Hrdinky: Příběhy významných českých žen
Kateřina Tučková , Renáta Fučíková , Lenka Křížová , Anna Musilová
Chronologicky seřazené, krátké, spíše beletristicky pojaté medailonky významných českých žen z různých oborů lidské činnosti nás seznamují s jejich životním příběhem a zároveň i přibližují dobu, ve které žily. Byly odvážné. Mnohdy předběhly dobu. Šly si za svým a někdy za odvahu zaplatily cenu nejvyšší. Ale svým příběhem inspirovaly tisíce a miliony dalších žen, které dnes díky nim mohou žít svobodně a podle svých představ. Strhující vyprávění o šedesáti výjimečných a leckdy zapomenutých hrdinkách z české kotliny od těch nejdávnějších dob až po současnost doprovází originální portréty od studentů plzeňské „Sutnarky“, textové medailony Kateřiny Tučkové a historické vstupy Renáty Fučíkové, které ukazují, jak se žilo ženám v různých obdobích dějin.... celý text
![iveta3689 iveta3689](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120147/m_120147.jpg?v=1459855105)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavá knížka. Velmi čtivá, napsaná lehce, s obdivem (tím se autorky netají). Jednotlivé medailonky jsou krátké, psané spíš beletristicky. Není v nich mnoho faktů. Kniha je spíše inspirací pro další vzdělávání. Po výtvarné stránce je velmi povedená.
![Sisssi Sisssi](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/152500/m_152500-gqF.jpg?v=1475933325)
Kniha mě nemile překvapila primitivním feminismem a řadou klišé, obojí nehodné roku 2020. Vraťme se k Osudovým ženám, Českým ženám nebo Českým královnám, které dovedly dětem přiblížit příběhy známých žen bez okatého zkreslování a zbytečného patosu. Většina medailonků je jako přes kopírák - skvělá, úžasná, ale vlastně neživá superžena, kterou musíme adorovat, ale úplně se tu ztrácí žena jako člověk se svými běžnými životními radostmi a statostmi. Škoda.
![aralka aralka](https://www.databazeknih.cz/img/users/88_/88369/m_aralka-bc0.jpg?v=1540933413)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Maximální spokojenost! Jde o nádherně graficky vypravenou knihu, jsou zde časové osy významných dějinných událostí a chronologicky seřazené medailonky významných českých žen z různých oborů lidské činnosti - kultury, politiky, sportu, módy, architektury, lékařství atd. ... namátkou například Kněžna Ludmila, Abatyše Mlada, Eliška Rejčka, Zdenka Braunnerová, Ema Destinnová, Františka Plamínková, doktorka Vlasta Kálalová, Hana Podolská, Milena Jesenská, Věra Čáslavská, Věra Chytilová, Eva Jiřičná a spousta dalších zajímavých žen. Každé "hrdince" je věnována dvojstrana, netradiční a velmi osobitý portrét a stručný popis, čím byla nebo je zajímavá, o co se zasloužila, čím se prosadila.... Portréty vytvořili studenti ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara a jde o pestrou přehlídku různých ilustrátorských a grafických technik, prostě nádhera!
![Gabi13 Gabi13](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171117/m_gabi13-z4u.jpg?v=1541352997)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherně zpracovaná kniha. Je v ní vidět spoustu práce, ať spisovatelká, tak hlavně grafická. Portréty hrdinek jsou moc povedené a zajimavě zpracované. Text je připraven spíše pro mladší čtenáře, ale v tom vidím právě tu výhodu, že si tuto knížku může přečíst i moje dcera a nezahltí ji fakta ani nudný popis. Moc pěkné.
