě nevysvětlitelné. Umí psát i něco jiného, nejenom "pitevnu".
Úplně něco jiného než série Jane & Maura a přesto vynikající. Ta současná i historická linka byla natolik strhující, že když jsem se začetla do jedné, jen velmi nerada jsem ji opouštěla. Obě byly natolik dechberoucí, že by obstály i jako samostatné příběhy. A scény popisující skladbu,hru a hudební souznění mezi Lorenzem a Laurou pohladily na duši a svědčí o dalším výjimečném nadání Tess. Jen jedno mi v knize scházelo - notový part k tomu zvláštnímu valčíku Incendio, abych si ho mohla zahrát.
No, knížka byla velice poutavá, přečetla jsem ji za jeden den... Ale ten závěr, ten byl opravdu zvláštní.
I tato kniha, jako myslím všechny od autorky, je velice čtivá, má spád, a ani mně nevadilo, že v ní nevystupuje obvyklá dvojka Jane a Maura. Děj se odehrává ve dvou úrovních- v současnosti a v období 2. světové války a těsně před válkou. Oba příběhy spojuje starý notový zápis a postará se o dostatečné napětí při čtení.
Úplne iné ako séria s Jane a Maurou:-). Ale kniha ma zaujala. Na pár stránkach napísaný krásny, ale zároveň aj smutný príbeh, kde sa prítomnosť prelína s minulosťou. A záver úplne prekvapil, to som nečakala. Jednoducho T. G. je skvelá spisovateľka.
Mám moc ráda Tess Gerritsen, ale tohle mi vůbec nesedlo. Nějak se mi ty dvě dějové linky k sobě nehodily, přišlo mi to nepropracované, začátek byl dobrý, ale uprostřed knihy mi přišlo, jak kdyby se s tím autorka sama trápila a nevěděla, jak pokračovat. Jane a Maura jí jde rozhodně lépe :)
Veliké překvapení ! Skvělá kniha - je vidět, že Gerritsenová už nepotřebuje Mauru a Jane ke skvělé detektivce !
Opět skvělá knížka. Přítomnost i minulost děje je napínavý, finální zápletka absolutně nečekaná. Moc se mi kniha líbila.
Zajímavý námět, dobře zpracovaný. Ale prostě mi to nesedlo, hlavně příběh Lorenza. Chápu, že bez něj by to nešlo, ale bohatě by mi stačilo, kdyby ho Julie postupně skládala dohromady, pátrala, co se stalo a pak ho odvyprávěla. Tady mě příběh v minulosti neseděl, protože jsem cítila příšernou bezmoc a smutek a to, že s tím nemůžu nic dělat. (Přitom třeba v Zahradě kostí byl příběh v minulosti velmi napínavý i přes určitou bezútěšnost převážně pozitivní.)
K současnému příběhu Julie - lehce zkratkovité, ale čtivé. Sice mě štvala, jak se chovala, ale i tak jsem jí držela palce, ať to dobře dopadne a má zase šťastnou rodinu a pohodu.
druhá světová válka (1939–1945) nacismus thrillery housle klasická hudba historické detektivky holokaust, holocaust prolínání minulosti a současnosti napětí a spád
Nebylo to špatné,ale jiné autorčiny knihy se mi líbily více.