Ledová země
John Flanagan
Hraničářův učeň / Hraničiarov učeň série
Will a Evanlyn plují do Skandie jako zajatci hrozivého kapitána skandijské vlčí lodi Eraka. Halt přísahal, že Willa zachrání, a udělá vše, aby slib dodržel – dokonce neuposlechne krále. Halt je vyloučen ze sboru hraničářů a spolu s Horácem, který se k němu připojí, zamíří přes Galiku do Skandie.
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
The Icebound Land, 2005
Musím říct, že třetí díl se mi vážně moc líbil, i když se od prvních dvou dílů docela liší. Will nám zkrátka dospěl. Díky tomu, že už není pod Haltovou ochranou, se musí spolehnout hlavně sám na sebe a na svůj úsudek. Bylo mi vážně líto, co mu autor potom provedl.
Evanlyn už byla o něco snesitelnější - už mi tolik nelezla na nervy, i když princezničku v sobě přece jen nezapře.
Zkrátka velmi příjemný díl, který byl psychologicky o něco víc propracovanější.
Ledová země je moc dobrá kniha. Neměl jsem moc času si ho dostatečně přečíst, ale to co jsem přečetl, bylo dobře napsáno. Radši si ale přečtěte první dvě knihy než přečtete tento. Nebude to dávat žádný smysl. Moc dobře byli napsané bojové scény; nejvíc se mi líbil boj mezi Deparnieuxem a Haltem. Tato kniha možná nebyla tak akční jako první dvě, ale myslel jsem, že měla zaujatější příběh. Mělo to hodně konfliktů, ne vnější (mezi dvěmi lidmi), ale spíše vnitřní. Evanlyn se musela starat o Willa a zárověn se naučit lovit. Will si musel srovnat se svou adikcí hřejivé trávy. Horác si musel naučit věřit Haltovi. Deparnieux se naučil, že každou bitvu nemůže vyhrát, zvláště s Haltem. Doporučoval bych tuto sérii každému, který má rád středověkou akci.
Autor nám porcuje příběh bez žádných servítek. Moje cesta příběhem Willa, Halta a jeho věrných přátel, stále pokračuje. Další spanilá jízda, kterou jsem si užívala. Skoro jakobych někde v dáli slyšela napínání tětivy luku.
Tato kniha mě bohužel zklamala. Za prvé - spousta chyb v popisu knihy (např. Erak není "kapitán" ale "jarl"). Také mapka by se mohla alespoň trochu pozměnit. Dále mi tato kniha přišla docela nudná a naplněná kupou příběhově nedůležitých dějů. Nebýt jich, celý příběh o dobrodružstvích Willa a Evanlyn ve Skandii by se vešel max. do jednoho dílu. Ale jinak se kniha čte rychle a lehce.
Pořád vcelku zajímavý příběh, který se čte jedním dechem. Akorát postava Evanlyn mi přišla neuvěřitelně protivná.
Tento díl je asi tím nejslabším dílem celé série, i když je pro celou sérii asi tím nejdůležitějším. Moc se mi zde nelíbil děj, prostředí a hlavně tu byl dán velmi malý prostor Willovi, bez kterého ten příběh pro mě nemá takový šmrnc. Jediná kniha ze série u které jsem se modlil za konec.
Tohle byl snad jediný díl, který mi moc k srdci nepřirostl. Posledních cca 70 stran jsem si říkal, ať už je konec... Miluju celou tuhle sérii, ale prostě tohle podle mě bylo slabší... Navíc se mi nelíbilo, jak Willa zfetovali... ale to už patří k ději, kde bylo věnováno více prostoru Haltovi s Horácem a Evalyn... :)
Kniha byla super, ale podle mě nebyla tak dobrá jako první díl. Mojí kamarádce se nejvíce líbil tento díl, ale já s tím nesouhlasím, protože mi vadilo, že nebyl Halt a Will spolu, ale když byl Horác s Haltem dohromady tak to taky nebylo špatné. Kniha byla podle mě míně vtipná, ale i tak měla poutavý děj. Moc se mi líbila zápletka s Willem (ti co to četli vědí co myslím). Kniha byla podle mě dobrá, ale mohla mít lepší obálku.
Táák, další díl přečtený! :D Jak už jsem napsala: Miluju tuhle sérii :3 Ale musím říct, že u tohohle dílu jsem se málem rozbrečela... Chudák Will! :'( A Evanlyn je tak strašně statečná! O Haltovi a Horácovi ani nemluvě :'3 5* a jde se na další díl :3 ♥
Kniha znovu nezklamala, ale musím uznat místy se zhoršila. Kniha se rozdělila na vyprávění Horáce a Halta a Eavelyn a Willa, za což moc díky autorovi že jsme nepřišli o nic podstatného. Bohužel byla místa u Willa a Eavelyn, která byla zdlouhavá a nudná. Díky rozdvojení knížky jí musím nechat 5 hvězd, protože si to zaslouží
Za mne asi nejlepší ze čtyř knížek. Konečně došlo k nějakému zvratu, který nebyl tak očekávaný, narozdíl od konce knížky.
Knížka se mi líbila i když o trochu míně než první dvě.
MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY:
To, že Will byl pod drogami mělo něco do sebe, ale nelíbilo se mi, jak ke konci knížky, téměř vůbec, tam o něm nic nebylo. Chápu, že nemluvil, protože byl "mimo", ale mě to tam chybělo. Na Willovi prostě miluji, jak všechno vymýšlí, zkouší a na všechno se ptá. Sice mi vadilo, že na konci knížky Halt s Horácem nenašli Willa s Evalyn, ale o to víc se těším na další díl.
Rozhodně tuto knížku doporučuji a přečtu si další díl.
Tenhle díl byl dost zajímavý. Nečekala jsem že Halt udělá to co udělal ale jeho důvody mi byly hned jasné, narozdíl on nechápavých osob v knize.. Každopádně se dost těším na další díly, i když nemám tušení co mě v nich čeká..
Já tu knihu milujůůůůů!!!!
Škoda že je jen dvanáct dílů, už jsem jich přečetla deset. :(
Tohle je jeden z mých oblíbených dílů!
přátelství rytíři australská literatura fantasy pro děti čest hraničáři pro dospívající mládež (young adult) fantasy romány australské romány
2008 | Rozvaliny Gorlanu |
2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
2012 | Vyděděnci |
2008 | Hořící most |
2014 | Královská hraničářka |
Na třetím dílu mne mrzí to, co mne zamrzelo už u dvojky - že nejde o samostatný uzavřený příběh. S tenčícím se počtem stránek do konce bylo jasné, že na další osudy hrdinů si budu muset počkat. Dle anotace se děj přesouvá do Skandie a Galiky (podobnost s Evropou čistě náhodná, ale autor hezky vystihl jiné postavení feudálů a krále v Galice oproti Araluenu, které odpovídá i středověké Francii), jsem zvědavá, zda se ještě setkáme s osádkou hradu Redmontu, s Gilanem (chytili hraničáři toho Morgarathova následovníka??) a ostatními učni.
Více se mi líbily první dva díly, od popisu poměrů ve Skandii bych čekala více, ale chápu, že je série určena především dětem a mládeži (takový Martin by z toho udělal docela hustý nářez). Jarl Erak potěšil, doufám, že se v knížkách bude objevovat i nadále (něco mi říká, že by se mohl stát oberjarlem :-)).