Hrdinovia
Stephen Fry
Mýty (Stephen Fry) série
Iba málo smrteľníkov sa pustilo do odvážnych, dych vyrážajúcich dobrodružstiev tak štýlovo a triumfálne ako grécki hrdinovia. A iba málo spisovateľov vie tieto dobrodružstvá podať s takým nezameniteľným humorom a oslnivým šarmom ako božský Stephen Fry. Fanúšikovia knihy Mýty sa môžu tešiť na ďalšie dramatické, zábavné, tragické a predovšetkým nadčasové príbehy z nevyčerpateľnej studne gréckej mytológie plné kráľov, bohov, polobohov a nýmf.... celý text
Literatura světová Mytologie Literatura naučná
Vydáno: 2021 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Heroes: Mortals and Monsters, Quests and Adventures, 2018
Kdo má rád řecké báje pro ty je tahle kniha ideální. Také je to pro čtenáře, kteří je mají jako povinnou četbu. Rozdíl je v drobnostech. Příběhy jsou napsané čtivě a vtipně. Bavilo mě to.
Knížka, která mi přinesla mnoho radosti... Jako dětská vyznavačka Pilaře a Huláka, později Petišky a Gravese a ještě pozdější čtenářka antických dramatiků, pokoušející se zvládnout alespoň Homéra a Ovidia (nebudu lhát - maximálně částečně...), jsem si velmi užívala setkání se starými známými, bohy i héróy, a seznamovala se s těmi, kterým jsem zatím nevěnovala pozornost (Bellerofón či Atalanta nejsou jmény neznámými, ale na jejich kompletní příběh jsem zatím nenarazila). Spojení antického patosu a anglického humoru je neodolatelné, navíc Fry má jako herec smysl pro situaci a pro dialog. A rejstřík postav na konci, tedy krátké charakteristiky Olympanů, prvotních bytostí, netvorů a smrtelníků, svědčí o tom, že téma dokonale ovládl - a napomáhá ho zvládnout i nám čtenářům - protože pamatovat si všechna jména, vazby, atributy, rodová zatížení, hrdinské či podlé činy, to je práce na celý život... Škoda jen, že zůstal u vyprávění příběhů bez rozboru jejich přesahu - ale to by kniha měla čtyřnásobný rozsah a kdo ví, třeba by ztratila tu lehkost, která je na ní tak zábavná a přitažlivá. p.s. Napadá mě, že kdyby převyprávěl Ovidiovy Proměny, mohla by to být jízda...
Stephena Fryho mám ráda jako herce, ale co předvádí teď v literatuře? Tak to je bomba. Mám za sebou Mýty a teď i Hrdiny. Knihy jsou vtipné, poučné a geniálně napsané. Ve finále mě nebaví jen hlavní text, ale také poznámky pod čarou, kde se kromě geografie čtenář dozví například více o původu dnešních slov a názvů. Doporučuju.
Skvělé a trošku netradiční vyprávění o řecké mytologii. Bylo to svižné čtení a kniha vypadá opravdu nádherně.
mýty a legendy mytologie humor králové bohové dobrodružství řecká mytologie Argonauti
Tahle kniha nemohla zklamat. Už jsem četla předchozí díl Mýty, takže jsem věděla, co čekat. A přece jenom: Perseus, Herákles - tady už jsem více doma než mezi Titány :-)
Za mě opět nejlepší zpracování řeckých mýtů.