![veronika4001 veronika4001](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/323793/m_veronika4001.jpg?v=1719809357)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha. Možná, že kdybych hledala knihu podobného zaměření, začala bych obě srovnávat a snad bych dospěla k odlišnému závěru. Nevím, kolik knih a v jaké kvalitě bylo napsáno o ženách - hrdinkách, ale nápad psát o ženách, které zacloumaly českou kotlinou, Evropou, nebo celým světem je opravdu vynikající. Tyto ženy do jedné usilovaly o vlastní život, což znamenalo brát se o svá práva, svoje postavení ve společnosti, svoje nároky bez útisku, s vlastní péčí a pílí. Toto sjednocovalo všechny ženy jako hrdinky. Jejich vlastní rovnoprávný život, který měl cíl. Rovnoprávnost byla vlastností, která byla nalezena právě na cestě za vlastním úspěchem. To, co chtěly a co se jim povedlo bylo základem toho, o co se vlastní vůlí přičinily byť to někdy nebyl záměr, ale ad hoc situace, která znamenala, že ženy jsou o něco blíže mužům, vlastní autoritě, vlastnímu přirozenému já. V minulých letech byly ženy považovány za slabší stvoření a čím více se rozrůstalo oblastí, tím více měly tyto oblasti ženské zastoupení - vnímavé, dychtivé, tvrdé a neústupné.
![Tessia Tessia](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/111923/m_tessia-i3M.png?v=1605793455)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hrdinky - Příběhy významných českých žen (těch známých, i méně známých) je kniha, ve které si neustále listuji i po jejím dočtení. Nemůžu si pomoct, po grafické stránce je doopravdy naprosto jedinečná. Medailonky jsou psány poutavou formou. Seznamují, ale čtenáře zároveň informacemi nezahlcují. Věřím, že i díky tomu si kniha najde své čtenáře v různých věkových kategoriích. Sama jsem si několik významných jmen připomenula, některá pro mě byla úplně nová, a o to víc mě čtení bavilo.
K Hrdinkám se v budoucnu rozhodně ještě mnohokrát vrátím.
![Babouš Babouš](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/1567/m_babous-65b50ba22aca7.png?v=1706363811)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle není úplně kniha, která se čte stránku za stránkou. Tohle je kniha, kterou si můžete listovat libovolným směrem, zastavovat se u žen, které znáte, nebo naopak u těch, o kterých jste v životě neslyšeli. Pokaždé se ale dozvíte něco nového a vaše oči se budou radovat z těch stylových ilustrací. Škoda, že tahle kniha nebyla, když jsem chodil do školy! Styl je určený spíše mladším čtenářům, ale knihu si s chutí pročítala i moje máma a nahlas mi předčítala zajímavosti, které tam objevila. Pro mě jedna z nejzajímavějších knih posledních let.
Autoři knihy
česká, 1980 Renáta Fučíková
česká, 1964 Lenka Křížová
česká, 1987 Anna Musilová
česká, 1996
Včera jsme si připomněli hrdinství, které nás před 31 lety přivedlo na cestu k lepší budoucnosti. S touhle knihou si zase můžeme vzpomenout na další české hrdiny, respektive tedy hrdinky. Ty sice nejsou spojené se 17. listopadem (i když i taková dáma by se tam našla), ale jejich zápis do naší historie není o nic menší.
Na vzniku knihy Hrdinky mají zásluhy čtyři ženy, které sepsaly jednotlivé medailonky význačných žen české minulosti. Původně jsem si chtěla jednotlivé příspěvky dávkovat a čas od času si jich pár přečíst, ale nakonec jsem se do jejich výjimečných příběhů natolik ponořila, že jsem to zhltla jako malinu. A bylo to skvělé! Už teď navíc vím, že se ke knize budu vracet.
Osudy žen jsou seřazeny v souladu s během doby, takže začínáme kněžnou Ludmilou a katolickou kněžkou Ludmilou Javorovou. Publikace je navíc rozčleněna na úseky, takže se vždy věnuje ženám jisté doby a jejich příběh dává do kontextu tehdejší společenské a politické situace. Prolíná se zde také časová osa, na níž je možné sledovat podstatné historické milníky, třeba kdy získaly ženy volební právo v které zemi, nebo kdy jaká významná královna vládla.
Počin autorek je vážně chvályhodný. Srozumitelně čtenáře seznamuje s tím, jaký otisk nám zde tyto ženy zanechaly. Ten pak může být motivací dalším potenciálním hrdinkám dnešní doby, neboť každá doba potřebuje své hrdin(k)y. Výčet jmen je samozřejmě omezený a všichni víme, že hrdinek tu bylo a bude vždy tolik, že je nikdy nebudeme schopni všechny vyjmenovat.
K dokonalosti pak knihu dovedli studenti ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, kteří Hrdinky překrásně a kreativně ilustrovali.
Budu se opakovat, ale je to skvělé – rozhodně doporučuji!